Εγκύκλιοι

ΥΠΕΣ: Οδηγίες σε Δήμους για χορήγηση πιστοποιητικών μέσω του gov.gr

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα την χορήγηση αποσπασμάτων Ληξιαρχικών Πράξεων και πιστοποιητικών Δημοτολογίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικότερα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης με χρήση ψηφιακής υπηρεσίας, δύνανται να χορηγούνται στους πολίτες:

 1. Απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης
 2. Απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γάμου
 3. Απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης
 4. Απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου
 5. Πιστοποιητικό γέννησης
 6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
 7. Πιστοποιητικό ιθαγένειας
 8. Αντίγραφο πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί από τον αρμόδιο Δήμο.

Τα ανωτέρω αποσπάσματα Ληξιαρχικών Πράξεων και πιστοποιητικά Δημοτολογίου περιλαμβάνουν:

 1. Τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο Μητρώο Πολιτών του άρθρου 115 του ν. 4483/2017  (107Α΄).
 2. Τα στοιχεία του αρμόδιου για την έκδοση, των ανωτέρω αποσπασμάτων Ληξιαρχικών Πράξεων ή πιστοποιητικών Δημοτολογίου, οργάνου (Ληξίαρχος, αρμόδιοι υπάλληλοι Δημοτολογίου).
 3. Μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό επαλήθευσης του περιεχομένου του εγγράφου από τον λήπτη, η οποία διενεργείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
 4. Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην οποία αναγράφεται και η ημερομηνία αναπαραγωγής των ανωτέρω αποσπασμάτων Ληξιαρχικών Πράξεων και πιστοποιητικών Δημοτολογίου.

Ειδικότερα:

 • Προκειμένου να χορηγηθούν τα ανωτέρω αποσπάσματα Ληξιαρχικών Πράξεων και πιστοποιητικά Δημοτολογίου απαιτείται πρόσβαση του αιτούντα τη χορήγησή τους, στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης μέσω αυθεντικοποίησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εικοστό πέμπτο άρθρο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (68Α΄), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (83Α΄) και ισχύει.
 • Η αναζήτηση των ανωτέρω αποσπασμάτων Ληξιαρχικών Πράξεων και πιστοποιητικών Δημοτολογίου, διενεργείται από τα διαθέσιμα ταυτοποιητικά στοιχεία όπως τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο και την ημερομηνία γέννησης του αιτούντα.
 • Τα ανωτέρω αποσπάσματα Ληξιαρχικών Πράξεων και πιστοποιητικά Δημοτολογίου γίνονται αποδεκτά από τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του εικοστού τετάρτου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (68Α΄), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (83Α΄) και ισχύει.

Η ιστοσελίδα μέσω της οποίας ο πολίτης μπορεί να εκδώσει κάποιο από  τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά Δημοτολογίου ή αποσπάσματα Ληξιαρχικών Πράξεων μέσω της Εθνικής Ψηφιακής Πύλης (gov.gr – www.gov.gr) είναι η: https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia ή εναλλακτικά https://reg.services.gov.gr/

Tα πρότυπα πιστοποιητικά Δημοτολογίου και αποσπάσματα Ληξιαρχικών Πράξεων βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο του Υπουργείο Εσωτερικών, στη διαδρομή:

Όλα τα πιστοποιητικά Δημοτολογίου και αποσπάσματα Ληξιαρχικών Πράξεων φέρουν μοναδικό χαρακτηριστικό ασφαλείας σταθερού μήκους, ο οποίος παράγεται με τυχαίο τρόπο και αποτελείται από χαρακτήρες, σύμβολα και αριθμητικά ψηφία.

Μπορείτε να διαβάσετε την Εγκύκλιο ΕΔΩ

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παράταση για τους εργαζομένους τα self test

Ioannis Terzakis

Σύσταση πάγιας προκαταβολής στις κοινότητες μέχρι 8.000 ΕΥΡΩ

Ioannis Terzakis

ΥΠΕΣ: 400 εκατ. ευρώ για έργα σε περιβάλλον, παιδεία, τουρισμό

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα