Επικαιρότητα

Δήμος Νεάπολης: Διαμαρτυρία γονέων στα Πεύκα για τη μεταφορά των παιδιών τους

Στα «κάγκελα» είναι γονείς μαθητών που φοιτούν στο 2ο και 4ο Δημοτικό σχολείο Πεύκων, στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Δημοτικό Πεύκων και στο ΕΝΕΕΓΥΛ, διότι παρότι βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα μεταφοράς των παιδιών τους από και προς τα σχολεία τους.

Σήμερα το πρωί γονείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο 2ο και 4ο Δημοτικό Πεύκων, με αίτημα το Υπουργείο Παιδείας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Τριλυράκη, πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Δ.Ε. Πεύκων και μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας «υπάρχουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που ακόμη δεν έχουν πάει στα σχολεία τους κι αυτό γιατί οι γονείς τους αδυνατούν να τους μεταφέρουν. Δεν είναι εύκολο ένας γονέας, σε αυτό το κλίμα εργασιακής ανασφάλειας που επικρατεί, να ρυθμίσει έτσι του δουλειά του ώστε να μπορεί να πηγαινοφέρνει το παιδί του στο σχολείο. Είναι απαράδεκτό να έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμη να παλεύουμε για ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί», τονίζει στο makthes.gr.

Πηγή φωτό makthes.gr

Σύμφωνα με τον κ. Τριλυράκη, σε συνολικά 50 σχολεία της Θεσσαλονίκης δεν έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών. Τα τέσσερα σχολεία εξ’ αυτών είναι στα Πεύκα. «Στο ΕΝΕΕΓΥΛ και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο υπήρχε και πέρσι πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών, όπου λύση βρέθηκε τον Νοέμβριο! Στο 2ο και 4ο Δημοτικό Πεύκων, το πρόβλημα αφορούσε στη μεταφορά των παιδιών για το μάθημα της κολύμβησης που είναι πλέον υποχρεωτικό, και οι διαγωνισμοί (που είναι διαφορετικοί απ’ αυτούς της μεταφοράς μαθητών στο σχολείο) είχαν κηρυχτεί άγονοι», περιγράφει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Δ.Ε. Πεύκων αναφέρει ότι φέτος, για τη μεταφορά των παιδιών στα τέσσερα σχολεία των Πεύκων δεν κατατέθηκαν προτάσεις «διότι οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων εκτιμούν ότι αυτά τα δρομολόγια δεν τους αποφέρουν κέρδος», λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος συμπληρώνει πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι υπεύθυνη για το έργο μεταφοράς των μαθητών, ενημέρωσε τους γονείς πως «οι διαγωνισμοί έγιναν αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Το πρόβλημα έγκειται στη χρηματοδότηση που δίνεται από το υπουργείο Παιδείας. Αίτημα της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας είναι, σε αυτό το θολό τοπίο μετακίνησης των παιδιών μας, το ίδιο το κράτος να φροντίσει να αποκτήσει έναν στόλο σχολικών λεωφορείων που με ασφάλεια θα μεταφέρουν τα παιδιά μας από και προς το σχολείο».

Βούλα Πατουλίδου: «Δεν ανέχομαι να μην πηγαίνουν στο σχολείο παιδιά με ειδικές ανάγκες»

Η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση γονέων στα Πεύκα που διαμαρτύρονται για την μη μεταφορά των παιδιών τους από και προς τα σχολεία τους, τόνισε πως γίνονται προσπάθειες για να λυθεί το θέμα άμεσα.

Εξήγησε ωστόσο ότι, από το 2016, ´17 η τιμή για τα σχολικά δρομολόγια παραμένει σταθερή, κάτι όμως που δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, δεδομένης και της ενεργειακής κρίσης των προηγούμενων ετών. Επιπλέον όπως είπε, η συνοδός που απαιτείται να υπάρχει σε δρομολόγια για άτομα ΑΜΕΑ δεν μπορεί να απασχολείται για δύο ώρες, πρέπει να έχει πλήρες ωράριο. «Για τους τουριστικούς πράκτορες αυτό είναι ασύμφορο», εξήγησε η κ. Πατουλίδου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε επικοινωνία με τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Μεταφορών για την ανάγκη επικαιροποίησης του μαθηματικού τύπου, «που δεν έχει αλλάξει εδώ και δέκα χρόνια». Η κ. Πατουλίδου περιέγραψε ότι έγινε προσπάθεια να είναι πιο ελκυστικά τα δρομολόγια για τους αναδόχους του έργου ωστόσο «αυτό δεν είναι πάντα εφικτό».

Στις 28/9 ανοίγουν οι προσφορές του τρίτου διαγωνισμού του έργου για τα σχολικά δρομολόγια που αφορούν σε 1.000 μαθητές της Θεσσαλονίκης εκ των οποίων τα 130 είναι παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες μαθητές της πόλης μετά την εσφαλμένη εγκύκλιο που εξέδωσε η υφυπουργός μεταφορών και υποδομών κ. Αλεξοπούλου, η οποία και «διορθώθηκε» μετά από τρεις ημέρες.

«Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να ανεχτώ και να αντέξω ότι παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν πηγαίνουν στο σχολείο τους που ίσως είναι και η μοναδική τους χαρά», είπε τέλος η κ. Πατουλίδου επισημαίνοντας ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό για να λυθεί το πρόβλημα σύντομα.

Άρθρο της Έλενα Καραβασίλη για το makthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Covid stories: Επίταξη 200 κλινών σε ιδιωτικές κλινικές μετά το όχι των ιδιοκτητών

@dmin

Covid Stories: Σύψας υπέρ παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου (video)

@dmin

Χαρδαλιάς: Τι ισχύει για Πάσχα – sms – εστίαση και καφέ

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα