ΑποφάσειςΥπουργεία

Αναστέλλεται για 5 Δήμους η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Με Τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ.κ. Χρ.Σταϊκούρας, Ν.Κεραμέως, Ι.Βρούτσης και Π.Θεοδωρικάκοςαναστέλλεται για ένα έτος η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για πέντε Δήμους της Χώρας και συγκεκριμένα για τους Δήμους:

  1. ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  2. ΖΩΓΡΑΦΟΥ
  3. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
  4. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
  5. ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ.

Με το άρθρο 1 της Τροπολογίας αντικαθίσταται η παρ.4 του αρ.3 του ν.1566/1985, όπως είχε τροποποιηθεί με την παρ.3 του αρ.33 του ν.4521/2018, και προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο το οποίο ορίζει τα εξής:

« (…) Όλως εξαιρετικάαναστέλλεται μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022, η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου. »

Οι Υπουργοί υπογράφουν ότι η αναστολή για τους ρητά αναφερόμενους Δήμους πραγματοποιείται «λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν ανακύψει».

«Η διάταξη κρίνεται απαραίτητη, καθώς φέτος ήταν η τρίτη χρονικά της τριετούς μεταβατικής περιόδου, σταδιακής εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στους υπόλοιπους 40  Δήμους της επικράτειας, όπως αυτοί ορίστηκαν με την ΚΥΑ αριθμ. 127860/Δ1/13.8.2019  .

Δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν προκύψει ως συνέπεια των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και συγκεκριμένα της ανυπαίτιας καθυστέρησης προς εξασφάλιση των απαιτούμενων αιθουσών που αφορούν τη δυνατότητα εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, προκρίνεται η συγκεκριμένη παράταση κατά παρέκκλιση της οριζόμενης σταδιακής προθεσμίας», αναγράφουν στην Αιτιολογική Έκθεση.

Κατά τα λοιπά, πλην του προαναφερθέντος νέου εδαφίου για την αναστολή στους 5 Δήμους, η υπόλοιπη παρ.4 του αρ.3 του ν.1566/1985, όπως είχε τροποποιηθεί το 2018, εξακολουθεί και μετά την αντικατάσταση με την Τροπολογία να ορίζει ότι:

« Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία 5 ετών, είναι υποχρεωτική σε όλη τη Χώρα.

Για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία 4 ετών, σύμφωνα με την παρ.3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019.

Σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά Δήμους, οι οποίοι ορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων, εφαρμοζομένου σε κάθε περίπτωση του β’ εδαφίου της παρ.3 του αρ.2 του ν.1566/1985. Η ΚΥΑ του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται μετά από γνώμη τριμερούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση των ιδίων.

Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη. »

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Οι Δήμοι του νομού Θεσσαλονίκη με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήστε τηλεφωνικά για ψυχολογική υποστήριξη λόγω κορονοϊού

admin

Την αναβάθμιση σε Αστυνομικά Τμήματα Σταθμών και την επαναλειτουργία τμημάτων ζητά ο Σάββας Αναστασιάδης

admin

ΥΠΕΝ: Δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα αυθαίρετα

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα