Επικαιρότητα

Κυβέρνηση: Απόφαση Ντροπή για σύνταξη στα 74!

Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, εν μέσω πυρκαγιών «πέρασε», η κυβέρνηση από την Ολομέλεια της Βουλής το κατάπτυστο άρθρο 61 ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια!

Η κυβέρνηση κατακαλόκαιρο με τη θερμοκρασία στους 42 βαθμούς, με τις φωτιές να καίνε από άκρη σε άκρη την Ελλάδα, με το νομοσχέδιο που “πέρασε” για τις αυξήσεις κοροϊδία των δημοσίων υπαλλήλων στο άρθρο 61 με τίτλο «Προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ετών», προχωράει σε τροποποίηση της παρ. 6 του άρ. 74 του νόμου 3863/2010, αυξάνοντας από τη πίσω πόρτα, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 67 έτη που είναι σήμερα στα 74 έτη.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο γράφει:

 «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), είναι δυνατή η ένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας πενήντα πέντε (55) έως εξήντα επτά (67) ετών, σε προγράμματα που καταρτίζονται από τη Δ.ΥΠ.Α., για την απασχόλησή τους στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α’ 6).

Με την ίδια απόφαση δύνανται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρμογή του παρόντος σε ανέργους ηλικίας άνω των εξήντα επτά (67) και έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η χρηματοδότηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του προγράμματος».

Το έκτρωμα αυτό ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών», και οι υπόλοιποι («Νίκη», «Ελλ. Λύση») καταψήφισαν.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη διάταξη που ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης στα 74 έτη

«Η κυβέρνηση, με μια απαράδεκτη διάταξη και μέσα στο κατακαλόκαιρο, επιδιώκει εμμέσως να καταργήσει το γενικό όριο συνταξιοδότησης όσων είναι στα 67 έτη και δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να το ανεβάσει στα 74 έτη μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορα προγράμματα ανέργων», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τη διάταξη της κυβέρνησης σχετικά με την έμμεση κατάργηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης».

«Είναι φανερό ότι είναι σε εξέλιξη άλλη μια νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Η ένταση της εκμετάλλευσης περνά μέσα από μια ζωή λάστιχο, από την διαρκή ομηρία των διαφόρων προγραμμάτων ολιγόμηνων συμβάσεων μέχρι την μεγάλη ευελιξία στην εργασία, με χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα έτσι ώστε να οδηγούνται οι εργαζόμενοι να παραμένουν στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα για να εξασφαλίσουν μια ελάχιστη σύνταξη», επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στο σχόλιό του τονίζοντας: «Η κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως την απαράδεκτη διάταξη. Καμία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει αξιοπρεπή σύνταξη σε όλους τους ανασφάλιστους εργαζόμενους και όχι αυτό το αίσχος των 360Euro. Οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν τον αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, με μείωση των ορίων ηλικίας, όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της παραγωγής, της τεχνολογίας και της επιστήμης».

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Νωρίτερα τελειώνουν τα μαθήματα Γ’ Λυκείου η νέα ημερομηνία

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οκτάχρονη κινδυνεύει να χάσει το δάχτυλό της κάνοντας τσουλήθρα

@dmin

Ανοίγουν κομμωτήρια βιβλιοπωλεία αλλαγές στο ωράριο

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα