Δημοτικές Εκλογές 2023ΕγκύκλιοιΕκλογές

Δημοτικές Εκλογές 2023: Εκλογή Προέδρου δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 200 κατοίκων

Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των διακοσίων (200) κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας.

Πρόεδρος στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των διακοσίων (200) κατοίκων εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε στη δημοτική κοινότητα κατά την αρχική ψηφοφορία την (απόλυτη ή σχετική) πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων και σε περίπτωση ισοψηφίας, αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Συνεπώς, ο συνδυασμός που συγκέντρωσε την πλειοψηφία στη δημοτική κοινότητα μπορεί να είναι διαφορετικός από αυτόν του δημάρχου.

Οι λοιποί υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού λογίζονται ως αναπληρωματικοί, σύμφωνα με τη σειρά των σταυρών προτίμησης που έλαβαν. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων το αρμόδιο δικαστήριο διενεργεί κλήρωση.

Περαιτέρω, διευκρινίζονται οι εξής ειδικότερες περιπτώσεις:

  • Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός στη δημοτική κοινότητα, πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος από τον μοναδικό στη δημοτική κοινότητα συνδυασμό.
  • Αν έχουν ανακηρυχθεί δύο μόνο συνδυασμοί στη δημοτική κοινότητα και ισοψηφήσουν, το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του πλειοψηφούντος συνδυασμού. Τη θέση του προέδρου στην περίπτωση αυτή καταλαμβάνει ο συνδυασμός που αναδείχθηκε ως πλειοψηφών από την κλήρωση και συγκεκριμένα ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού αυτού.
  • Αν ισοψηφήσουν περισσότεροι από δύο (2) συνδυασμοί, το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση για ανάδειξη του πλειοψηφούντος συνδυασμού. Το αξίωμα του προέδρου στην περίπτωση αυτή καταλαμβάνει ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού που αναδείχτηκε από την κλήρωση ως πλειοψηφών στη δημοτική κοινότητα..

*Άρθρο 30 του ν.4804/2021, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37, παρ. 3 του ν.5043/2023, σε συνδυασμό με το άρθρο 18, παρ. 2 του ίδιου νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Θερμαϊκού: Ανοιχτή συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή στην Νέα Κερασιά

@dmin

Διαδικασία ορισμού και θέματα Αντιδημάρχων

admin

Υπουργείο εργασίας: Εγκύκλιος για τον τρόπο τήρησης των ατομικών ιατρικών φακέλων των εργαζομένων

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα