Εγκύκλιοι

Υπουργείο Εργασίας: Οι σχολικές καθαρίστριες στα βαρέα και ανθυγιεινά

EFKA OTA24

Με την από εγκύκλιο που εξέδωσε του ο ΕΦΚΑ στις 25/6/2020 επιβεβαιώνει ότι οι καθαρίστριες των σχολείων εντάσσονται από 1/7/2019 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ο σχετικός νόμος είχε ψηφισθεί και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ στις 11/6/2019.

Με το προϊσχύον καθεστώς  οι καθαριστές και τις καθαρίστριες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συνδέονταν με το Δημόσιο με σύμβαση μίσθωσης έργου, η εν λόγω σύμβαση καθοριζόταν από τον αριθμό των αντίστοιχων αιθουσών διδασκαλίας, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά ως προς το χρόνο απασχόλησης.

Για την ένταξη των εν λόγω προσώπων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα συσχετιζόταν η ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή τους με το ποσό το οποίο δικαιούνταν να λάβει μηνιαίως καθαριστής/στρια για εβδομαδιαία απασχόληση τριάντα (30) ωρών, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) ή Διαιτητική Απόφαση (Δ.Α.)(γ’ σχετ. έγγραφο).

Με το νέο καθεστώς από 1/7/2019 με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν.4618/2019 (ΦΕΚ 89/10-6-2019) ορίζεται ότι «τα απασχολούμενα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης πρόσωπα οποιασδήποτε βαθμίδας, που υπάγονται στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τη νομοθεσία του τ. Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. ασφαλίζονται κατά τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών της ημερήσιας απασχόλησης.

Η εν λόγω υπαγωγή αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα από το μήνα δημοσίευσης του νόμου και κατισχύει των προηγούμενων διατάξεων».

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι καθαριστές και καθαρίστριες των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης, οποιασδήποτε βαθμίδας, από 1/7/2019 υπάγονται στις διατάξεις του εν ισχύ Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών της ημερήσιας απασχόλησης τους.

Οι ημέρες ασφάλισης των ανωτέρω προσώπων για την συγκεκριμένη απασχόληση υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αναλυτικά η εγκύκλιος ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Στ. Πέτσας: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό – Τί περιλαμβάνει

Ioannis Terzakis

ΥΠΕΣ: 400 εκατ. ευρώ για έργα σε περιβάλλον, παιδεία, τουρισμό

Απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία

Ioannis Terzakis
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα