Παιδεία

Δήμος Θερμαϊκού: Ιδρύεται το Εσπερινό ΕΠΑΛ Επανωμής

Νέα Σχολική Μονάδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ιδρύθηκε στο Δήμο Θερμαϊκού, η οποία θα καλύψει πάγιες ανάγκες, δίνοντας μια σημαντική ευκαιρία με άριστες προοπτικές σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας  σε εργαζόμενους ή ανέργους πολίτες, που επιθυμούν να αποκτήσουν απολυτήριο λυκείου, πτυχίο ειδικότητας, να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, αλλά και να έχουν πρόσβαση και συνέχιση των σπουδών τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Το νέο Σχολείο θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του ΠΕΠΑΛ Επανομής με τους παρακάτω τομείς:

 • Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
 • Μηχανολογίας
 • Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

Η ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Επανομής, που θα καλύψει ανάγκες τις περιοχής, αλλά και των όμορων Δήμων, αποτελούσε προτεραιότητα της Διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού, τοπικών φορέων, αλλά και κατοίκων τις περιοχής, οι οποίοι μετακινούνταν στο κέντρο της πόλης προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο των σπουδών τους, να αποκτήσουν απολυτήριο Λυκείου  ή πτυχίο ειδικότητας και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Το νομικό πλαίσιο που καθορίζει την λειτουργία του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ισότιμης διαχείρισης της μεγάλης γκάμας ηλικιών του μαθητικού δυναμικού, εξασφαλίζει ένα περιβάλλον που σέβεται τις μαθησιακές ιδιαιτερότητες των μεγαλύτερων σε ηλικία χωρίς, όμως, να υποτιμά τις ανάγκες των νεότερων.

Η γεωγραφική του θέση (χωροθέτησή του) το καθιστά εύκολα προσβάσιμο από μαθητές /τριες του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και των όμορων Δήμων Θέρμης και Προποντίδας.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, αναφέρει: «Η ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Επανομής αποτελούσε μια από τις προτεραιότητές μας στον σχεδιασμό που έχουμε για την ίδρυση εκπαιδευτικών δομών, οι οποίες θα στηρίξουν την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την παροχή ευκαιριών Δια Βίου Μάθησης, επαγγελματικής εξειδίκευσης και σταθερότητας στους συνδημότες μας, αλλά και στους Δημότες των όμορων Δήμων. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και ευελπιστούμε στην ίδρυση και άλλων εκπαιδευτικών δομών, τις οποίες έχουμε εισηγηθεί, σε εγκαταστάσεις οι οποίες είναι έτοιμες να λειτουργήσουν όπως το Ειδικό Νηπιαγωγείο στη Νέα Κερασιά και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Το απογευματινό ωράριο λειτουργίας κάνει δυνατή την παρακολούθηση των μαθημάτων στους εργαζόμενους μαθητές, αλλά δίνει και την ευκαιρία στους άνεργους να αποκτήσουν το πτυχίο στην ειδικότητα που ενδιαφέρονται, το οποίο θα τους δώσει πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Η επιλογή του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. αποτελεί συνειδητή επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης, προσωπικής και εκπαιδευτικής εξέλιξης».

Σε δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Σοφία Ζηφκοπούλου – Παπακώστα, επισημαίνει τα εξής: «Στη σημερινή εποχή η ζήτηση για εκπαίδευση είναι εντυπωσιακή. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία ισχύει όσο ποτέ άλλοτε ότι «η γνώση είναι δύναμη». Πολλές φορές, όμως, οικονομικοί, κοινωνικοί, προσωπικοί ή οικογενειακοί λόγοι εμποδίζουν την πρόσβαση ενός ανθρώπου στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και κατ΄ επέκταση  στην τριτοβάθμια, ανατρέποντας την  ικανοποίηση ενός ονείρου, που μπορεί να διακόπηκε κατά τα εφηβικά χρόνια. Υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ίδρυση του ΕΠΑΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ. Το Εσπερινό Λύκειο προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί. Τους στηρίζουμε στην επιλογή τους, τους επικροτούμε και τους ενθαρρύνουμε να προχωρήσουν».

Η φοίτηση σε Εσπερινό ΕΠΑΛ είναι μία σοβαρή εναλλακτική πρόταση σπουδών. Η εγγραφή γίνεται χωρίς διαδικασία επιλογής.

Κυριότερα χαρακτηριστικά του Εσπερινού ΕΠΑΛ είναι:
 • Μειωμένο εσπερινό ωράριο σε διάρκεια (18:40 – 22:00) και αριθμό διδακτικών ωρών
  •Αυξημένο όριο απουσιών
  •Αναβολή στράτευσης
  •Χορήγηση δελτίου μαθητικού εισιτηρίου (Πάσο)
 • Διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ιδιότητας του ανέργου, όσο υπάρχει, κατά τη διάρκεια της φοίτησης
 • Διατήρηση της ιδιότητας του προστατευόμενου μέλους κατά τη διάρκεια της φοίτησης
 • Λήψη πτυχίου και απόκτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, χωρίς υποχρεωτική πρακτική άσκηση και εξετάσεις πιστοποίησης
 • Ευκολότερη πρόσβαση, με ειδικές εξετάσεις, στα ΑΤΕΙ
 • Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή ισότιμου τίτλου, εγγράφονται απευθείας στην Β΄ τάξη του Εσπερινού ΕΠΑΛ, απαλλάσσονται από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας 15 ή 16 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως και αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στα ΑΤΕΙ με ειδικές εξετάσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Παιδείας: Από τις 10 Μαΐου μπορούν να κάνουν πρακτική όλοι οι φοιτητές

@dmin

Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος : Το σχολείο που ζούμε, που ετοιμάζουν και που έχουμε ανάγκη

@dmin

Πανελλαδικές 2023: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα εξετάσεων μέσω γραπτού μηνύματος SMS

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα