Δελτία Τύπου

Lockdown: Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο διώχνει τους φοιτητές από τις εστίες

Σε μία κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ήδη έχει πάρει δημοσιότητα σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησε η διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία καλεί τους οικότροφους φοιτητές που διαμένουν σε μισθωμένα δωμάτια – είτε βρίσκονται τώρα σε αυτά είτε έχουν επιστρέψει στους τόπους καταγωγής τους – να τα εκκενώσουν εντός…τριών ημερών από την ενημέρωσή τους!

Από την Κομοτηνή, στην κατηγορία των φοιτητών που «απειλούνται» με έξωση, ανήκουν οι οικότροφοι που διαμένουν στην οικοδομή «Ευκτήμων», πίσω από το εμπορικό κέντρο Kosmopolis.

Τόσο εκείνοι, όσο και οι φοιτητές από τις γειτονικές πόλεις που έχουν λάβει δωμάτια σε μισθωμένα ξενοδοχεία, καλούνται μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και εν μέσω καραντίνας, ουσιαστικά να μετακομίσουν, απαλλάσσοντας τα δωμάτια από όλα τα υπάρχοντά τους.

Στη μεν περίπτωση που κάποιοι φοιτητές για τον οποιοδήποτε λόγο εξακολουθούν να διαμένουν στα δωμάτια, πρέπει να προβούν στην ανωτέρω διαδικασία οι ίδιοι, ενώ αν πρόκειται για φοιτητές που βρίσκονται εκτός Κομοτηνής, μπορούν κατά το «ειδοποιητήριο» της διοίκησης να εξουσιοδοτήσουν τρίτα πρόσωπα ή ακόμα και…τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου, προκειμένου να μπουν στα δωμάτιά τους και να τα «αδειάσουν», μεταφέροντας τα προσωπικά τους αντικείμενα για φύλαξη σε αποθηκευτικούς χώρους.

Βεβαίως, εδώ ανακύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσον είναι θεμιτό τρίτοι να εισέρχονται στους προσωπικούς χώρους των φοιτητών.

Άξιο αναφοράς είναι ότι όλη αυτή η κινητοποίηση και αναστάτωση γίνεται για λόγους εξοικονόμησης δαπανών από τη διακοπή της μίσθωσης των εν λόγω δωματίων κατά τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι χωρίς προηγούμενη, έγκαιρη ειδοποίηση, και χωρίς κάποια προφανή υπαιτιότητα των φοιτητών, οι τελευταίοι καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο» του lockdown, διατρέχοντας ενδεχομένως και κίνδυνο για την υγεία των ίδιων ή των συγγενών τους, προκειμένου να μην πληρώσει το πανεπιστήμιο «μη αναγκαίες δαπάνες», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εστιακών φοιτητών Κομοτηνής: 

Καλησπέρα.

Είμαστε φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διαμένουμε στις ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες Κομοτηνής (ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΥΚΤΗΜΩΝ).

Με μεγάλη έκπληξη λάβαμε σήμερα ένα email από την Πρυτανεία που ζητά μονάχα από εμάς που διαμένουμε στις ιδιόκτητες εστίες (όχι σε όσους διαμένουν στις κρατικές κλίνες του Πανεπιστημίου) να αδειάσουμε τα σπίτια μας μέσα σε 3 μέρες και μάλιστα να πάρουμε μαζί μας ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΑΣ…

Μάλιστα ζητείται από όσους φοιτητές έχουν ήδη αποχωρήσει από το δωμάτιό τους, να προσέλθουν ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ (Lockdown, επιβεβλημένου από το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) μέσα σε 3 μέρες (μέχρι 18/11) για να αδειάσουν το σπίτι τους από όλα τα υπάρχοντα.

Να σημειωθεί πως τα προσωπικά αντικείμενα όσων φοιτητών δεν καταφέρουν να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους (των περισσοτέρων δηλαδή, καθώς εν μέσω πανδημίας οι μετακινήσεις ανά νομό είναι εξαιρετικά δύσκολες) θα τοποθετηθούν σε αποθήκες από προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Αξιοσημείωτο είναι, πως κανείς δεν μας εξηγεί για ποιους λόγους κρίνεται απαραίτητη η εκκένωση όλων αυτών των δωματίων.

Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε:
 1. Να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές που διαμένουν μέχρι τώρα να παρατείνουν την διαμονή τους, όπως συμβαίνει με τους συμφοιτητές μας των δημόσιων κλινών (εξάλλου δεν ήταν δική μας επιλογή η διαμονή μας στις ιδιόκτητες εστίες, αλλά του Πανεπιστημίου).
 2. Να μην υποχρεωθεί να έρθει κανένας φοιτητής εν μέσω απαγορευτικού (επιβεβλημένο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) στις εστίες ώστε να πάρει τα υπάρχοντά του από το δωμάτιό του.
 3. Να μην απομακρυνθούν τα προσωπικά αντικείμενα κανενός φοιτητή ώστε να τοποθετηθούν σε αποθήκες, καθώς αποτελούν πολύτιμη ατομική περιουσία.
Σας παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν τους λόγους που επιβάλλουν την παραμονή μας και την ΜΗ απομάκρυνση των προσωπικών μας αντικειμένων:
 1. Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα η δωρεάν στέγαση.
 2. Λόγοι οικονομικοί επιτάσσουν την παραμονή μας στις εστίες, προκειμένου να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τις σπουδές μας.
 3. Εν μέσω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, είναι εντελώς παράλογο να βρεθούμε α) ως φοιτητές εκτός εκπαίδευσης.. γιατί εκεί θα μας οδηγήσει η απόφαση σας. Και β) δια της εξώσεως μας να κινδυνεύσει και η υγεία μας.
 4. Επειδή θεωρούμε ότι δεν ζημιώνουμε εμείς την ελληνική οικονομία και δεν είναι θεμιτό να χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση η δική μας και των προσωπικών μας αντικειμένων ως ‘’δημόσιο συμφέρον’’.
 5. Επειδή εξ υποκειμενικών και αντικειμενικών λόγων δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα από και προς Κομοτηνή.
 6. Επειδή μας αντιμετωπίζετε ως “κάτι” που ζημιώνει τους άλλους Έλληνες, γεγονός που προσβάλλει την αξιοπρέπεια μας.
 7. Επειδή στις Δημοκρατίες οι αποφάσεις, για να είναι σεβαστές, πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και όχι να ανακοινώνονται ως εκφοβιστικά διατάγματα και κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με τους ιθύνοντες για να δοθούν εξηγήσεις να μην επιτυγχάνονται.
 8. Επειδή δε λάβατε υπ’ όψιν σας, δυστυχώς, τις δικές μας ανάγκες.

Ολοκληρώνοντας,

Ζητάμε την επανεξέταση της απόφασης με στόχο την ακύρωσή της..!

Με εκτίμηση,

Οι φοιτητές Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες ‘’ΕΥΚΤΗΜΩΝ’’ Κομοτηνής:
 • ΑΛΕΞΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ,
 • ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΡΥΣΑ, ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΣΟΦΙΑ, ΔΑΜΚΑΛΗ ΜΑΡΙΝΑ, ΔΕΛΗΟΓΛΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΔΟΞΟΓΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΖΕΥΓΑ ΧΡΥΣΑ,
 • ΘΥΜΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΙΣΜΑΗΛ ΜΑΡΙΑΝΝΑ , ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΛΟΣΙ ΓΚΡΕΤΑ, ΚΑΡΑΚΩΤΑ ΒΑΓΙΑ, ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΚΟΥΡΙΛΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ, ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ,
 • ΚΩΤΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΛΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΜΑΝΙΩΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΜΑΣΜΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΜΠΙΜΗ ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ, ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΕΩΝΗ, ΠΕΤΣΙΝΗ ΑΝΝΑ,
 • ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΠΡΩΙΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΣΠΕΛΛΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΤΖΙΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑ, ΤΣΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΤΣΑΛΙΚΟΥ ΜΕΛΙΝΑ, ΤΣΙΤΣΕΛΑ ΜΑΡΙΑ, ΦΑΣΥΛΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ….ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΜΗ

Υ.Γ. 1 Σας κοινοποιούμε την απόφαση που λάβαμε, καθώς επισυνάπτουμε συνημμένα και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την λειτουργία των φοιτητικών εστιών εν μέσω απαγορευτικού.

Υ.Γ. 2 Δεν προερχόμαστε, ούτε εκπροσωπούμε καμία κομματική παράταξη.

Το κείμενο αυτό νομίμως κοινοποιείται ζητώντας την συνδρομή τους:
 • Πρώτα και κύρια στον Πρύτανη και στους Προέδρους των Τμημάτων των σχολών μας
 • Βουλευτές Νόμου Ροδόπης.
 • Δήμαρχο Κομοτηνής
 • Τοπικό και εγχώριο Τύπο

Μπορείτε να διαβάσετε την καταγγελία και τα συνημμένα ΕΔΩ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Οι μεγάλες προκλήσεις στην Παιδεία»

admin

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ομόθυμη καταδίκη από τους Έλληνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

admin

Τι προβλέπει η τροπολογία για τον ΟΑΣΘ που κατατέθηκε πριν λίγο

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα