Δήμοι

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σκάνδαλο εμβολιασμών και καρατομήσεις από τον Ζέρβα

«Ξέχασαν» να εμβολιάσουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Οι μητέρες των παιδιών αυτών έλαβαν μήνυμα στις 3 Φεβρουαρίου ότι στις 16 του μηνός θα μπορούσαν να κάνουν την πρώτη δόση, και στις 9 του μήνα έλαβαν ακυρωτικό mail, λόγω του ότι ήταν μεγάλος ο αριθμός των εμβολίων που είχε προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα.

«Αυτοί μας είπαν ότι θα μας στείλουν έγγραφο για το πότε θα κάνουμε τα εμβόλια, που είναι γύρω στα 50, και ότι θα μας ενημερώσει ο ΕΟΔΥ. Στις 16 του μηνός που ήταν να γίνει το εμβόλιο και το ακύρωσαν, πήραμε ένα έγγραφο, αλλά δε γράφει ημερομηνία. Αυτή θα ήταν η πρώτη δόση του εμβολίου για αυτά τα παιδιά. Οι γονείς δεν τα φέρνουν τα παιδιά καθόλου στο κέντρο ημέρας γιατί φοβούνται. Και παρακαλούν να κάνουν το εμβόλιο. Δεν μπορεί να συγκρίνουμε ένα παιδί με βαριά αναπηρία, με έναν γέροντα» ανέφερε η Ολυμπία Κόρδα πρόεδρος του συλλόγου των ανθρώπων που είναι σε αυτά τα ιδρύματα.

Η δήλωσης της κυρίας Κόρδα αποτελεί ουσιαστικά και απάντηση στους ισχυρισμούς των υπευθύνων ότι η σειρά παρακάμφθηκε λόγω του ότι δεν υπήρχε κόσμος να διατεθούν τα εμβόλια και θα έπρεπε να πεταχτούν. Το νεότερο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι παιδιά με ειδικές ανάγκες ήταν στα ιδρύματα τις ημέρες του εμβολιασμού και έκαναν μάθημα.

Οι καταγγελίες και παρέμβαση εισαγγελέα

Στις 25 Φεβρουαρίου βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες σχετικά με παρατυπίες αφορούσαν την διαδικασία εμβολιασμού σε ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες αφορούν στα ιδρύματα στον Άγιο Δημήτριο και στον Άγιο Παντελεήμονα. Σύμφωνα με αυτές, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, εμβολιάστηκαν 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με τα ιδρύματα, 12 σε κάθε ένα εξ αυτών, με τελευταία ημερομηνία εμβολιασμού 16 Φεβρουαρίου.

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, της οποίας ο διευθύνων θα δώσει εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για να διακριβωθεί, εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα αυτά έχουν φιλικές σχέσεις με ανθρώπους του ιδρύματος και οι ηλικίες τους ξεκινούν από 40-45 ετών. Τα ονοματεπώνυμα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα για να διερευνήσει την υπόθεση.

Η Αντίδραση Ζέρβα

Μετά το σάλο που ξεσπά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 απάλλαξε από τα καθήκοντά της την Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου και κάλεσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή να υποβάλει την παραίτησή του στο Σώμα.

Η Δ. Ακριτίδου ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν κατά του νέου κορωνοϊού στον «Άγιο Παντελεήμονα», παίρνοντας τη σειρά ανθρώπων με χρόνια νοσήματα οι οποίοι περιθάλπονται στην εν λόγω δομή. Παρομοίως, ο κ. Τσαβλής ο οποίος ως πνευμονολόγος εργάζεται στον «Άγιο Παντελεήμονα» παραβίασε τη σειρά για να εμβολιαστούν συγγενικά του πρόσωπα.

«Ο Δήμαρχος τούς ευχαρίστησε για την έως τώρα προσφορά τους, όμως λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης» αναφέρεται στην λακωνική ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τόσο η κ. Ακριτίδου, όσο και ο κ. Τσαβλής, με τους οποίους επικοινώνησε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, αρνήθηκαν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Δ.Ακριτίδου: «Προσωπικά συμφέροντα»

H μέχρι χθες αντιδήμαρχος Παιδείας, Δ. Ακριτίδου τοποθετήθηκε με γραπτή δήλωση γύρω από όσα συνέβησαν χθες με τις αποφάσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης και επιτίθεται κατά του δημάρχου Κ. Ζέρβα κάνοντας λόγο για «προσωπικά συμφέροντα».

Στην δήλωση της αναφέρει ότι «ενημερώθηκε από συγγενικό της πρόσωπο που εργάζεται στο ίδρυμα, ότι είχαν τελειώσει οι εμβολιασμοί όλων των νοσηλευόμενων και του προσωπικού και πως υπήρχαν αδιάθετα εμβόλια, η βιωσιμότητα των οποίων θα έληγε σε μία ώρα με συνέπεια τη καταστροφή τους, και ήθελε να εμβολιαστεί, γιατί ανήκει σε ευπαθή ομάδα».

Δρ.Τσαβλής: «Δεν παραιτούμαι»

Την πρόθεση του να μην παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ο Δρόσος Τσαβλής καθώς πίσω από την απόφασή του Κωνσταντίνου Ζέρβα κρύβονται άλλες σκοπιμότητες.

Παραδέχτηκε ότι εμβολιάστηκαν συγγενείς του για να μην πεταχτούν εμβόλια που είχαν προετοιμαστεί από το πρωί από τον ΕΟΔΥ και τελικά τα ραντεβού ακυρώθηκαν.

Η έκτακτη συνεδρίαση

Η απόφαση αποπομπής από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ.Ζέρβα της αντιδημάρχου Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου και του πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δρόσο Τσαβλή μετά την φερόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση των εμβολιασμών εκτός σειράς στα ιδρύματα “Άγιος Δημήτριος” και “Άγιος Παντελεήμονας” και την εισαγγελική παρέμβαση, προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Στον απόηχο των παραπάνω ο κ. Ζέρβας συγκάλεσε διευρυμένη εκτελεστική επιτροπή με την συμμετοχή των αντιδημάρχων της διοίκησης και των προέδρων των νομικών προσώπων του δήμου, όπου τους ενημέρωσε για τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Ζέρβας επικοινώνησε με στελέχη της κυβέρνησης για το ζήτημα, ενώ το θέμα έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

ΝΔ: Αναστολή κομματικής ιδιότητας

Μετά τις αποφάσεις του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, και η Νέα Δημοκρατία επιβάλει κυρώσεις σε ένδειξη δυσαρέσκειας, μετά την φερόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση των εμβολιασμών εκτός σειράς στα ιδρύματα “Άγιος Δημήτριος” και “Άγιος Παντελεήμονας”, υπόθεση για την οποία έχει παρέμβει ο εισαγγελέας.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας “Με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Στεργίου αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Δήμητρας Ακριτίδου και Δρόσου Τσαβλή καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν”.

Οι αντικαταστάτες

Την θέση της κ. Ακριτίδου αναμένεται να λάβει προσωρινά η αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού, Στεφανία Τανιμανίδου. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ο ή η νέος/α αντιδήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του κ. Τσαβλή, εάν ο ίδιος επιμένει στην άρνησή του να παραιτηθεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Καθώς δεν προβλέπεται διαδικασία πρότασης μομφής στον «Κλεισθένη» ούτε αντικατάστασης του προέδρου, ο οποίος ψηφίζεται από το δημοτικό συμβούλιο τον πρώτο και τον τρίτο χρόνο της δημοτικής θητείας, εάν ο κ. Τσαβλής αρνηθεί να παραιτηθεί τότε ο κ. Ζέρβας θα πρέπει να ξεκινήσει, την διαδικασία της αποβολής του από την δημοτική ομάδα.

Με την αποβολή του, βασική προϋπόθεση είναι η υπερψήφιση της πρότασης αποβολής από τα 2/3 της δημοτικής ομάδας δεν μπορεί να παραμείνει στο προεδρείο ως ανεξάρτητος και ο δήμαρχος θα ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο την αντικατάστασή του.

Για την θέση του κ. Τσαβλή ακούγονται τα ονόματα των Πέτρου Λεκάκη και Χάρη Αηδονόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δίνεται η δυνατότητα ορισμού άμισθων αντιδημάρχων

admin

Δήμος Παύλου Μελά: Σε ισχύ οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς

@dmin

Εγκύκλιος για τον Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα