Δελτία Τύπου

Κοιτάμε Μπροστά: Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αύριο συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα μελανότερα σημεία του αποτελούν η μείωση του αριθμού των αιρετών μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, η κατάργηση του 50%+1 με επιβολή του 43%+1 στην εκλογή της πρώτης παράταξης, η επαναφορά της κατανομής των εδρών στα 3/5 υπέρ της πρώτης παράταξης και η επιβολή του 3% ως πλαφόν εισόδου.

Ταυτόχρονα, αποδυναμώνονται τα συμβούλια και ενισχύεται υπέρμετρα η Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που παραβιάζουν την «αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου», μειώνουν τον πλουραλισμό και τις δυνατότητες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθιστούν αυταρχικότερο το σύστημα αυτοδιοίκησης και “διακοσμητικές” τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Σε μια περίοδο περιορισμών των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, η οποία σύρεται από πολιτικά στελέχη ακροδεξιάς προέλευσης, προξενεί αλγεινή εντύπωση η προσπάθεια φίμωσης κάθε κριτικής φωνής ακόμα και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντί να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αντιμετώπιση της διαφθοράς, να εξυγιανθούν τα οικονομικά δεδομένα των Δήμων και των Περιφερειών και να ενισχυθούν με μέσα και προσωπικό ώστε να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και δυσκολότερες προκλήσεις της εποχής μας, η κυβέρνηση επιλέγει την αποδυνάμωσή τους, την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους των λειτουργιών τους και τον περιορισμό της δημοκρατικής έκφρασης και του κριτικού ελέγχου.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα να ασκήσει πιέσεις, έστω και την τελευταία στιγμή, ώστε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα και να υπάρξει ένα σχέδιο πιο συνεπές με τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας μας και της Ευρώπης. Διαφορετικά, θα θεωρηθεί συνυπεύθυνος στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Gov.gr: Πιστοποιητικό Εμβολιασμού – Εκτός λειτουργίας λόγο αναβάθμισης

@dmin

Δημήτρης Κούβελας Ιούλιος 2022

admin

Διπλώματα οδήγησης: Σε αναμονή έκδοσης του 50 000 υποψήφιοι

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα