Επικαιρότητα

Covid stories: Βροχή τα πρόστιμα, τι γίνεται αν δεν πληρωθεί

Την 20/111/2020 διενεργήθηκαν συνολικά 57.551 έλεγχοι και καταγράφηκαν 1.317 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων, ενώ επιβλήθηκαν και πρόστιμα συνολικού ύψους 151.500 ευρώ, ανεστάλη για 15 ημέρες η λειτουργία μίας επιχείρησης.

Ο κυριότερος όγκος των ελέγχων έγινε από την Ελληνική Αστυνομία. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν σε μη χρήση μάσκας, μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα) και μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραβάσεων εντοπίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 9 συλλήψεις για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε επιχείρηση που είχε υπερβεί τον επιτρεπόμενο αριθμό εξυπηρετούμενων πελατών.

Τι γίνεται αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο

Καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του παραβάτη, ο Α.Φ.Μ. και ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αναγράφεται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Εντός προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, ο ελεγχόμενος δύναται να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της αρχής, στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση.

Τα πρόστιμα, εάν δε γίνουν δεκτές οι ενστάσεις, εξοφλούνται εντός δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται, είτε απευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/ e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/Οριζόντια παράβολα), είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), είτε από τις Τράπεζες, είτε από τη Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη, και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική οφειλή.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι, εάν ο παραβάτης δεν το αποπληρώσει, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμένη επιστροφή φόρου.

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) απέστειλε στις κατά τόπους εφορίες 247 διοικητικά πρόστιμα διοικητικά πρόστιμα συνολικού ποσού €261.600, που επέβαλαν οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το διάστημα Μαίου-Αυγούστου 2020 για μη τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και δεν είχαν πληρωθεί μέχρι τις 16.11.2020.

Έχοντας κατά νου το ύψος των προστίμων ειδικά σε μία τόσο δυσχερή οικονομικά στιγμή για όλο το  πανελλήνιο και την ευκολία με την οποία επιβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές, δημιουργείται ένα μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα καταφέρει το κράτος να εισπράξει αυτά τα χρήματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Covid-19: Δεύτερο κρούσμα στην κατασκήνωση στη Χαλκιδική

@dmin

Κλειστά τα σχολεία αύριο 18/09 σε όλη την Δυτική Ελλάδα

Ioannis Terzakis

ΚΙΝΑΛ : Όχι στους προκλητικούς εμβολιασμούς

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα