Τις ημερομηνίες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026 γνωστοποίησε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ότι οι υποψήφιοι θα έχουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες τους έως το τέλος Ιουνίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός ανέφερε ότι οι βαθμολογίες θα δημοσιοποιηθούν από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου, ενώ τα τελικά αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν γνωστά στο τέλος Ιουλίου.
«Ως κράτος έχουμε καταφέρει πλέον να βγάζουμε τα αποτελέσματα νωρίτερα, έτσι ώστε οι οικογένειες να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας ότι περισσότερα από 100 στελέχη και επιστήμονες εργάζονται ήδη από τον Φεβρουάριο σε ειδικές ομάδες με στόχο τη διαμόρφωση του εθνικού απολυτηρίου.
Όπως ξεκαθάρισε, οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα δεν αφορά τους σημερινούς μαθητές του Λυκείου ή της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου, αλλά θα αφορά τις επόμενες γενιές μαθητών.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κατάργηση των Πανελλαδικών μπορεί να εξεταστεί μόνο εφόσον βρεθεί ένα εξίσου αξιόπιστο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης.
Η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ότι από το 2027 οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους νέα προγράμματα σπουδών, καινούργια σχολικά βιβλία, καθώς και αναβαθμισμένο εξοπλισμό στα σχολεία, όπως διαδραστικούς πίνακες και νέο αθλητικό υλικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δημιουργία ενός δημόσιου και δωρεάν κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, με στόχο τη μείωση του κόστους για τις οικογένειες, ενώ στάθηκε και στη λειτουργία του ψηφιακού φροντιστηρίου, το οποίο – όπως είπε – κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Αναφερόμενη στις βάσεις εισαγωγής, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι είναι ακόμη πρόωρο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις.
«Ας πάρουν λίγο τα παιδιά τις ανάσες τους και σύντομα θα έχουν και τα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
