ΔήμοιΠεριφέρειες

Αυτοψίες στα ρέματα του Νομού Θεσσαλονίκης από την ΠΚΜ

Αυτοψίες στα ρέματα του νομού Θεσσαλονίκης αρχίζουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι τεχνικές υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα σημεία στα οποία χρειάζεται να γίνουν επείγουσες παρεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, οι τεχνικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους δήμους και συγκεντρώνουν τα αιτήματά τους για περιοχές όπου είναι απαραίτητο να εκπονηθούν υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία από τις αυτοψίες και τα αιτήματα των δήμων θα επιλεγούν τα ρέματα στα οποία είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξουν εργασίες, ώστε να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα πρακτικό διαγωνισμού για την εκπόνηση υδρολογικών και υδραυλικών μελετών καθώς και φακέλων οριοθέτησης ρεμάτων εντός της περιοχής αρμοδιότητας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, πρόκειται ουσιαστικά για μια συμφωνία – πλαίσιο, προκειμένου οι σχετικές μελέτες να γίνουν από ειδικούς μελετητές και να ακολουθήσει διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου. Τα σχετικά έργα αναμένεται να θωρακίσουν τις πιο επικίνδυνες περιοχές, στο βαθμό, βέβαια, που είναι δυνατόν να προβλεφθούν τέτοιου είδους καταστροφές από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

«Στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 3,5 χιλιάδες χιλιόμετρα ρεμάτων. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν μελέτες και έργα για όλα τα παραπάνω» ανέφερε, σε δηλώσεις της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Η ίδια επισήμανε ότι εδώ και 1,5 χρόνο η σχετική αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων μεταφέρθηκε από όλους τους δήμους στην Περιφέρεια, ωστόσο απαιτούνται επιπλέον πόροι και στελεχιακό δυναμικό, το οποίο όμως δεν υπάρχει, καθώς αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται το 40% των αναγκών σε προσωπικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου διαπιστώνονται προβλήματα κατά τις αυτοψίες ή σε περιοχές που υποδεικνύουν οι ίδιοι οι Δήμοι, όπως συνέβη πρόσφατα με τον Δήμο Βόλβης.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια επαναδιατυπώνει τα σχετικά αιτήματα προς την κεντρική κυβέρνηση για την εξασφάλιση περαιτέρω κονδυλίων ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών που υπάρχουν στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κατάρτιση προϋπολογισμού Δήμων και Περιφερειών για το 2020

admin

Δήμος Ωραιοκάστρου: Το ανθρωπόμορφο ρομπότ κέρδισε τις εντυπώσεις στην 3η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας «Beyond»

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα