ΔήμοιΝόμοιΠεριφέρειες

Νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους

vouli ota24

Την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση να φέρουν στη βουλή το νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα προκύψει κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους, από τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες, υπό το νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου, η ατζέντα στην τρίωρη συνάντηση επικεντρώθηκε στο πως θα κυβερνηθούν οι περιφέρειες της χώρας την επόμενη μέρα, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει πλειοψηφία των περιφερειακών αρχών.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα αποτελέσματα που υπήρξαν στις εκλογές, δεκάδες εκλεγμένοι Δήμαρχοι στη χώρα, αλλά και αρκετοί Περιφερειάρχες – όσοι δεν εκλέχτηκαν από την πρώτη Κυριακή – έχουν να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα που τους έδωσε η πρώτη Κυριακή σε έδρες στο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η πρόβλεψη της απλής αναλογικής να κατανείμει τις έδρες με κριτήριο την εκλογική δύναμη που λαμβάνει κάθε παράταξη στην πρώτη αναμέτρηση, κάνει εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες να μην μπορούν να «κυβερνήσουν», στοιχείο που έχουν επισημάνει στο παρελθόν οι Ενώσεις Περιφερειών και Δήμων και ανέφεραν στη χθεσινή συνάντηση με το νέο Υπουργό Εσωτερικών, οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες.

Εβδομάδα προετοιμασίας

«Κατά βάση τέθηκε το θέμα του νέου νόμου, παρά το γεγονός ότι τέθηκαν κι άλλα ζητήματα στη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες. Περιοριζόμαστε στο θέμα του νόμου γιατί αυτό επείγει», τόνισε καλά πληροφορημένη πηγή, που εκφράζει την θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί πως βασική μέριμνα είναι να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Αυτοδιοίκηση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών».

Αυτό που στοχεύει τώρα το υπουργείο Εσωτερικών είναι να «τρέξει» μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε το σενάριο της «βέλτιστης λύσης», ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα έλθει την επόμενη εβδομάδα στη βουλή από την κυβέρνηση και θα αφορά την οργάνωση της γενικής κυβέρνησης. Νομοσχέδιο που αναμένεται στις 23 ή 24 Ιουλίου να κατατεθεί στη βουλή.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Όπως για παράδειγμα να ξεκινούν οι αποφάσεις από την οικονομική επιτροπή, να εγκρίνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο και να επιστρέφουν ξανά στην οικονομική επιτροπή. Ακόμα υπάρχει το σενάριο που λέει πως ξεκινούν από την Εκτελεστική Επιτροπή, ακολουθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά η οικονομική Επιτροπή ή κι άλλα μεικτά σενάρια με το ίδιο σκοπό. Αυτό που θα εξεταστεί είναι ποια θα είναι η πιο άρτια νομικά πρόταση και εκείνη που θα μπορεί να είναι ορθή με βάση το σύνταγμα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

anatolh.com

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Πρόγραμμα ψηφοφορίας των Βουλευτικών Εκλογών της 21ης Μαΐου 2023

@dmin

Δήμος Θέρμης: Απαίτηση του δήμου και της κοινωνίας των Βασιλικών να μην κλείσει το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ

@dmin

Δήμος Φιλιατών: Σύλληψη αντιδημάρχου επειδή πέταξαν 6 κουτάβια στα σκουπίδια

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα