Δήμοι

Νέος κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων στον δήμο Θεσσαλονίκης

Σε άμεση εφαρμογή τίθεται πλέον, μετά από την έγκρισή της από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που αφορά τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων αρμοδιότητας του Δήμου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταργείται ο διαχωρισμός που υπήρχε μεταξύ τάφων Α’ και Β’ κατηγορίας και επιβάλλεται ενιαίο τέλος ταφής. Σύμφωνα με την απόφαση, το τέλος ταφής και τριετούς παράτασης ανταποκρίνεται στη χαμηλότερη τιμή, αυτή της καταργηθείσας Β’ κατηγορίας. Επιπλέον, η επιλογή της θέσης του ενταφιασμού θα γίνεται ηλεκτρονικά και με τυχαιοποιημένο τρόπο. Συγκεκριμένα, μετά τη δήλωση των κηδειών σε καθορισμένο χρόνο, μέχρι τις 10.00 π.μ., διενεργείται από την υπηρεσία μέσω αδιάβλητης ηλεκτρονικής διαδικασίας και με τυχαιοποιημένο τρόπο ο καθορισμός των θέσεων ενταφιασμών των κηδειών που έχουν δηλωθεί.

Η τροποποίηση αυτή βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των Κοιμητηρίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας, δημιουργείται ξεχωριστή ζώνη ταφής για αλλόθρησκους ή αλλόδοξους στο Κοιμητήριο «Αναστάσεως του Κυρίου». Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος συμμορφώνεται με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

«Ως δημοτική αρχή κινηθήκαμε άμεσα στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης στο νέο νόμο και αποφασίσαμε την επιβολή ενιαίου τέλους ταφής, καταργώντας στην ουσία τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των νεκρών. Επίσης, συμμορφωθήκαμε με τις διατάξεις του νόμου, αλλά κυρίως με τις επιταγές της εποχής και σε όσα επιβάλλει ο σεβασμός και η ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων και δημιουργήσαμε ζώνη ταφής για αλλόθρησκους. Παράλληλα, έχουμε εκσυγχρονίσει τον τρόπο πληρωμής, καθώς δίνουμε πλέον στους πολίτες τη δυνατότητα να καταθέσουν οποιοδήποτε ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου, χωρίς να απαιτείται πλέον η παρουσία τους στα κοιμητήρια», επισήμανε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοικεί και διαχειρίζεται τα Κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου», «Αγίου Παύλου» (Μαλακοπής), «Ευαγγελίστριας» και «Αγίας Παρασκευής». Στα δύο τελευταία έχουν απαγορευτεί νέοι ενταφιασμοί και επιτρέπεται μόνο η χρήση των οικογενειακών τάφων για τοποθέτηση οστών.

makthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής αισθητήρων παρκαρίσματος ParkALot

@dmin

Δήμος Λαυρεωτικής: Έναρξη της κατασκήνωσης «Ζ΄ Παιδική Εξοχή Κερατέας» για το καλοκαίρι του 2023

@dmin

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον δήμο Λαγκαδά

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα