Με νέο φωτισμό αναβαθμίστηκε ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς περιπάτους της Αθήνας, καθώς 125 νέοι ιστοί φωτισμού τοποθετήθηκαν στις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Το έργο, που σχεδιάστηκε από τη σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ, παραδόθηκε στον Δήμο Αθηναίων και έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της διαδρομής γύρω από την Ακρόπολη, χωρίς να αλλοιώνεται ο μνημειακός χαρακτήρας της περιοχής.
Από τους 125 ιστούς, οι 106 τοποθετήθηκαν σε υφιστάμενες θέσεις και μόλις 19 σε νέα σημεία, στην πλευρά των κτιρίων, ώστε να παραμένει ανεμπόδιστη η θέα προς τον Παρθενώνα. Τα φωτιστικά είναι σχεδιασμένα σε λιτή γραμμή και σε απόχρωση της άμμου, ενώ χρησιμοποιείται ζεστό φως χαμηλής έντασης, ώστε να εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον.
Παράλληλα, φωτίστηκαν για πρώτη φορά ορισμένα αρχαιολογικά ευρήματα κατά μήκος της διαδρομής, μεταξύ των οποίων και η ρωμαϊκή δεξαμενή πριν από την είσοδο του Ηρωδείου. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης στο παράπλευρο μονοπάτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στην οδό Θεωρίας, ενώ σε επιλεγμένα σημεία προστέθηκε ήπιος φωτισμός της φύτευσης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας χαρακτήρισε τον περίπατο γύρω από την Ακρόπολη μία από τις πιο αναγνωρίσιμες διαδρομές στον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου η σύγχρονη πόλη συναντά την ιστορία της. Όπως ανέφερε, το ζητούμενο ήταν ένα φως που «αναδεικνύει» τον χώρο χωρίς να επιβάλλεται, ενώ τόνισε πως ο Δήμος αναλαμβάνει να διατηρεί και να προστατεύει το έργο στον χρόνο. Η νέα παρέμβαση έρχεται να προστεθεί στον φωτισμό του Ιερού Βράχου και των μνημείων της Ακρόπολης, που είχε πραγματοποιηθεί το 2020 με σχεδιασμό της Ελευθερίας Ντεκώ και τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Τα νέα φωτιστικά διαθέτουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούν να ελέγχονται και να ρυθμίζονται απομακρυσμένα από τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ ειδικά εξαρτήματα περιορίζουν τη θάμβωση και τη φωτορύπανση.
