ΟικονομίαΧρηματοδότηση

ΕΣΠΑ: Προγράμματα με χρηματοδότηση για Δήμους

xrimata se dimous espa-large
Οι στόχοι των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα οποία συγχρηματοδοτείται το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020, υλοποιούνται μέσα από επιχειρησιακά προγράμματα.

Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα είναι πολυετή προγράμματα που ισχύουν για όλη την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 και συνδέονται με τομείς ή/και συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες σε διεθνές, εθνικό ή τοπικό επίπεδο.

Η αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπει:

  • 7 Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων για την Αγροτική Ανάπτυξη και την Αλιεία) που αφορούν ένα ή περισσότερους τομείς και έχουν ως γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής όλη τη χώρα και
  • 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), ένα για κάθε μία από τις 13 διοικητικές Περιφέρειες της χώρας, που περιλαμβάνουν δράσεις περιφερειακής εμβέλειας.

Επιπλέον, η Ελλάδα συμμετέχει σε Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, 5 εκ των οποίων είναι διμερή δηλαδή αφορούν τη συνεργασία με ισάριθμες χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα.

Τα Προγράμματα εκπονήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της χώρας σε συνεργασία και διαβούλευση με τους κοινωνικο-οικονομικούς εταίρους και εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κάθε Πρόγραμμα περιλαμβάνει στρατηγικές προτεραιότητες και ενδεικτικές δράσεις που διαμορφώνουν τη συνεισφορά του στην υλοποίηση των στόχων του ΕΣΠΑ και κατ’ επέκταση στην υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Πέραν των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, υπάρχουν διαθέσιμα και επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης κυρίως για τις επιχειρήσεις , Ν.Π.Ι.Δ, Ν.Π.Δ.Δ, αλλά και για φορείς Ο.Τ.Α Α’ & Β’ .

Η μορφή της χρηματοδότησης μπορεί να είναι επιχορήγηση, επιστρεπτέα ενίσχυση, κεφάλαιο συνεπένδυσης, συνεργασίες σε Εθνικό ή Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα εργαλεία προέρχονται από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης όπως αμιγή ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειρίζεται απευθείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και προγράμματα από εθνικούς πόρους.

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται:
  • Απευθείας χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Life , Erasmus + ,Horizon, Cosme ,Urban κλπ.)
  • Περιφερειακά Προγράμματα
  • Τομεακά προγράμματα
  • Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας
  • Αδελφοποιήσεις και Δίκτυα πόλεων

Σκοπός της ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι η συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας για την βοήθεια στην επίτευξη των προγραμματικών στόχων εκάστου Δήμου, με την ανάληψη χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την δημιουργία υποδομών Κοινωνικού χαρακτήρα ,υποδομών ΑΜΕΑ, Ανταγωνιστικότητας , Ανάπτυξης της Καινοτομίας , μεταρρυθμίσεων προς την Έξυπνη και βιώσιμη τεχνολογία ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα και Τεχνική Βοήθεια για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών.

Επίσης, η ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΟΙΝΣΕΠ με την παρούσα πρόταση, θα αναλάβει 2 φόρες ετησίως, όπως ενημερώνει τις τοπικές επιχειρήσεις για επιδοτήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία , θέματα Mangement / θέματα οργάνωσης και φορολογικά θέματα.

Την διάχυση και οργάνωση της ημερίδας ,θα την αναλαμβάνει εμπρόθεσμα, ο αρμόδιος φορέας ΟΤΑ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΟΤΑ Α’ & Β’

ΘΕΜΑ: «Οικονομική προσφορά για την υποβολή όλων των ετήσιων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων αρμοδιότητας Ο.Τ.Α Α’& Β’ »

Σχετικό:

1. Το από 20/09/2019 σχετικό ενημερωτικό

  1. Ο σχετ. ν. 4430/2016, αρ.6, παρ.1.

Σε συνέχεια των παραπάνω ενημερωτικών, προτείνουμε την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης σύμφωνα με την νομοθεσία της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, για την μελέτη και επίβλεψη υποβολής έργων και προγραμμάτων κοινωνικής ωφέλειας ,όπως αναλύονται στο σχετικό (1) ενημερωτικό επιδοτήσεων Ο.Τ.Α Α’ & Β’.

Στην παραπάνω Προγραμματική ετήσιας διάρκειας, θα περιλαμβάνεται η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου σε συνεργασία με τις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, για την ανάληψη έργων , από Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ανάπτυξης και Συνεργασίας, Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα , από ΕΣΠΑ, που αφορούν το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του Δήμου και θα επιλέγουν μετά από συνεργασία με τα αρμόδια όργανα διοίκησης του Δήμου.

Το συνιστάμενο κόστος για την μελέτη και εκτέλεση είναι 20.000€ πλέον ΦΠΑ 24% με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του αρ.118, του ν.4412/2016 και όπως ισχύει , με δημοσίευση στο ΚΗΜΔΗΣ και προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το αρ. 35 και 36 του ν.4129/2013 και όπως ισχύει.

Για Ο.Τ.Α Α’& Β’ που εδρεύουν εκτός Αττικής και για περιπτώσεις ανάγκης φυσικής παρουσίας στελεχών στην έδρα του φορέα(συνεργασίες, ημερίδες), τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τα επιβαρύνεται ο άρμόδιος Δήμος.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΟΠΕΚΑ: Εγκρίθηκε η δαπάνη για την καταβολή επιδόματος ενοικίου Σεπτεμβρίου

@dmin

ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ δεν μπορούν να σηκώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος

admin

Ρύθμιση οφειλών: Δυνατότητα εξόφλησης έως 240 δόσεις

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα