Τέχνη - Πολιτισμός

Σύρος: Το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου μετατρέπεται σε υπαίθριο χώρο πολιτισμού

Νέα χρήση αποκτά ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά τοπόσημα της Ερμούπολης, καθώς το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου στη Σύρο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027» για να διαμορφωθεί σε υπαίθριο χώρο πολιτισμού. Η σχετική απόφαση ένταξης υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 1.441.646,83 ευρώ.

Δικαιούχος της πράξης είναι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Το έργο εντάσσεται στην προτεραιότητα «Ολοκληρωμένη και Βιώσιμη Ανάπτυξη Περιοχών» του προγράμματος και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η παρέμβαση στοχεύει στην αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων του παλαιού υφαντουργείου, με τρόπο που να συνδυάζει την πολιτιστική χρήση με τη διατήρηση της βιομηχανικής μνήμης του χώρου.

Το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου θα μετατραπεί σε σύγχρονο υπαίθριο χώρο πολιτισμού, κατάλληλο για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις. Κεντρική πρόβλεψη του σχεδιασμού είναι η διατήρηση του υφιστάμενου λιθόκτιστου βιομηχανικού κελύφους, ώστε η νέα χρήση να μη διαγράψει την ιστορία του κτιρίου, αλλά να την αναδείξει μέσα στη σύγχρονη ζωή του νησιού.

Το εργοστάσιο αποτελεί ένα από τα σημαντικά κατάλοιπα της βιομηχανικής ακμής της Ερμούπολης. Ιδρύθηκε το 1895, στον χώρο όπου παλαιότερα λειτουργούσε το μεγάλο βυρσοδεψείο Καλουτά, και εξελίχθηκε σε μία από τις πιο οργανωμένες κλωστοϋφαντουργικές μονάδες της εποχής. Κατά την έναρξη της λειτουργίας του διέθετε περίπου 10.000 ατράκτους και μηχανολογικό εξοπλισμό σύγχρονο για τα δεδομένα του τέλους του 19ου αιώνα.

Η μονάδα απασχολούσε περίπου 250 έως 300 εργαζομένους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, γεγονός που αποτυπώνει και την κοινωνική διάσταση της βιομηχανικής παραγωγής στη Σύρο. Η παραγωγή της περιλάμβανε βαμβακερά υφάσματα και είδη καθημερινής χρήσης, συνδέοντας το εργοστάσιο με την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ερμούπολης.

Αρχιτεκτονικά, το επίμηκες λιθόκτιστο συγκρότημα, με τις μεγάλες όψεις, τα δίλοβα παράθυρα και τα τοξωτά υπέρθυρα, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα. Η αποκατάσταση και επανάχρησή του ως χώρου πολιτισμού επιχειρεί να διασώσει ένα σημαντικό τεκμήριο της παραγωγικής ιστορίας της πόλης, αποφεύγοντας την εγκατάλειψη ενός κτιρίου με ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα.

Ο χώρος που θα αξιοποιηθεί έχει συνολική έκταση περίπου 6.400 τετραγωνικών μέτρων και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μπορεί να φιλοξενεί έως 2.000 άτομα. Η διαμόρφωσή του οργανώνεται σε δύο λειτουργικές ενότητες: τον κύριο χώρο εκδηλώσεων και τις απαραίτητες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης των υφιστάμενων τοιχοποιιών, διαμορφώσεις επιφανειών και διαδρομών με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, εγκατάσταση φωτισμού, περίφραξη, συστήματα ελέγχου πρόσβασης και ασφάλειας. Προβλέπονται επίσης βασικές υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης ομβρίων και ηλεκτροδότησης, ώστε ο χώρος να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και επάρκεια.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η Σύρος θα αποκτήσει έναν νέο πολιτιστικό χώρο που μπορεί να ενισχύσει τη δραστηριότητα του νησιού σε συναυλίες, φεστιβάλ και δημόσιες εκδηλώσεις. Παράλληλα, η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου δίνει τη δυνατότητα στην Ερμούπολη να επανασυνδεθεί με ένα κομμάτι της βιομηχανικής της ταυτότητας, όχι ως στατικό μνημείο, αλλά ως ζωντανό χώρο πολιτισμού.

Η υλοποίηση της πράξης προβλέπεται να ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2027, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την 30ή Ιουνίου 2030. Το ζητούμενο πλέον είναι η παρέμβαση να προχωρήσει με σεβασμό στον χαρακτήρα του κτιρίου και με λειτουργικό σχεδιασμό, ώστε το πρώην εργοστάσιο να επιστρέψει ουσιαστικά στη ζωή της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Αλεξανδρούπολης: 1ο Πανέβριο Μαθητικό Φεστιβάλ Τοπικής Ιστορίας και Παραδοσιακής Μουσικής

Virus

Δήμος Ωραιοκάστρου: Αναβολή λόγο καιρού της συναυλίας με την Φ. Βελεσιώτου και τον Σ. Λυμπερόπουλο

Virus

4ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ: Το Βόιο υποδέχεται πολιτισμούς από έξι χώρες

Α

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα