ΔήμοιΟΤΑ

Κρούσμα κορονοϊού σε εργοτάξιο καθαριότητας Δήμου

Την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση της κατάστασης μετά την ύπαρξη κρούσματος κορονοϊού σε εργοτάξιο καθαριότητας στην Ευαγγελίστρια καταγγέλλει η “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία”, παράταξη των εργαζομένων του δήμου.

Παρακάτω η ανακοίνωση της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ:

Το Σάββατο 24/10 το πρωί, συνάδελφος που εργάζεται στο εργοτάξιο καθαριότητας Ευαγγελίστριας, ενημερώνει τους προϊσταμένους του ότι παρουσίασε συμπτώματα κορονοιού.

Την Τρίτη 27/10, μετά το τριήμερο, οι συνάδελφοι του εργοταξίου ενημερώνονται για το γεγονός και για το ότι η σύζυγος και ο γιος του συναδέλφου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοιό και οικογενειακός μπήκαν σε καραντίνα.

Οι συνάδελφοι επικοινωνούν με προϊσταμένους και τον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής που ορίστηκε συντονιστής για την επιδημία στον δ. Θεσ/νίκης και ζητούν να υποβληθούν σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του εργοταξίου. Αρχίζουν «τα ναι μεν, αλλά» της διοίκησης και τα «να δούμε αν πρέπει, και αν μπορεί να γίνουν τα τεστ».

Οι συνάδελφοι μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν την Τρίτη το μεσημέρι, ανακοινώνουν ότι αν δεν υποβληθούν σε τεστ την Πέμπτη 29/10, θα πραγματοποιήσουν αποχή από την εργασία τους. Την Πέμπτη το πρωί θορυβημένη η διοίκηση στέλνει τον αντιδήμαρχο-συντονιστή στο εργοτάξιο Ευαγγελίστριας.

Ο αντιδήμαρχος, με επιχειρήματα που δεν έπεισαν κανέναν, προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική διαχείρισης της επιδημίας και της κυβέρνησης και της διοίκησης του δήμου. Προσπαθεί να πείσει ότι τα τεστ δεν είναι τόσο αναγκαία, κάνει λόγω για «ατομική ευθύνη» του κάθε εργαζόμενου και άλλα. Κάτω από την πίεση που ασκείται από τους συναδέλφους υπόσχεται ότι θα προβεί σε κινήσεις να κάνουν το τεστ οι συνάδελφοι.

Έπειτα από κάποια ώρα οι συνάδελφοι ειδοποιούνται να πάνε στη νέα παραλία, στο χώρο όπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν τα λεγόμενα rapid τεστ.

Τους δίνονται διαβεβαιώσεις ότι έγιναν κινήσεις από πλευράς διοίκησης να κάνουν άμεσα τα τεστ. Φτάνοντας στον χώρο διαπιστώνουν ότι η ουρά από κόσμο που θέλει να κάνει το τεστ είναι όχι απλώς μεγάλη, αλλά ατελείωτη και ότι καμία κίνηση δεν έχει γίνει από πλευράς διοίκησης. Οι περισσότεροι μετά από κάποια ώρα αποχωρούν χωρίς να κάνουν το τεστ.

Να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοι, που σηκώθηκαν στις 4:30 και 5 η ώρα το πρωί, μετά τις υποσχέσεις (κοροιδία όπως αποδείχτηκε) εργάστηκαν κανονικά, άλλοι σήκωσαν τόνους σκουπίδια, άλλοι σάρωσαν φορτωμένους από σκουπίδια-λόγω και των αργιών- δρόμους. Συναδέλφισσες με μικρά παιδιά και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις δεν μπορούσαν να περιμένουν, ήταν κάτι που δεν το είχαν προγραμματίσει.

Όσοι από τους κατοίκους της Θεσ/νίκης στάθηκαν σε αυτή τη μεγάλη ουρά προφανώς και το είχαν προγραμματισμένο.

Ανάλογα τα ίδια συνέβηκαν και σε άλλους χώρους εργασίας του δήμου που παρουσιάστηκαν κρούσματα. Όλοι οι συνάδελφοι του εργοταξίου Ευαγγελίστριας έβγαλαν ορισμένα συμπεράσματα, αλλά τους γεννήθηκαν και κάποια ερωτήματα:

-Αυτή θα είναι η αντιμετώπιση από τη διοίκηση όταν διαπιστώνεται κρούσμα σε χώρο εργασίας; τόσο «γρήγορα» θα αντιδρά και έτσι θα αντιμετωπίζει τους συναδέλφους;

-Ποιος είναι ο ρόλος της συντονιστικής επιτροπής για την επιδημία; Τι ακριβώς «συντονίζει» και τι ενέργειες κάνει; Μήπως και αυτή την επιτροπή την έφτιαξε η διοίκηση για το θεαθήναι;

-Ποιος είναι ο λόγος που γίνονται οι συσκέψεις και οι διάφορες συναντήσεις για την επιδημία; Μόνο για επικοινωνιακούς λόγους; Για να γίνονται δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης και φωτογραφήσεις και στην πράξη όταν χρειάζεται τίποτα;

-Οι συνάδελφοι γνώριζαν για τα rapid τεστ και αν μπορούσαν θα πήγαιναν από μόνοι τους να κάνουν. Τι ακριβώς κανόνισε η διοίκηση; Σε αυτή την περίπτωση βρήκαν ως δικαιολογία τα rapid τεστ που έγιναν για μία ημέρα. Τι θα πράξουν αν παρουσιαστούν και άλλα κρούσματα; Τα ιατρεία του ΕΟΔΥ σε βίλα Πετρίδη, Έκθεση, κτίριο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που διαφημίζουν συνεχώς κυβέρνηση και διοίκηση δήμου, λειτουργούν; και πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος τεστ σε αυτά;

Έχουμε χορτάσει «ατομική ευθύνη». Τώρα κυβέρνηση, διοίκηση δήμου και γενικότερα η εργοδοσία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ευθύνη για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας όπου είναι αναγκαίο, είναι όλη δική τους. Και μόνο αυτή μπορεί να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και ευθύνης του λαού. Είναι σαφές πλέον ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα, από μόνα τους, δεν μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα αν δεν συνδυαστούν με την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους. Αν δεν συνδυαστούν επιπλέον με μέτρα στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, αλλά και στους χώρους δουλειάς που εξελίσσονται σε εστίες υπερμετάδοσης. Μαζικά, μαχητικά να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Κλιματιζόμενες αίθουσες ενόψει του καύσωνα

@dmin

Δήμοι: Οι Υποχρεώσεις των υπευθύνων Γραφείων τύπου

Ioannis Terzakis

Δήμος Ωραιοκάστρου: Εθελοντική αιμοδοσία

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα