ΟΤΑ

ΚΕΔΕ: Υποχρέωση των δήμων να στήσουν δομές αδέσποτων και δικαίωμά τους να χρηματοδοτηθούν για αυτό

Την πρώτη συνάντηση με την ειδική γραμματέα Προστασίας των Ζώων του υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημοπούλου, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, είχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και ο γενικός διευθυντής Γιάννης Καραγιάννης.

Αντικείμενο της συνάντησης η ουσιαστική στήριξη των δήμων στην εφαρμογή του νόμου και του κανονιστικού πλαισίου σχετικά με τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για την εφαρμογή τους, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησής τους, της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της ελλιπούς οριοθέτησης των ευθυνών των αιρετών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι αποτελεί μια καλή αρχή ο νόμος, αλλά ποτέ δεν στηρίχτηκε η εφαρμογή του.

«Ο νόμος, τόνισε, έχει για τους δήμους υποχρεώσεις και δικαιώματα. Υποχρέωσή μας είναι να στήσουμε δομές σωστής διαχείρισης, αλλά δικαίωμά μας είναι να χρηματοδοτηθούμε για αυτό. Η χρηματοδότηση μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένα αστείο ποσό, 670.000 το χρόνο για όλους τους δήμους, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια, ακόμη και αυτά δε δίνονται. Και το φοβερό είναι ότι εγκαλούμαστε καθημερινά από τους εισαγγελείς να απολογηθούμε. Δηλαδή έχουμε ένα κράτος που ζητά αλλά δεν δίνει».

Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε πολύ αισιόδοξο το πρόγραμμα «Άργος» που προβλέπει χρηματοδότηση των δήμων ύψους 15 εκ. ευρώ, όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Υπογράμμισε την ανάγκη «να τραβήξουμε μία γραμμή και να γίνει μια νέα αρχή ανάμεσα στους δήμους και το κράτος. Το πλαίσιο υπάρχει, αλλά έχει ορισμένα σημεία που πρέπει να τα ξαναδούμε. Χρειάζεται συντονισμός και το κράτος να καταλάβει τι ζητάει. Να βάλουμε στόχους που να είναι μετρήσιμοι, να θωρακιστούν οι δήμοι με πόρους, μέσα και προσωπικό για να ανταποκριθούν σε αυτή την ευθύνη, αλλά και να διαφυλαχθούν οι αιρετές διοικήσεις από αστικές και ποινικές ευθύνες, εφόσον φυσικά κάνουν όσα οφείλουν. Και σε αυτό μπορεί να συμβάλει καθοριστικά η νεοδημιουργηθείσα Γραμματεία».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης υπογράμμισε πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί απόλυτα, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, δεν υπάρχει προσωπικό και οργανωμένες υπηρεσίες και πρέπει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.

Ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης αναφέρθηκε σε διατάξεις του νόμου που προβληματίζει έντονα η εφαρμογή τους και πρέπει να επανεξεταστούν, όπως η δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης αιρετών μετά από καταγγελία από τον οποιονδήποτε και η, στα όρια αντισυνταγματικότητας, πρόβλεψη για παρακράτηση των ΚΑΠ.

Η ειδική γραμματέα Προστασίας των Ζώων του υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημοπούλου τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα αλλά η κακή διαχείρισή τους.

Δήλωσε προς τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ την ισχυρή θέλησή της για συνεργασία με τους δήμους προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα διαχείρισης των αδέσποτων.

«Σαφώς ξέρω ότι υπάρχουν θέματα και όλα ξεκινάνε από το οικονομικό κομμάτι, τόνισε η κα Δημοπούλου, αλλά υπάρχουν πολύ ουσιαστικά προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με αυτό. Σαν Ειδική Γραμματεία θα είμαστε πάντα εδώ για να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια στους δήμους, αλλά θέλουμε συνεργασία για να γίνουμε πρότυπο σαν χώρα. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είμαι εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα, να συνεργαστούμε και να εφαρμόσουμε τον σχεδιασμό που ήδη υπάρχει από την Κυβέρνηση».

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΠΚΜ: Απαγόρευση Αλιείας για το έτος 2023

@dmin

Δήμος Ωραιοκάστρου: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στα Κοιμητήρια

@dmin

Δήμος Ωραιοκάστρου: Πρόσκληση για τη δημιουργία Συμβουλίου Νέων

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα