Υγεία

Mastografia.gov.gr: Δωρεάν μαστογραφία για γυναίκες 50 ως 69 ετών

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα  mastografia.gov.gr για όσες γυναίκες 50 ως 69 ετών ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Το πρόγραμμα στηρίζεται και συσχετίζεται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το οποίο αποτελεί το σύστημα πάνω στο οποίο βασίζεται η πολιτεία, για να χτιστεί ο ψηφιακός φάκελος του πολίτη ώστε ο εκάστοτε θεράπον γιατρός, να έχει πρόσβαση στον πλήρη ατομικό φάκελο υγείας του πολίτη και στο ιστορικό του.

Τι είναι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου

Η αρχή γίνεται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, διότι αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» είναι οι εξής:

Ποιες είναι οι δικαιούχοι

Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά το προηγούμενο έτος την εξέταση, δε συστήνεται να την πραγματοποιήσει ξανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου.

Αν ο ιατρός συστήσει σε μια γυναίκα να διενεργεί συχνότερα εξέταση μαστογραφίας επειδή συντρέχουν άλλοι ειδικοί κλινικοί λόγοι, η γυναίκα μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα sms ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αποστέλλονται σταδιακά στις γυναίκες δικαιούχους που διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση. Τις πρώτες ειδοποιήσεις θα λάβουν οι γυναίκες δικαιούχοι που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Έρχονται και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις

Μετά τους ελέγχους του μαστού, θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον Ιούλιο καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Συναγερμός με 408 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα,

Covid stories: Κικίλιας «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca»

@dmin

Self test: «Ναι» στην διάθεσής τους λένε οι φαρμακοποιοί

@dmin

2 σχόλια

Karanikola Nomiki 04/01/2023 at 9:06 ΜΜ

Θέλω να κάνω μαστογραφία

Απάντηση
Κωνσταντίνος Αποστολακίδης 04/01/2023 at 9:30 ΜΜ

Πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του gov στον παρακάτω σύνδεσμο https://mastografia.gov.gr/ και να ακολουθήσετε την συγκεκριμένη διαδικασία. Εμείς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε περισσότερο.

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα