Υπουργεία

Υπουργείο Εργασίας: Διεύρυνση συνεργασίας ΔΥΠΑ – ΤΑΙΠΕΔ για τον εκσυγχρονισμό 300 εργαστηρίων ΕΠΑΣ

Υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη η τροποποίηση της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό 300 εργαστηρίων στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας.

Μετά τη σύναψη συνεργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με το ΤΑΙΠΕΔ, στις αρχές του 2023, για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση 37 κτιριακών συγκροτημάτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ, η συνεργασία με το Ταμείο διευρύνεται, ενσωματώνοντας στο αρχικό έργο τον εκσυγχρονισμό 300 εργαστηρίων των σχολών σε όλη την χώρα.

Η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της ΔΥΠΑ για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η ριζική ανακαίνιση των κτιριακών συγκροτημάτων εκπαίδευσης και η πλήρης ανακαίνιση των εργαστηριακών χώρων, τα οποία δεν έχουν υποστεί σε ουσιαστική παρέμβαση από τη δεκαετία του 1970 – 1980, θα συμβάλλουν στην ποιοτικότερη και πιο σύγχρονη εκπαίδευση των μαθητών.

Ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 37 εκατομμύρια ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 171 εκατ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Με αυτήν την αναβάθμιση, θα δημιουργηθούν σύγχρονες εκπαιδευτικές υποδομές  που θα υποστηρίξουν την επαγγελματική εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων από τους μαθητές ηλικίας 15-29 ετών.

Η ποιότητα των εργαστηριακών μαθημάτων βελτιώνεται, καθώς ο νέος εξοπλισμός και η νέα οργάνωση των εργαστηρίων αντικατοπτρίζει τα επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών, ανταποκρίνεται στα τρέχοντα τεχνολογικά πρότυπα και τελικά οι μαθητευόμενοι  αποκτούν σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για να ανταποκριθούν πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις των επαγγελμάτων τους.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

« Με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με το ΤΑΙΠΕΔ και την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι των σχολών: τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εργαστηρίων που δίνουν τις διάφορες πιστοποιήσεις. Θέλω με την ευκαιρία να πω ότι για μένα η επαγγελματική εκπαίδευση όπως παρέχεται από τη ΔΥΠΑ πρέπει να αποτελέσει πρότυπο εκπαίδευσης στη χώρα και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την ανεβάσουμε επίπεδο. Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία για την επαγγελματική εκπαίδευση που έχουμε βρει μπροστά μας εδώ και δεκαετίες και δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη».

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε «Η Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης συνεχίζει να επενδύει στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από την συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη έχουμε βάλει τις βάσεις για ένα πολύ μεγάλο έργο αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών και σήμερα επεκτείνεται αυτή η συνεργασία με επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση και την εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων μας. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία μας διευρύνεται. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εργασίας, τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος και μας έχει στηρίξει πάρα πολύ όσον αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και τις σχολές της ΔΥΠΑ και έχει δείξει τρομερό ενδιαφέρον και μας βοηθάει με κάθε τρόπο και επίσης επειδή είναι από αυτούς ο οποίος πρώτος έβαλε στο τραπέζι τη δυνατότητα συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ για να πάνε τα πράγματα πιο γρήγορα όσον αφορά την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα και τα παιδιά μας, τα παιδιά στις σχολές μας θα μπορούνε να έχουν ένα πολύ πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε «Πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα το οποίο θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το φέρουμε εις πέρας. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια η οποία σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ οφείλουμε να το ωριμάσουμε το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε αυτό που θα παραδώσουμε να είναι πραγματικά ένα στολίδι για τους εκπαιδευόμενους, έτσι ώστε οι ειδικότητες και τα πτυχία που αποδίδονται μέσα από αυτές τις σχολές, να είναι εφάμιλλα της ιδιωτικής αγοράς. ».

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο εργασίας: Ξεκινά διαδικτυακή εκπαίδευση υποψηφίων για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

@dmin

Υπουργείο Εργασίας: Αλλάζουν οι όροι χορήγησης του επιδόματος Βαριάς Νοητικής Υστέρησης

@dmin

ΥΠΟΙΚ: Εφάπαξ ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ρεύματος – Ποιοι το δικαιούνται (ΦΕΚ)

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα