Την ανάγκη να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο προστασίας και εκκένωσης του Ρεθύμνου σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι ανέδειξε ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο συνέδριο «Rethymno Blue Shield».
Ο κ. Λέκκας παρουσίασε βασικά στοιχεία της επικαιροποιημένης μελέτης αντισεισμικής προστασίας της περιοχής, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά σε προσεχή ημερίδα. Όπως εξήγησε, το ενδεχόμενο εκδήλωσης τσουνάμι στο Ρέθυμνο αποτελεί υπαρκτό επιστημονικά τεκμηριωμένο κίνδυνο, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προετοιμασία των αρμόδιων φορέων και του πληθυσμού.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον σχεδιασμό για την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών από τις παράκτιες περιοχές. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για μια σύνθετη διαδικασία, η οποία γίνεται ακόμη πιο απαιτητική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται σημαντικά λόγω της τουριστικής κίνησης και της παρουσίας χιλιάδων επισκεπτών στα παραλιακά ξενοδοχεία.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διευκρίνισε, πάντως, ότι ένα πιθανό τσουνάμι στην περιοχή δεν αναμένεται να έχει την ένταση και τις καταστροφικές διαστάσεις φαινομένων που έχουν καταγραφεί σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία και η Χιλή.
Ποιες περιοχές του Ρεθύμνου παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαλωτότητα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή, δύο είναι τα σημεία στα οποία εντοπίζονται οι σημαντικότερες δυσκολίες σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης. Το πρώτο αφορά το ανατολικό τμήμα του Ρεθύμνου, όπου η έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, η πυκνή δόμηση και η συγκέντρωση τουριστικών δραστηριοτήτων δυσχεραίνουν την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού. Το πρόβλημα επιτείνεται από το χαμηλό υψόμετρο της περιοχής και τα χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου, που περιορίζουν τις δυνατότητες ασφαλούς διαφυγής. Η δεύτερη περιοχή που παρουσιάζει αυξημένες δυσκολίες είναι η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Εκεί, η ιδιαίτερη πολεοδομική διαμόρφωση και οι περιορισμένες δυνατότητες μετακίνησης δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις για την ταχεία απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών.
Ο ρόλος του ΒΟΑΚ σε περίπτωση τσουνάμι
Ένα από τα στοιχεία που μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ). Όπως ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας, το αυξημένο υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση της πορείας του θαλάσσιου κύματος. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα που χρειάζονται προσοχή, κυρίως σε σχέση με τους δρόμους που συνδέονται με τον ΒΟΑΚ και τις δυνατότητες πρόσβασης σε αυτόν. Παρά τις δυσκολίες που έχουν εντοπιστεί, ο καθηγητής εκτίμησε ότι το Ρέθυμνο βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο προετοιμασίας σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας όσον αφορά την προστασία από φυσικές καταστροφές. Η επικαιροποιημένη μελέτη και ο σχεδιασμός οργανωμένης διαφυγής αποτελούν βασικά εργαλεία για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών.
