ΔήμοιΕπικαιρότηταΟΤΑ

Δήμος Λαγκαδά: Καταστροφή και οργή (βίντεο)

Στο έλεος της κακοκαιρίας αφέθηκε η περιοχή γύρω από τον Λαγκαδά – Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια, φυτώρια, ενώ πολλοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους . Μαρτυρίες κατοίκων στο κάνουν λόγο για ολική καταστροφή και κατηγορούν την Δημοτική Αρχή για ολιγωρία και εγκατάλειψη.

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν χθες το βράδυ, Πέμπτη, τον Λαγκαδά και τα γύρω χωριά, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια, δρόμους, και επιχειρήσεις στην περιοχή.  Ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατέγραψε 78 χιλιοστά βροχής σε περίπου 3:30 ώρες και συνολικά 90 χιλιοστά έως το πρωί της Παρασκευής 7 Αυγούστου 2020.

Από τα ξημερώματα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας αλλά και μηχανήματα ιδιωτών επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές. Οι δρόμοι από τον Λαγκαδά προς Κολχικό, Καβαλάρι και Πέντε Βρύσες παρέμειναν για ώρες κλειστοί και απροσπέλαστοι.

Συγκεκριμένα, επιχείρησαν 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της 2ης ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό και μια διασωστική λέμβο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 160 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και δέκα κλήσεις για παροχή βοήθειας σε 19 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια και τα οχήματά τους στην πόλη του Λαγκαδά και στους γύρω οικισμούς Ηράκλεια, Καβαλάρι, Περιβολάκι και Χρυσαυγή.

Αγανάκτηση και οργή

Οι κάτοικοι των περιοχών Καβαλάρι, Περιβολάκι αλλά και του Λαγκαδά δηλώνουν αγανακτισμένοι και οργισμένοι.  Χαρακτηριστικά, μια κάτοικος από το Καβαλάρι δήλωσε στο makthes.gr πως “η κατάσταση είναι τραγική”.

Κατήγγειλε ότι έσπασαν οι δεξαμενές πετρελαίου και γέμισαν τα σπίτια τους και οι δρόμοι αλλά και το γεγονός ότι κανένας από τις τοπικές δημοτικές αρχές δεν τους επισκέφτηκε για να τους βοηθήσει.

Πλημμυρισμένα το Περιβολάκι και Καβαλάρι

Οι δρόμοι στο Καβαλάρι και το Περιβολάκι έχουν πλημμυρίσει με την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους του χωριού να είναι αδύνατη. Στο Περιβολάκι το 60% των σπιτιών του χωριού είναι πλημμυρισμένα και έχει κοπεί το ρεύμα. Δέκα κολώνες της ΔΕΗ έχουν πέσει και παράλληλα έχουν καταστραφεί πολλοί μετασχηματιστές.

Φταίνε οι Αγρότες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού Ζωγράφο Μπουτουράκη, οι αγρότες δεν έχουν αφήσει αποστραγγιστικά κανάλια και στη θέση τους φύτεψαν καλαμπόκια, με αποτέλεσμα να μην έχει διέξοδο το νερό.

Στο διπλανό χωριό Ηράκλειο η κατάσταση είναι περίπου η ίδια, με πολλά σπίτια να είναι πλημμυρισμένα.

Κλειστοί δρόμοι

Κλειστοί παρέμειναν για αρκετές ώρες οι δρόμοι Λαγκαδά – Χρυσαυγής, Λαγκαδά – Πέντε Βρυσών και Λαγκαδά – Κολχικού, εξαιτίας των χειμάρρων που έχουν φουσκώσει και το νερό έχει υπερπηδήσει το δρόμο. Μία γέφυρα στο δρόμο προς Κολχικό έχει καταστραφεί.

Ο δήμος Λαγκαδά έχει διαθέσει δημοτικούς χώρους για τη στέγαση των εγκλωβισμένων οδηγών, ενώ μηχανήματα jcb επιχειρούν στα σημεία. η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε συνολικά 100 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, και προέβη σε απεγκλωβισμό 17 ατόμων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος

Την κήρυξη του δήμου Λαγκαδά σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ζήτησε με κατεπείγουσες διαδικασίες ο δήμαρχος, Ιωάννης Ταχματζίδης.

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο κ. Ταχματζίδης ανέφερε ότι σήμερα θα είναι μια δύσκολη μέρα για τον δήμο και γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης του οδικού δικτύου.

Παράλληλα συγκλήθηκε στο Δημαρχείο Λαγκαδά σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει και του νέου κύματος της κακοκαιρίας “Θάλεια” που προβλέπεται από τις βραδινές ώρες στην Κεντρική Μακεδονία.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκαν για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές ώστε να γίνει εκτίμηση και αποκατάσταση μετέπειτα των ζημιών.

Σε κατάσταση έτακτης ανάγκης με εντολή Τζιτζικώστα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εντολή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, κηρύχθηκε ο δήμος Λαγκαδά, μετά τη νεροποντή και τις μεγάλες πλημμύρες που προκλήθηκαν σχεδόν σε όλη την περιοχή.  Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέθηκε στον Λαγκαδά η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση των καταστροφών της θεομηνίας.

Η αντιπεριφερειάρχης βρίσκεται στην περιοχή με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αυτοτελούς Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπη Στεργιάδη και τον Δήμαρχο Γιάννη Ταχμαζίδη, όπου συντονίζουν τις δράσεις της επόμενης μέρας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Η αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ είχε θέσει τους φορείς που εμπλέκονται στα έργα και τις δράσεις σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει σχεδιασμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Μιλώντας στο Radio North 98,0 ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Μπάμπης Στεργιάδης, επισήμανε:

«Ήδη προχωρήσαμε τις διαδικασίες, ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είμαστε σε συνεννόηση και με τον δήμο Λαγκαδά και με την Αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, έτσι ώστε  να συγκεντρώσουμε ο,τι χρειάζεται από τις τεχνικές υπηρεσίες».

Περιέγραψε ότι έπεσε πολύ μεγάλος όγκος βροχής, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. «Στείλαμε δέκα συνεργεία αντλητικών μηχανημάτων έργου και χωματουργικά, τα οποία δουλεύουν από τις έξι το πρωί στους καθαρισμούς των οδικών δικτύων από φερτά υλικά.

Μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Ταχματζίδης σημείωσε ότι αυτήν την ώρα η διοίκηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, συντάσσει αίτημα, ώστε να κηρυχθεί ο δήμος Λαγκαδά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξήγησε ότι εκτίμηση της έκτασης των ζημιών δεν μπορεί να γίνει σήμερα γιατί αυτή τη στιγμή «κύριο μέλημά μας είναι πώς θα αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους και η απάντληση υδάτων από τα σπίτια που πλημμύρισαν». «Έχουμε δουλειά μπροστά μας και από το βράδυ περιμένουμε νέα καιρικά φαινόμενα», κατέληξε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Υπουργείο εσωτερικών – Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150.000 ευρώ

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου εγκρίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 150.000 ευρώ για τους δήμου Λαγκαδά και Βελβεντού Κοζάνης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι πρώτες βασικές ανάγκες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις δύο περιοχές.

Φταίει ο Δήμος

Οι κάτοικοι που ζουν στον Λαγκαδά και στις γύρο πληγείσες περιοχές στρέφονται εναντίον της Δημοτικής Αρχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους για πλήρης εγκατάλειψη και ολιγωρία καθώς δεν προέβησαν στις εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων και στον καθαρισμό των φρεατίων στην Πόλη του Λαγκαδά. Παράλληλα στηλιτεύουν την πλήρης αδιαφορία των αρμοδίων και του Δήμου στις κατά καιρούς προειδοποιήσεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς ο Λαγκαδάς σε κάθε κακοκαιρία  γίνεται μία τεράστια λίμνη.

Δείτε τις εικόνες καταστροφής και τι είπαν οι κάτοικοι της περιοχής στον ρεπόρτερ της Μακεδονίας:

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δικογραφία για 33 Μέλη από 4 ΜΚΟ που είχαν στήσει σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

@dmin

Νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 2019

admin

Μάνη αποζημιώσεις των πληγέντων από την πυρκαγιά

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα