ΑποφάσειςΥπουργεία

Αναστέλλεται για 5 Δήμους η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Με Τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ.κ. Χρ.Σταϊκούρας, Ν.Κεραμέως, Ι.Βρούτσης και Π.Θεοδωρικάκοςαναστέλλεται για ένα έτος η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για πέντε Δήμους της Χώρας και συγκεκριμένα για τους Δήμους:

  1. ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  2. ΖΩΓΡΑΦΟΥ
  3. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
  4. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
  5. ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ.

Με το άρθρο 1 της Τροπολογίας αντικαθίσταται η παρ.4 του αρ.3 του ν.1566/1985, όπως είχε τροποποιηθεί με την παρ.3 του αρ.33 του ν.4521/2018, και προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο το οποίο ορίζει τα εξής:

« (…) Όλως εξαιρετικάαναστέλλεται μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022, η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου. »

Οι Υπουργοί υπογράφουν ότι η αναστολή για τους ρητά αναφερόμενους Δήμους πραγματοποιείται «λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν ανακύψει».

«Η διάταξη κρίνεται απαραίτητη, καθώς φέτος ήταν η τρίτη χρονικά της τριετούς μεταβατικής περιόδου, σταδιακής εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στους υπόλοιπους 40  Δήμους της επικράτειας, όπως αυτοί ορίστηκαν με την ΚΥΑ αριθμ. 127860/Δ1/13.8.2019  .

Δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν προκύψει ως συνέπεια των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και συγκεκριμένα της ανυπαίτιας καθυστέρησης προς εξασφάλιση των απαιτούμενων αιθουσών που αφορούν τη δυνατότητα εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, προκρίνεται η συγκεκριμένη παράταση κατά παρέκκλιση της οριζόμενης σταδιακής προθεσμίας», αναγράφουν στην Αιτιολογική Έκθεση.

Κατά τα λοιπά, πλην του προαναφερθέντος νέου εδαφίου για την αναστολή στους 5 Δήμους, η υπόλοιπη παρ.4 του αρ.3 του ν.1566/1985, όπως είχε τροποποιηθεί το 2018, εξακολουθεί και μετά την αντικατάσταση με την Τροπολογία να ορίζει ότι:

« Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία 5 ετών, είναι υποχρεωτική σε όλη τη Χώρα.

Για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία 4 ετών, σύμφωνα με την παρ.3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019.

Σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά Δήμους, οι οποίοι ορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων, εφαρμοζομένου σε κάθε περίπτωση του β’ εδαφίου της παρ.3 του αρ.2 του ν.1566/1985. Η ΚΥΑ του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται μετά από γνώμη τριμερούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση των ιδίων.

Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη. »

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Υποχρεωτικά μέσω taxisnet από 1η Ιουνίου

@dmin

Υπ. Παιδείας: Ξεκινά η διαδικασία επιλογής συμβούλων εκπαίδευσης

@dmin

eDiplomas: Πλατφόρμα για αντίγραφα τίτλων σπουδών και ελέγχου πλαστών πτυχίων

@dmin
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα