ΑποφάσειςΥπουργεία

Δ.Βαρτζόπουλου: Ανάγκη αλιευτικής ζώνης 12 ναυτικών μιλίων

vartzopoulos-ota24.GR

Θέμα αναγκαιότητος αλιευτικής ζώνης 12 ναυτικών μιλίων έθεσε στην Βουλή ο Δ. Βαρτζόπουλος κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο βουλευτής υποστήριξε, ότι ο στόχος της κοινής ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής για βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων δεν επιτυγχάνεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εξ’ αιτίας των Τούρκων αλιέων. Ο τουρκικός αλιευτικός στόλος παραβιάζει την ευρωπαϊκή αλιευτική νομοθεσία, όσον αφορά και τον αριθμό και τον εξοπλισμό των σκαφών.

Ο κ. Βαρτζόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: « τα τουρκικά γρι-γρι ψαρεύουν στα 6 μίλια έξω από το Πόρτο Λάγος με δίκτυα διπλάσιου μήκους και φωτισμό διπλασίας εντάσεως του ευρωπαϊκώς επιτρεπομένου.

Τέτοια εποχή προ έτους στο Αγαθονήσι, μόλις σταμάτησαν οι δικές μας μηχανότρατες, οι δικές τους κυριολεκτικώς έζωσαν το νησί. Τα ελληνικά σκάφη, που παρακολουθούνται ως γνωστόν δορυφορικά και με υποχρεωτικά ηλεκτρονικά ημερολόγια , υφίστανται εντονότατο αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι λαϊκές στην Βόρειο Ελλάδα πλημμυρίζουν από φθηνό τουρκικό ψάρι, ακόμη και οι απορριπτόμενοι γόνοι φθάνουν στις αγορές».

Όλα αυτά, τόνισε ο Βουλευτής, καθιστούν την κοινή αλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία του περιβάλλοντος απολύτως αλυσιτελή στην περιοχή μας και αυτό όχι με δική μας ευθύνη.

Είναι γνωστό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για αλιευτικές συμφωνίες με τρίτα κράτη. Ήρθε λοιπόν η ώρα να απαιτηθεί συμμόρφωση της Τουρκίας με την κοινή αλιευτική πολιτική. Η συμμόρφωση αυτή, θα πρέπει ασφαλώς, να ελέγχεται με ηλεκτρονικά αλλά και φυσικά μέσα, από το ελληνικό λιμενικό είτε από την Frontex, καταλλήλως ενισχυμένη. Αν δεν το δεχθεί η Τουρκία, το μόνο, που απομένει, είναι να ακυρώσει η Ένωση την επαχθή για την χώρα μας, αλιευτική συμφωνία της με την Τουρκία του 1990. Έτσι θα εφαρμοσθεί ο Κανονισμός 170/1983 για επέκταση της αλιευτικής ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

ota24.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πόθεν Έσχες: Παρατείνεται μέχρι 15.1.2023 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων

@dmin

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα γίνουν οι πανελλήνιες

Ioannis Terzakis

Επικοινωνία του ΥΠΕΣ για το άνοιγμα κλιματιζόμενων αιθουσών των Δήμων

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα