Αδήλωτη Εργασία: Στο Μικροσκόπιο Εργαζόμενοι Συνταξιούχοι

Την μείωση της περικοπής της σύνταξης από το 60% που είναι σήμερα στο 30% για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, με παράλληλη δυνατότητα προσαύξησης της σύνταξης, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για μια ακόμη αλλαγή στο νόμο Κατρούγκαλου, ώστε μέσω της παροχής κινήτρων να έρθουν στο φως περίπου 70.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι απασχολούνται αδήλωτοι, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, άλλες 30.000 συνταξιούχοι, απασχολούνται νόμιμα.

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, όσοι έλαβαν σύνταξη από τις 13 Μαϊου 2016 και μετά, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, και εξακολουθούσαν να εργάζονται ή ξεκινούσαν να απασχολούνται, βρισκόταν αντιμέτωποι -κατά περίπτωση- με μείωση 60% ή ακόμη και με αναστολή της σύνταξης.

Επιπλέον, ξαναμπαίνουν στο μικροσκόπιο οι τίτλοι κτήσεις, οι γνωστές αποδείξεις δαπάνης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αμοιβή με αυτόν τον τρόπο δεν υποκρύπτει μισθωτή εργασία, αλλά εξυπηρετεί την προσωρινή, ευκαιριακή απασχόληση, το υπουργείο φέρεται να επιλέγει τον περιορισμό του επιτρεπόμενου ποσού αμοιβής από τα έως 10.000 ευρώ μικτά ετησίως, που είναι σήμερα, με παράλληλη κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής εισφοράς.

Δημήτρης Κωστάκος – athina984.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *