Υπουργεία

Υπουργείο Προ. Πολίτη: Διευκρινήσεις σχετικά με τις νέες ταυτότητες

Διευκρινήσεις σχετικά με τα νέα δελτία ταυτότητας που πρόκειται σύντομα να αντικαταστήσουν τις παλιές, δόθηκαν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

“Οι νέες ταυτότητες θα αλλάξουν τη ζωή μας ως προς το ασφαλέστερο. Θα συντονιστούμε με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, τον Ευρωπαϊκό κανονισμό, τον κανονισμό των μετακινήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας για τις αεροπορικές μετακινήσεις, τη βίζα, τη δυνατότητα να μετακινούμαστε στο εξωτερικό. Να σταματήσουμε, δηλαδή, να βγαίνουμε εκτός Ελλάδας και να μας κοιτούν περίεργα με το ελληνικό δελτίο ταυτότητας. Νομίζω όλοι το έχουν βιώσει αυτό. Είναι μία καινούργια πραγματικότητα, η οποία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να χακάρει, ούτε να πλαστογραφεί το καινούργιο δελτίο ταυτότητας”.

Θα είναι ένα ασφαλές έγγραφο, αξιοποιώντας ό,τι η τεχνολογία παρέχει προς την κατεύθυνση αυτή.

Θα αναγράφει επάνω τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες. Ό,τι γράφει η ταυτότητα έξω, θα αποθηκεύεται και σε μη εμφανές σημείο: δηλαδή φύλο, όνομα, επίθετο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης ταυτότητας, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ούτε να σε παρακολουθεί θα μπορεί, ούτε να κατευθύνει τη βούληση και τη θέλησή σου θα μπορεί, ούτε να επηρεάζει τα θρησκευτικά σου συναισθήματα και τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις έχει κάποιος.

Δεν υπάρχει η οποιαδήποτε δυνατότητα γεωχωρικού εντοπισμού

Απευθύνομαι στους ανθρώπους που έχουν ενστάσεις και απορίες. Με τη νέα ταυτότητα κανένας δεν θα παρακολουθεί που βρίσκεστε, που κινείστε, που τρώτε, που πίνετε, που εργάζεστε, που μετακινήστε.

Αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι «ότι θα έχεις την ταυτότητά σου και θα χτυπάει -όπως είναι στο GPS- ένα λαμπάκι βρίσκομαι σήμερα εδώ, πάω στην άλλη κατεύθυνση» κ.λπ. – είναι ανοησίες που αποδομούνται πάρα πολύ εύκολα, αν κάποιος καταλάβει ποια είναι τα χαρακτηριστικά της καινούργιας ταυτότητας.

Η καινούργια ταυτότητα μας συντονίζει με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο σχεδόν. Από την άλλη, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι μία απλή υποχρέωση της χώρας. Τα δελτία ταυτότητας βγαίνουν με όρους του 1961.

Ασφάλεια -με βάση το σημερινό περιβάλλον και τις δυνατότητες που έχουν και οι εγκληματίες, οι παραχαράκτες, αυτοί που χακάρουν και πλαστογραφούν- με συνθήκες του 1960 δεν νοούνται.

Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων και όσοι εν πάση περιπτώσει παρακινούν ανθρώπους σε ακραίες αντιδράσεις, ας αναλογιστούν ότι -εκτός όλων των άλλων- τα σκοταδιστικά, απαράδεκτα, ανούσια, βάζουν και λίγο νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν.

Από τις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία έκδοσης

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο που θα υπάρχει μία πλατφόρμα, θα καταθέτει κάποιος την αίτησή του για να πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα -μέσω GOV- σε 367 σημεία σε όλη τη χώρα, όπου έχει ήδη εγκατασταθεί ο εξοπλισμός, έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας εδώ και 1,5 μήνα.

Θα έρχεται μία ειδοποίηση, θα πηγαίνει ο πολίτης στο αστυνομικό τμήμα, θα κάνει την αίτηση και θα ακολουθείται η διαδικασία εκεί. Θα μπορεί και η φωτογραφία να γίνεται εκεί, θα υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει φωτογραφία έξω.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει δυνατότητα να πηγαίνεις στο αστυνομικό τμήμα και να βγάζεις τη φωτογραφία εκεί, κατά τη διαδικασία έκδοσης του δελτίου ταυτότητας. Αυτό δεν αποκλείει ότι μπορείς να πηγαίνεις και έξω, στους φωτογράφους. Διαμαρτύρονται οι φωτογράφοι. Είναι μια λογική διαμαρτυρία, είμαστε σε μια επικοινωνία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.

Άδικη ταλαιπωρία η έκδοση παλαιού τύπου ταυτότητας

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το ξέρουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι -κατά τη γνώμη μου- για ανεξήγητους και εντελώς αδικαιολόγητους λόγους υπόκεινται σε μία απίστευτη ταλαιπωρία. Βλέπω, χωρίς κανένα νόημα, να συνωστίζονται σε ουρές έξω από τα Α.Τ. για να πάρουν ένα δελτίο ταυτότητας, το οποίο με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, υποχρεωτικά σε τρία χρόνια δε θα ισχύει. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός λέει ότι από τον Αύγουστο του 2026 και μετά -σε τρία χρόνια- δεν θα ισχύει πουθενά. Όποιο δελτίο ταυτότητας δεν πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές, που ο ευρωπαϊκός κανονισμός βάζει, από τον Αύγουστο του 2026 και μετά, παύει να ισχύει.

Παραπληροφόρηση και εργαλειοποίηση

Απευθύνομαι στους συμπολίτες μας, που έχουν απορίες, αγωνίες, ερωτηματικά. Σε αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την παραπληροφόρηση, που υποκύπτουν σε μια επιχείρηση εργαλειοποίησης από ορισμένους -γιατί τώρα έρχονται και αυτοδιοικητικές εκλογές και μπορεί να υπάρχουν κάποιοι πονηροί που θέλουν να κανιβαλήσουν τα θρησκευτικά αισθήματα των συμπολιτών μας, να τα εκμεταλλευτούν με τον πιο χυδαίο, αρρωστημένο τρόπο. Υπάρχει και πολιτικό παιχνίδι, νομίζω και από κόμματα. Εδώ βλέπουμε κόμματα της, ας πούμε, της εθνολαϊκιστικής δεξιάς να υιοθετούν επιχειρήματα της μεταεμφυλιοπολεμικής αριστεράς περί φακελώματος.

Δηλαδή έχουμε φτάσει το 2023 και συζητάμε για ζητήματα που έχουν λήξει εδώ και πολλές δεκαετίες. Μιλάω για τα κόμματα εκείνα, τα οποία με επιχειρήματα που δεν εδράζονται στην πραγματικότητα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις θρησκευτικές ευαισθησίες, την άγνοια ή και τα αβάσιμα ερωτηματικά ορισμένων συμπολιτών μας, κάνουν πράγματα τα οποία είναι εκτός λογικής και εκτός πραγματικότητας. Κινούνται στη σφαίρα του απόλυτου σκοταδισμού.

Σκοταδισμός

Η Εκκλησία -βλέπουμε πολύ φωτισμένες μορφές της, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον Σεβασμιότατο Μεσσηνίας, και άλλους ιεράρχες-  όπως έκανε πάντα -και στην περίοδο του Covid με την πολύ σοφή, συνετή και σπουδαία στάση της- και τώρα πρέπει να αποκρούσει κάθε προσπάθεια, η οποία έρχεται να διχάσει τον ελληνικό λαό, να καπηλευτεί τα θρησκευτικά αισθήματα.

Η θρησκευτική σας πίστη, αυτό που ο καθένας έχει και νιώθει μέσα του για τον Θεό που λατρεύει, είναι απολύτως σεβαστή και δε συνδέεται με τον οποιονδήποτε τρόπο με ένα διοικητικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να ζούμε με κανόνες στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου. Τρίτον, με τον τρόπο αυτό, προστατεύεστε εσείς, προστατεύεται η οικογένειά σας, οι συναλλαγές σας, η Ελληνική Πολιτεία απέναντι στο έγκλημα που έχει κάνει τεχνολογικά πολλά βήματα μπροστά, στην πλαστογράφηση, στην παραχάραξη.

Είναι το νέο δελτίο ταυτότητας αυτό, που μορφές του υπάρχουν και σε άλλα δημόσια έγγραφα μας. Αντίστοιχη τεχνολογία έχουμε στις πιστωτικές μας κάρτες, στα κινητά μας τηλέφωνα, στα διαβατήρια. Όλοι αυτοί που με ψέματα, δημαγωγία, στη σφαίρα του σκοταδισμού, λένε ένα κάρο ανακρίβειες και αστεία πράγματα στον κόσμο, τον οδηγούν σε μία αντίδραση η οποία είναι εντελώς ανούσια και ανώφελη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος υποκλοπής των προσωπικών του δικαιωμάτων. Θα υπάρξουν απαντήσεις όλο το επόμενο διάστημα και για τους Έλληνες του εξωτερικού και για μία σειρά από άλλα δημόσια έγγραφα που υπάρχουν στη χώρα.

Η Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανέναν να υποκαθιστά τη λειτουργία του Κράτους

Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση αυτή και κατά τη γνώμη μου κάθε κυβέρνηση να ανεχθεί οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να υποκαθιστά τη συντεταγμένη λειτουργία της Πολιτείας και του Κράτους. Όποιος επιχειρεί να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία ή να κάνει αντιποίηση Αρχής και αρμοδιότητας, θα συλλαμβάνεται, θα οδηγείται στη δικαιοσύνη

Στο Κράτος Δικαίου και σε μία σύγχρονη Δημοκρατία, όπως είναι η Ελλάδα, δεν έχει σημασία μόνο το τι και το γιατί αλλά και το πώς. Και το πώς το καθορίζει μόνον το κράτος και η συντεταγμένη Πολιτεία, τελεία και παύλα. Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση από τις διωκτικές αρχές από τις αρχές ασφαλείας σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να παίζουν αυτό το ρόλο και να υποκαθιστούν το κράτος θα είναι αδυσώπητος. Θα είμαστε αμείλικτοι. Θα γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει. Αυτό που έγινε από την πρώτη στιγμή, υπενθυμίζω, στην Αλεξανδρούπολη. Είναι κάποια περιστατικά που πολλές φορές συνδέονται και αυτά με μια ανεύθυνη και λαϊκιστική συμπεριφορά κάποιων που το υποκινούν, ποντάροντας στο να κερδίσουν πρόσκαιρα από μία δυσαρέσκεια ή να δημιουργήσουν μια σειρά από συνειρμούς όταν τα ευρύτερα γεγονότα είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, όπως ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε με τις πυρκαγιές στον Έβρο.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν περιοριστικοί όροι, αρκετά σημαντικές κατηγορίες και σε εξέλιξη και προκαταρκτική εξέταση και έρευνα για το δεύτερο περιστατικό που είχε ξεφύγει από τα όρια του αυτοφώρου. Όλα έχουν εντοπιστεί και είτε με συλλήψεις, είτε λόγω του ότι εξαναγκάστηκαν να προσέλθουν, γιατί τα στοιχεία τους πλέον ήταν δημοσιοποιημένα και Ελληνική Αστυνομία βρισκόταν στο κατόπι τους, όλα αυτά τα περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί και θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται. Αυτή τη στιγμή, στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει μία κολοσσιαία, γιγαντιαία προσπάθεια. Από την αρχή του χρόνου, έχει καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία και με το Στράτο να έχει οδηγήσει σε αποτροπή πάνω από 110.000 εισόδους παράνομων μεταναστών.

Έχουμε κάνει 110.000 αποτροπές έχουμε και 4.500 συλλήψεις. Τα στοιχεία με βάση τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας αυτό δείχνουν.

Απευθύνομαι τώρα στην κοινή λογική της κοινωνίας που μας παρακολουθεί, γιατί τον Έβρο τα ξέρουν αυτά οι πολίτες, τα ζουν εκεί καθημερινά. Βλέπουν μία Αστυνομία που είναι στο πεδίο. Βλέπουν τους συνοριοφύλακες που είναι στους ορεινούς όγκους,  στο ποτάμι, στις πεδιάδες -εκεί που βρέθηκα και εγώ μαζί τους- στις βάρκες, στις περιπολίες, στο Φράχτη που επεκτείνεται. Όταν έχεις ένα Κράτος που έχει κάνει μέσα σε 8 μήνες 110.000 αποτροπές, που έχει συλλάβει 515 διακινητές -και διακινητές οι οποίοι έχουν σκληρύνει την εγκληματική τους δράση και την αντίστασή τους κατά των Αρχών τα τελευταία χρόνια- όταν έχεις  στον Έβρο, αστυνομικούς συνοριοφύλακες άντρες στο πεδίο που έχει σμιλευθεί η δράση τους απέναντι στη παράνομη μετανάστευση με βάση τα ιστορικά γεγονότα που ζήσαμε το 2020, τι ακριβώς θέλει να πει ο κάθε «παλικαράς» που παίρνει μια κάμερα να τραβήξει ένα βίντεο για να ικανοποιήσει τα συμπλεγματικά του «εγώ», ότι αντιποιεί ή υποκαθιστά την έννομη τάξη κα ελληνική δικαιοσύνη; Αυτά είναι γελοία πράγματα, που δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανεκτά.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΣ Μακεδονίας Θράκης: Πρωτοφανής σε αύξηση η χρηματοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης

@dmin

Συναντήσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στ. Καλαφάτη

Υπουργείο εργασίας: Ξεκινά διαδικτυακή εκπαίδευση υποψηφίων για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα