Τέχνη - Πολιτισμός

Δήμος Βόλβης: Έρχεται το πρώτο διεθνές «Free Air Festival» στην Ασπροβάλτα

Στην εκπνοή του φετινού καλοκαιριού και υπό το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού, σε ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα κάμπινγκ της Βόρειας Ελλάδας, χιλιάδες, κυρίως ξένοι, αλλά και Έλληνες επισκέπτες θα απολαύσουν τη μουσική… αλλιώς.

Το διεθνές μουσικό Φεστιβάλ «Free Air Festival», που στην ουσία αποτελεί ένα μοναδικό οπτιοκοακουστικό υπερθέαμα, έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα στο κάμπιγκ της Ασπροβάλτας, στον Δήμο Βόλβης, προσφέροντας πέντε βράδια με ασταμάτητη μουσική, με συγκροτήματα και καλλιτέχνες και δράσεις που αφορούν στην τέχνη.

Από τις 29 Αυγούστου, έως τις 3 Σεπτεμβρίου, οι λάτρεις της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής Techno και όσοι έχουν βιώσει το Φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια σε άλλες περιοχές της χώρας, θα ζήσουν μοναδικές εμπειρίες στο κάμπινγκ της Ασπροβάλτας.

Και όχι μόνο αυτοί, αλλά και οι κατασκηνωτές και όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν το χώρο με τις οικογένειες τους, καθώς εκτός από τις δυο μεγάλες μουσικές σκηνές οι διοργανωτές έχουν προβλέψει και χώρους για τις δραστηριότητες των παιδιών.

Μιλώντας στο makthes.gr ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρείας του μουσικού Φεστιβάλ Μπάμπης Σιμόπουλος που μετρά 20 χρόνια σε τέτοιου είδους events κάνει λόγο για ένα αμιγώς κατασκηνωτικό φεστιβάλ, που στην Ελλάδα άρχισε πριν από έξι χρόνια, με στόχο να ενισχύσει τον τουρισμό στην περιοχή και τη Θεσσαλονίκη ευρύτερα. Αναφέρεται και στις αντιδράσεις που εγείρονται από τους κατασκηνωτές, λέγοντας πως τις κατανοεί εν μέρει, αλλά δηλώνει πως είναι υπερβολικές, καθώς, όπως λέει, ένα τέτοιο μουσικό γεγονός, και μάλιστα σε ένα χώρο που ανήκει στη Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) δεν θα μπορούσε παρά να έχει λάβει όλες τις αδειοδοτήσεις και να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας, τόσο για τους «ενοίκους» του κάμπιγκ, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες.

«Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση, ένα διεθνές μουσικό Φεστιβάλ, για το οποίο έχουμε ήδη 3.000 προκρατήσεις, με το 90% να είναι άνθρωποι από ξένες χώρες. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο χώρο, θέτοντας πολύ αυστηρές προδιαγραφές, καθώς είναι ιδανικός για να υλοποιηθεί όλο το μουσικό και οπτικό θέαμα που θα παρουσιαστεί» υπογραμμίζει ο κ. Σιμόπουλος, σημειώνοντας πως το κοινό θα απολαύσει ιδιαίτερη μουσική για πέντε βράδια σε δυο σκηνές που στήνονται, αλλά και δράσεις τέχνης στο χώρο.

«Δημιουργούμε αξία στο τουριστικό προϊόν»

Ο ίδιος εκτιμά ότι το Φεστιβάλ θα είναι μια γιορτή για τη μουσική, παρότι είναι πιο ιδιαίτερη και θεωρεί ότι θα ενισχύσει τον τουρισμό στην περιοχή. «Ως εταιρεία ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και πώς να το στήσουμε. Ήρθαμε σε συμφωνία με την ΕΤΑΔ και νοικιάσαμε το χώρο για μια εβδομάδα, ενώ έχουμε λάβει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, τόσο για την υγιεινή και ασφάλεια των κατασκηνωτών, όσο και των επισκεπτών και βέβαια την πυρασφάλεια» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος, για να προσθέσει πως σε όλο αυτό που διοργανώνεται υπάρχει πλήρης στήριξη των τοπικών αρχών. «Στόχος μας είναι να διαφημιστεί και να προβληθεί η περιοχή μέσα από το Φεστιβάλ και να ενισχυθεί η αξία του τουριστικού προϊόντος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι οι μόνιμοι κατασκηνωτές, μπορεί να ενοχληθούν ως ένα βαθμό, αλλά η εταιρεία έχει φροντίσει να τους διαθέσει δωρεάν είσοδο, χωρίς δηλ. έξτρα χρέωση.

«Το κάκπιγκ εκτείνεται σε 300 στρέμματα και ήταν μια βασική παράμετρος για να επιλέξουμε το χώρο. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες άνθρωποι που διαμένουν στο χώρο, καθώς έχουν ετήσιες μισθώσεις, αλλά εκτός από τη μουσική που ίσως δεν αρέσει, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και σε επίπεδο υγιεινής. Και αυτό, καθώς οι μισοί από τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ, που είναι ξένοι, θα διαμείνουν στο κάμπιγκ, ενώ οι υπόλοιποι σε ξενοδοχεία και καταλύματα της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρείας.

Αντιδρούν γιατί του χαλάμε… την ησυχία

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από μερίδα κατασκηνωτών ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι στο εν λόγω κάμπιγκ η κατάσταση είναι αρκούντως χαοτική και αυθαίρετη.

«Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα στο Κάμπινγκ Ασπροβαλτας είναι, ότι εδώ και πολλά χρόνια κάποιες ομάδες ανθρώπων, περί τις 150 ομάδες που πληρώνουν ετήσιο μίσθωμα, λειτουργούν με πλήρη αυθαιρεσία και ασυδοσία σχετικά με τον χώρο και τις παροχές των χώρων που τους διαθέτει το κάμπινγκ. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει επεκταθεί παράνομα στους κοινόχρηστους χώρους του κάμπινγκ κατασκευάζοντας φράκτες, κήπους, ακόμη και πισίνες (Φωτό) οι οποίοι ποτίζονται και τροφοδοτούνται ενεργειακά από κοινόχρηστες παροχές του κάμπινγκ, το οποίο έχουν οικειοποιηθεί τελείως αυθαίρετα. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που ανησυχούν. Για όλα αυτά βέβαια έχουμε ενημερώσει αρμοδίως» επισήμανε.

     

     

Οι αντιδράσεις των κατασκηνωτών

Στην είδηση ότι το Φεστιβάλ θα γίνει στο χώρο του κάμπιγκ δεκάδες μόνιμοι κατασκηνωτές ξεσηκώθηκαν, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η παρουσία των χιλιάδων επισκεπτών θα αποβεί σε βάρος των «ενοίκων».

Μάλιστα συνέταξαν σχετική επιστολή προς την διοίκηση της ΕΤΑΔ και στην Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας στην οποία αναφέρουν:

«Ως ενοικιαστές και ως επισκέπτες χώρων σε αυτό το κάμπινγκ παρακαλούμε να εξετάσετε αν τηρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την διεξαγωγή του φεστιβάλ. Εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας για τους εξής λόγους. Η μέγιστη χωρητικότητα του κάμπινγκ είναι 2.800 άτομα περίπου και αυτή τη στιγμή στο κάμπινγκ σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης του, διαβιούν περίπου 1500 άτομα. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει το κάμπινγκ τόσα άτομα από άποψη υποδομών, κυρίως wc και λουτρών.

Θέτουμε εντόνως θέματα υγιεινής αλλά και ασφάλειας. Η διεύθυνση του κάμπινγκ μας ενημέρωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν χημικές τουαλέτες και security. Ωστόσο προβληματιζόμαστε για την σωστή διαχείριση την εγκαταστάσεων και των λυμάτων. Ανησυχούμε μήπως υποβαθμιστούν οι συνθήκες διαβίωσης μας.

Επιπλέον, οι διοργανωτές υπόσχονται πέντε μέρες επί 24ώρου βάσεως, μουσική, το οποίο σημαίνει ότι θα παραβιάζεται καθημερινά επί πέντε μέρες ο νόμος που αφορά στις ώρες κοινής ησυχίας. Παρακαλούμε άμεσα για τις ενέργειες σας όσον αφορά τον έλεγχο όλων των νόμιμων προϋποθέσεων για την διεξαγωγή αυτού του φεστιβάλ, καθώς το φεστιβάλ θα πραγματοποιεί 29/8 με 3/9».

Την επιστολή συνυπογράφουν οι ενοικιαστές του κάμπινγκ:

Αλέξανδρος Δούμας, Παντελεήμων Δούμας, Κωνσταντινιά Μπουλγούρη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Νικόλαος Ντουμάνης, Κωνσταντίνος Χατζηνικολόπουλος κ.α

Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή για το makthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Ωραιοκάστρου: Πρόσκληση συμμετοχής στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής

@dmin

Δήμος Καλαμαριάς: Ανοίγει η αυλαία του «Παρά θιν’ αλός»

@dmin

Δήμος Θερμαϊκού: «Ω γλυκύ μου έαρ, μέρα Μαγιού σε χάνω…»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα