Δήμοι

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Δημιουργούνται στην Αρχαία Ολυμπία εστίες παιδείας και δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Εστίες παιδείας και δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να λειτουργήσουν στην Αρχαία Ολυμπία, μετά την απόφαση του Δ.Σ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την παραχώρηση στον δήμο του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου «Απόλλων».

Μάλιστα, όπως τονίζει ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε επιστολή του προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, «η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα συμβάλει στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας καθιστώντας την διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο».

Σύμφωνα με τον δήμο, έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με σκοπό τη δημιουργία ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, η οποία έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Παράλληλα, έχει συσταθεί και θα λειτουργήσει ινστιτούτο επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών, υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με βασικό σκοπό την διαρκή επιμόρφωση των αθλητικών στελεχών.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσης σχολής προπτυχιακού προγράμματος σπουδών.

Στην αναγκαιότητα ίδρυσης των εστιών παιδείας και των δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρεται αναλυτικά στην επιστολή που έστειλε προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, για την παραχώρηση του κτιρίου.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του:

«Η Ολυμπία, εδώ και 3.000 χρόνια, αποτελεί έναν τόπο παγκόσμιας σημασίας για την ιστορία του πολιτισμού, ένα σύμβολο οικουμενικών αξιών, που θα συνεχίζει να καταυγάζει και στο μέλλον πανανθρώπινα ιδεώδη. Αυτά τα υψηλά πνευματικά, ηθικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της, την καθιστούν έναν τόπο ιδιαίτερα ελκυστικό σε νέους κυρίως ανθρώπους, σε τρόπο ώστε εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτιστικοί οργανισμοί απ΄ όλο τον κόσμο να αναζητούν τη διοργάνωση στην Ολυμπία συνεδρίων, συμποσίων, επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Δυστυχώς όμως σε αναντιστοιχία με την υψηλή πολιτισμική και ιστορική σημασία της περιοχής, δεν διαθέτουμε σχεδόν καμία υποδομή που να υποστηρίζει και να αναδεικνύει τον αξιακό χαρακτήρα και το παγκόσμιο κύρος της. Το τελευταίο διάστημα, ως Δημοτική Αρχή, βρισκόμαστε σε τακτική διαβούλευση και συνεργασία με την πολιτεία, δηλαδή τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Πατρών, Λευκωσίας και Πελοποννήσου, για την ίδρυση και λειτουργία στην Αρχαία Ολυμπία, δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εστιών παιδείας».

Επίσης, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος τονίζει ότι «σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη την πολιτική και ηθική υποχρέωση και ευθύνη της, έναντι της παγκόσμιας σημασίας αυτού του τόπου και της αξίας του εθνικού κεφαλαίου, του Brand Ολυμπία, επιχειρεί να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής και να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, εκείνες τις δομές και τις υποδομές που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας καθιστώντας την διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο».

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, «προς επίτευξη του σκοπού αυτού έχουμε συμφωνήσει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη χρηματοδότηση όλων των έργων υποδομών πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας, μέσω μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και μιας ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης. Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και εγκρίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, η παρουσίαση του οποίου, έγινε επισήμως από την κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο».

Όσον αφορά στο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας και έχει έκταση 1.450,00 τ.μ., σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος, για χρονική περίοδο 40 ετών, με δυνατότητα επέκτασης άλλων 10 ετών.

Μετά την απόφαση αυτή, αναμένεται να υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, να συνταχθεί η σύμβαση παραχώρησης, να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας και να υπογραφεί από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες

@dmin

Κρούσμα κορονοϊού σε εργοτάξιο καθαριότητας Δήμου

Δήμος Θέρμης: Διεκδικεί τον τίτλο της 1ης Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα