ΟΤΑΠεριφέρειες

ΠΕ Κιλκίς: Με αλματώδεις ρυθμούς η αύξηση των οίνων ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Αγέρωχα, εκκεντρικά, ιδιαίτερα και ξεχωριστά, τα κρασιά της Γουμένισσας που ανήκουν στην κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)  επιβεβαίωσαν και το 2022, πως ικανοποιούν τις πιο υψηλές απαιτήσεις της αγοράς τόσο της εγχώριας, όσο και του εξωτερικού, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας οργανοληπτικού ελέγχου/κατάταξης οίνων ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ για το 2022, που πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο των αδελφών Τάτση.

Το ιδιαίτερο προφίλ των οίνων ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά στη φετινή διαδικασία, σύμφωνα με όσα επισήμαναν τα μέλη της επιτροπής οργανοληπτικού ελέγχου, η οποία ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Στη διαδικασία εξετάστηκαν επτά κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία και πέρασαν από τον οργανοληπτικό έλεγχο, με μεγαλύτερο – του μέσου όρου – της βαθμολογίας.

Η παραγωγή οίνου ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ διαμορφώθηκε το 2022 σε 164,5 τόνους με την ποικιλία ξινόμαυρο να συμμετέχει στη ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ με  120 τόνους και την ποικιλία Νεγκόσκα με  43,9 τόνους. Το 2021, η παραγωγή οίνου ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ είχε διαμορφωθεί σε 105, 2 τόνους (με την ποικιλία Νεγκόσκα να συμμετέχει με  55,4 τόνους και το ξινόμαυρο με 118,4 τόνους).

Ο πρόεδρος της επιτροπής, οινολόγος Θωμάς Λίγας όπως και τα μέλη Μιχάλης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Τάσκος, Νικόλαος Μπέρσος και Ανδρέας Πάντος υπογράμμισαν πως το 2022  ήταν χρονιά υψηλού επιπέδου για τους οίνους ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ με “χαρακτηριστικά” όπως νεανικότητα, φρεσκάδα, ελπιδοφόρα ρουστίκ “ πινελιά” , ενδιαφέρουσες οξύτητες, απαιτητική οσφρητική δεινότητα και τεράστια πρόοδο στον χαρακτήρα της συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής οι οίνοι ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ έχουν πολύ καλή χρωματική ένταση, αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα, όχι υψηλές ή επιθετικές οξύτητες και τανίνες σε πολύ καλό βαθμό, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για κρασιά με ενδιαφέροντα στοιχεία.

Εξάλλου, ένα άλλο σημείο στο οποίο δόθηκε έμφαση από τα μέλη της επιτροπής είναι το γεγονός ότι το ξινόμαυρο εκπλήσσει με στοιχεία που δεν ήταν ευδιάκριτα στη “μορφολογία” του.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2022» είναι:
  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ Α.Ε.
  2. ΑΪΔΑΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  3. ΤΑΤΣΗΣ Π. & ΤΑΤΣΗΣ Σ. ΙΚΕ
  4. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ Α.Ε.
  5. ΚΥΡ – ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.
  6. ΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑ ΤΙΤΟΥ “Β.ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ-Ε.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ”.
  7. ΒΑΛΤΑΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ . –

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

36.000 θέσεις εργασίας σε Δήμους και Περιφέρειες – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις (ΦΕΚ)

admin

Υποχρεωτική αργία η 26η Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, ποιους Δήμους αφορά

Ioannis Terzakis

Μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα