Δήμοι

Παράταξη «Πόλη Αλλιώς»: Όχι στην εγκατάλειψη της Πλατείας Γάτσου στην Νεάπολη

Κριτική στη διοίκηση του δήμου Νεάπολης Συκεών για εγκατάλειψη της πλατείας Γάτσου στην περιοχή της Νεάπολης ασκεί η δημοτική παράταξη «Πόλη Αλλιώς».

Περιγράφοντας την εικόνα της πλατείας σήμερα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για καθεστώς εγκατάλειψης το οποίο όμως είναι εδώ και χρόνια στη συγκεκριμένη πλατεία. Μιλούν για καταθλιπτική εικόνα στο κέντρο μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

«Η πλατεία Γάτσου μια από τις ελάχιστες ούτως ή άλλως πλατείες της Νεάπολης που μπορεί να προσφέρει φιλοξενία και αναψυχή στους κατοίκους της, βρίσκεται σε καθεστώς εγκατάλειψης εδώ και χρόνια . Λιγοστά τσιμεντένια παγκάκια, σπασμένα φυτοδοχεία και ξεραμένα φυτά, παρτέρια εγκαταλελειμμένα ,πέργκολες κατ’ όνομα μόνο.

Μια καταθλιπτική εικόνα στο κέντρο μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο). Είναι σαφές ότι σε οποιαδήποτε συνθήκη (πόσο μάλλον σε συνθήκες καύσωνα σαν τις σημερινές) ο χώρος αυτός είναι αφιλόξενος, αφού είναι ανύπαρκτη οποιαδήποτε υποδομή που θα την μετέτρεπε σε ζωντανό χώρο συνάντησης των κατοίκων», επισημαίνει χαρακτηριστικά η παράταξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους είχαν επισημάνει «ήδη από το 2019 στο δημοτικό συμβούλιο την εγκατάλειψη της πλατείας και ζήτησαν την παρέμβαση των αντίστοιχων υπηρεσιών για περισσότερα παγκάκια, περιποίηση του χώρου και φύτευση νέων φυτών σε παρτέρια, δημιουργία σκιερών σημείων ώστε να μετατραπεί η πλατεία- ως δημόσιος χώρος- σε χώρο αναφοράς για τους κατοίκους, σε πεδίο διεκδίκησης ποιοτικής και συλλογικής ζωής».

Καμία βελτιωτική παρέμβαση μέσα σε δύο χρόνια με τις εικόνες να το μαρτυρούν.

Η αποδεκατισμένη υπηρεσία πρασίνου με τους μόνιμους υπαλλήλους να μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού πια, οι ιδιώτες υπεργολάβοι υπεύθυνοι πλέον των έργων πρασίνου, η αποσπασματική ιεράρχηση έργων πρασίνου και αποκλειστικά βασισμένη σε ευρωπαϊκά προγράμματα οδηγούν σε αυτήν την πραγματικότητα:

  • Χιλιάδες ευρώ για το υπερτιμημένο «Πάρκο των Ήχων» στις Συκιές μέσω προγράμματος
  • Καμία παρέμβαση στις δεκάδες μικρές ή μεγαλύτερες πλατείες που μαραζώνουν σε διάφορα σημεία του δήμου
  • Καμία παρέμβαση στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη και στο Άλσος Συκεών που αποτελούν τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου στην περιοχή μας και στερούνται τα αυτονόητα.

Παγκάκια αρκετά για να «στεγάσουν» την ανάγκη και το δικαίωμα των κατοίκων να βρεθούν, να ξαποστάσουν ,να συζητήσουν.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία ανέδειξε την σημασία των δημόσιων χώρων και κυρίως των χώρων πρασίνου(πάρκα, πλατείες, άλση) στις αστικές περιοχές. Είναι επίσης γεγονός ότι η διοίκηση του Δήμου έχασε το τρένο. Αδιαφόρησε. Δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να ενισχύσει την τάση επανοικειοποίησης των δημόσιων χώρων –χώρων πρασίνου από τους πολίτες ,ίσως γιατί η διεκδίκηση των δημόσιων χώρων μετατρέπει την κοινότητα των καταναλωτών σε κοινότητα ενεργών πολιτών».

Η παράταξη «Πόλη Αλλιώς» πρόκειται να καταθέσει εκ νέου ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την εγκατάλειψη της πλατείας Γάτσου ( και όχι μόνο αυτής) και θα συνεχίσει να αναδεικνύει την γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης σε πολλά πάρκα και πλατείες του δήμου.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Με ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. έκρινε ακατάλληλο το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας

@dmin

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Συνεχίζεται η υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος ασφαλτοστρώσεων στην ιστορία του δήμου

@dmin

ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΣΗΚΟΥΑΝΑ

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα