Περιφέρειες

Π.Ε Κιλκίς: Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση στη Δοϊράνη

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση, πριν από λίγες ημέρες, το έργο ανάπλασης, βελτίωσης και αναβάθμισης υποδομών προσβασιμότητας στη λίμνη Δοϊράνη, εντός του ομώνυμου οικισμού, από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Το έργο- όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης- «αναβαθμίζει ουσιαστικά και αναδεικνύει τη λίμνη Δοϊράνη, έναν ανεκτίμητης αξίας υγροβιότοπο όχι μόνο της Π.Ε. Κιλκίς, αλλά της χώρας, με ευαίσθητο περιβαλλοντικό χαρακτήρα».

Το έργο περιλήφθηκε στην Πράξη: “Ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης οικοσυστήματος λίμνης Δοϊράνης” (Plan D.oiran)», είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg και χρηματοδοτήθηκε κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το εν λόγω έργο εκτελέστηκε χωρίς καμία καθυστέρηση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και περιλάμβανε δύο άξονες δράσης (υποέργα).

Ο πρώτος άξονας δράσης προέβλεπε τις εργασίες- με μίσθωση μηχανημάτων – για τον καθαρισμό από φερτά υλικά, απορρίμματα και αυτοφυή βλάστηση στο κανάλι υπερχείλισης της λίμνης Δοϊράνης, αλλά και της κοπής και εκρίζωσης δέντρων εντός των υδάτων της λίμνης. Πλέον, έχει δημιουργηθεί μία λειτουργική τάφρος υπερχείλισης που ρυθμίζει το ύψος της στάθμης των υδάτων της λίμνης και έχει συντηρηθεί το θυρόφραγμα για να είναι λειτουργικό σε περίπτωση ενεργοποίησής του για την αποφυγή πιθανών πλημμυρικών φαινομένων.

Ο δεύτερος άξονας δράσης προέβλεπε εργασίες βελτίωσης των υποδομών πρόσβασης στη λίμνη Δοϊράνη και εργασίες καλλωπισμού του παραλίμνιου μετώπου. Πράγματι, η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου έχει μεταμορφώσει ριζικά την εικόνα και την αισθητική της ευρύτερης περιοχής που για σειρά ετών παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης όπως φαίνεται και στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την κατάσταση πριν λίγα μόλις χρόνια.

Με το έργο αυτό δημιουργήθηκε ένα περιπατητικό μονοπάτι με βοτσαλόπλακες, το οποίο φωταγωγείται με διακοσμητικούς ιστούς. Γύρω από το περιπατητικό μονοπάτι αναπτύχθηκαν χώροι ξεκούρασης με παγκάκια και τραπεζόπαγκους και δύο πέτρινες κρήνες.

Ο ηλεκτροφωτισμός στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο ,με ιστούς ύψους εννέα μέτρων, και, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ιστών επί της -επενδυμένης πλέον- προβλήτας προκαλεί αίσθημα ασφάλειας επιτρέποντας πλέον νυχτερινούς περιπάτους στον προβλήτα και στην περιοχή γύρω από το Μουσείο.

Τα δύο αυτά έργα εκτελέστηκαν από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με την απαιτούμενη προσοχή και επιμέλεια σ’ έναν ιδιαίτερα σημαντικό υδροβιότοπο. 

Η φύση των εργασιών σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά τοποθεσία (πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή η οποία ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000) απαίτησε τη συνεχή εποπτεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κιλκίς, η οποία εκτέλεσε όλες τις σχετικές μελέτες αλλά και την επίβλεψη για την υλοποίηση των έργων.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπ.Ανάπτυξης: Που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο με click away

@dmin

Το ανέκδοτο της Ημέρας: Η ΚΕΔΕ στέκεται στο πλάι του δήμου Βοΐου κατά των νέων διοδίων (βίντεο)

@dmin

Περιφέρεια Κιλκίς: Μαθητές έψαλαν παραδοσιακά κάλαντα στον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα