Δελτία ΤύπουΔήμοι

Μετρό Θεσσαλονίκης: άσκοπος διχασμός με θύμα την πόλη και κίνδυνο τον αρχαίο θησαυρό!

Σχετικά με την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης για τα έργα του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΜέΡΑ 25 κ. Κωνσταντίνα Αδάμου, τοποθετήθηκε προχθές, 7/10/2019, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την εξέλιξη των έργων του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη και την απόφαση που μέλλεται να παρθεί για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό της Βενιζέλου.

Επεσήμανε την «αναγκαιότητα της άμεσης λήψης μιας σωστής απόφασης, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα τόνισε πως «τα αρχαιολογικά ευρήματα της στάσης Βενιζέλου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν την ιστορική ταυτότητα της πόλης. Έτσι, η προτεινόμενη απόσπαση και επανατοποθέτησή τους θα αποτελούσε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς είναι πολύ πιθανό στη μεταφορά να συμβεί οποιαδήποτε φθορά, αν όχι καταστροφή».

Τάχθηκε λοιπόν υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στο φυσικό τους χώρο και έκανε λόγο για «καθυστερήσεις από την πλευρά των μέχρι τώρα κυβερνήσεων εις βάρος πολιτών και επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης που ταλαιπωρούνται εδώ και δεκαετίες», υπογραμμίζοντας ότι «τα αρχαία της Βενιζέλου αποτελούν εξιλαστήριο θύμα της γενικότερης κωλυσιεργίας του έργου, χωρίς να ευθύνονται πραγματικά γι αυτήν».

Αναφερόμενη σε ρεπορτάζ του BBC, που ονομάζει τα αρχαιολογικά ευρήματα στην καρδιά της πόλης «Βυζαντινή Πομπηία», έκανε λόγο για «αρχαιολογικό θησαυρό που θα μπορούσε να  καταστήσει τη Θεσσαλονίκη ελκυστικό τουριστικό προορισμό με αντίστοιχο οικονομικό όφελος».  Επιπροσθέτως τόνισε πως «ήδη σε διεθνές επίπεδο υπάρχει κινητοποίηση και συλλογή υπογραφών για την προστασία του μοναδικού αυτού θησαυρού.»

«Η εν λόγω πρόθεση της απόσπασης των αρχαιοτήτων», συμπλήρωσε, «ανακοινώθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους φορείς που εμπλέκονται, χωρίς δημόσια ενημέρωση που να εξηγεί τους λόγους που την επιβάλλουν, και χωρίς τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Επίσης αντιβαίνει στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του  Ιανουαρίου  του 2017 και στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία εξασφαλίζεται η κατασκευή του σταθμού και η ανάδειξη των μοναδικών  και παγκόσμιας σημασίας μνημείων.  Αντιβαίνει επίσης και το άρθρο 42 του νόμου 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κανένας δεν ενημέρωσε για το τι έχει μεσολαβήσει και βαδίζουμε προς την ακύρωση της εγκεκριμένης μελέτης, όπως επίσης και ποιο είναι το κόστος για την αποξήλωση των εργασιών που έχουν ήδη υλοποιηθεί».

Σχετικά με το επιχείρημα της γρηγορότερης υλοποίησης του έργου, αν τα αρχαία της Βενιζέλου αποσπαστούν και επανατοποθετηθούν, η κ. Αδάμου υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με όσα εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση το έργο ούτως ή άλλως θα καθυστερήσει: μας λένε δηλαδή από τη μία πλευρά πως χωρίς απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων απαιτείται μία περίοδος τουλάχιστον επιπλέον πέντε χρόνων για την ολοκλήρωση του και από την άλλη, με τη λύση της απόσπασης, το έργο θα ολοκληρωθεί το 2025.»

Η βουλευτής έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας ότι «Δεν είναι δυνατόν να θυσιαστεί η ταυτότητα της πόλης στο βωμό του κέρδους και μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης που δε λαμβάνει υπ΄όψιν της τίποτα. Τα μεγάλα δημόσια έργα θα πρέπει να κατοχυρώνονται συνταγματικά ως προς τους όρους, έτσι ώστε να μην μπορεί η κάθε νέα κυβέρνηση να τροποποιεί τις συμβάσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος προς όφελος εταιριών και εργολάβων».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Νέας Προποντίδας: Το Μετοχιακό Συγκρότημα Νέας Τρίγλιας εκπέμπει SOS

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Στις 8 Ιουλίου η διανομή προϊόντων του Προγράμματος ΤΕΒΑ

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Εγκρίθηκε το τελικό στάδιο μελέτης τροποποίησης Πολεοδομικού Σχεδίου Ευκαρπίας

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα