Δημοτικές Εκλογές 2023Εκλογές

Δημοτικές εκλογές 2023: Σε θέσεις μάχης οι υποψήφιοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Θέσεις μάχης, ενόψει της προεκλογικής περιόδου που θα ανοίξει πολύ σύντομα για την κούρσα των δημοτικών εκλογών του 2023 παίρνουν οι υποψήφιοι και στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης. Τα επιτελεία τους βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς καταγράφεται αναδιάταξη δυνάμεων σε όλους τους χώρους.
Κορδελιό-Εύοσμος

Σε «γαλάζια» υπόθεση μεταξύ πέντε «μνηστήρων» αναμένεται να εξελιχθεί η μάχη των δημοτικών εκλογών σε Κορδελιό-Εύοσμο, καθώς στην προεκλογική κούρσα θα συμμετέχουν, έχοντας ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, πέντε πρόσωπα, ένα εκ των οποίων είναι ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός. Η ομάδα του άρχισε ήδη το προεκλογικό αγώνα, ενώ ο δήμαρχος, εκτός από το ότι βρίσκεται σε επαφές με πολίτες από το ευρύ φάσμα της κοινωνίας, έχει ήδη κλειδώσει συμφωνίες με αρκετά άτομα, τα οποία θα ενταχθούν στο νέο ψηφοδέλτιο.

Ένας εκ των αντιπάλων του δημάρχου, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, είναι ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ανδρεάδης, από τη μείζονα αντιπολίτευση που πρόσφατα αναδείχθηκε διάδοχος του Ιωάννη Καμαρινού.

Ο δεύτερος είναι ο «αντάρτης» της ίδιας παράταξης, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ο οποίος στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα της παράταξης με την οποία θα διεκδικήσει τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ο κ. Αλεξανδρίδης που γνωστοποίησε την πρόθεση να κατέβει υποψήφιος και στις αρχές του καλοκαιριού, βρίσκεται ήδη σε επαφές με πολίτες, κλείνοντας παράλληλα πολλά πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του.

Η τρίτη υποψηφιότητα είναι σχετικά «φρέσκια». Πρόκειται για το Μίλτο Τασούλη, ο οποίος μέσω facebook έκανε γνωστή την πρόθεσή του να συγκροτήσει παράταξη, διεκδικώντας τη δημαρχία. Ακολούθησε νέα ανάρτηση του με την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δήμο Σερρών, όπου βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγες μέρες, στο πλευρό του «γαλάζιου» Αλέξανδρου Χρυσάφη. Εν ολίγοις αναφέρει πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ασχοληθεί, ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές με την υποψηφιότητα του για τη διεκδίκηση του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.

Μία ακόμη υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου που γνωστοποιήθηκε προ ημερών έχει… άρωμα γυναίκας. Πρόκειται για τη Μαρία Μανούκα, το όνομα της οποίας συζητείται έντονα χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος το 2019 και στο πλευρό της βρίσκονται ο πρώην δήμαρχος Πέτρος Σούλας, πρώην αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρώην αντιδήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Σωτήρης Μαγόπουλος.

Σχεδόν σίγουρες θεωρούνται και οι υποψηφιότητες του Νίκου Ζυγά και Θανάση Κοκονά που το 2019 υποστηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αντίστοιχα.

Παύλος Μελάς

Ο προεκλογικός πυρετός στο δήμο Παύλου Μελά άρχισε νωρίς, εν μέσω έντονων ανακατατάξεων και ζυμώσεων μεταξύ των παρατάξεων, στελέχη των οποίων άλλαξαν «στρατόπεδο». Η μάχη και σε αυτό το δήμο θα δοθεί μεταξύ «γαλάζιων» υποψηφίων, όπως είχε συμβεί και το 2019, παρότι και δύο μονομάχοι την περίοδο εκείνη είχαν στελέχη και από άλλα κόμματα.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος θα διεκδικήσει τη δημαρχία για τρίτη συνεχόμενη στις εκλογές του 2023, θα βρεθεί και πάλι με αντίπαλο τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Λίλτση, αλλά και με το νεοεισερχόμενο στο δήμο, περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Ασλανίδη. Η ομάδα του δημάρχου αυτή τη στιγμή έχει ρίξει το βάρος στα μεγάλα έργα της περιοχής, κορωνίδα των οποίων αποτελεί η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά για τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ωστόσο το επιτελείο του κ. Δεμουρτζίδη αρχίζει σιγά – σιγά την προετοιμασία ενόψει των εκλογών. Μαζί του θα δώσουν τη μάχη ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος, Δημήτρης Δεληγιάννης, που εξελέγη με επιλογή του κ. Δεμουρτζίδη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Σίσσυ Φραγκοπούλου, η οποία ανέλαβε το βαρύ χαρτοφυλάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών, αντιδημαρχία στην οποία είχε θητεύσει και στο παρελθόν.

Ωστόσο, η κ. Φραγκοπούλου, η οποία το 2019 υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές της αποφάσεις και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενόψει των δημοτικών εκλογών. Η απόφαση της επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Μπροστά – Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά» να συμπράξει στο σχήμα διοίκησης του κ. Δεμουρτζίδη προερχόμενο από τη ΝΔ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της παράταξης, ενώ επικρίθηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται να έχει άρει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της. Παρά την καλή συνεργασία όμως που έχει με τη διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά, αυτό δεν φαίνεται ακόμη να ερμηνεύεται ως αυτόματη ένταξη της στο ψηφοδέλτιο του Δ. Δεμουρτζίδη. Η ίδια έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή να συζητήσει με το ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενη νέα κάθοδο της ως επικεφαλής, αλλά υπό προϋποθέσεις που θα αφορούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την παράταξη.

Το αντίπαλο δέος του δημάρχου Παύλου Μελά κ. Δεμουρτζίδη ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» Γιώργος Λίλτσης ετοιμάζεται να κάνει την… ανατροπή. Ήδη ο υποψήφιος δήμαρχος έχει συμμαχήσει με τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο, Άρη Ιακωβίδη από την «Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών», γνωστοποιώντας πρόσφατα την κοινή τους κάθοδο στις εκλογές, παρουσία και του πρώην δημάρχου Σταυρούπολης, Σάββα Σερασίδη, ενός έμπειρου αυτοδιοικητικού, που στην ουσία δήλωσε τη στήριξή του.

Υπενθυμίζεται ότι στο στρατόπεδο του κ. Λίλτση έχουν μεταπηδήσει εννιά στελέχη της παράταξης «Αλλάζω την Πόλη μου» με επικεφαλής το Δ. Δεληγιάννη, αντιδρώντας στον «γάμο» του τελευταίου με την παράταξη της διοίκησης του δημάρχου.

Σε κανονικό αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το τελευταίο μεγάλο διάστημα ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης. Φέρεται πως έχει ήδη συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο του, ενώ καθημερινά βρίσκεται σε επαφές με ενεργούς πολίτες και ανθρώπους που ενδιαφέρονται να συμπορευτούν μαζί του. Μάλιστα ο ίδιος αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του στις 9 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης». Συνεργάτες του αναφέρουν ότι θα ανακοινώσει το πλαίσιο της υποψηφιότητάς του, μέρος του προγράμματος, το όνομα του συνδυασμού και αρκετούς υποψηφίους του συνδυασμού του.

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ είναι πολύ πιθανό να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Μάριος Παλάντζας.

Καλαμαριά

Το 2019 είχαν κατέβει στο δήμο Καλαμαριάς επτά υποψήφιοι. Η μάχη κρίθηκε στον δεύτερο γύρο όπου το αουτσάιντερ Γιάννης Δαρδαμανέλης κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου, να περάσει η διοίκηση σε παράταξη προσκείμενη στην κεντροδεξιά. Ο κ. Δαρδαμανέλης θα διεκδικήσει φυσικά δεύτερη θητεία, ως επικεφαλής της παράταξης «Γενιά Δημιουργίας». Αντιθέτως, ο τέως δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης έχει δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος. Από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Συνεργασία για την Καλαμαριά» πρόκειται να ανακοινώσει υποψηφιότητα τις επόμενες ημέρες ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Τελίδης. Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει ήδη ο δικηγόρος Χρήστος Βάρδας, προερχόμενος και αυτός από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ετοιμάζει την πρώτη συγκέντρωση της παράταξής του στα μέσα Οκτωβρίου. Στο πλευρό του έχει ταχθεί ο πρώην δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης, η Αμαλία Πασαλίδου κ.ά.

Υποψήφιος θα είναι επίσης ο Άρης Τεμεκενίδης ο οποίος το 2019 είχε πάρει κοντά 15%. Έχουν δηλώσει πως θα είναι υποψήφιοι ο Αβραάμ Περσίδης, υποψήφιος και το 2019 με 8,79% και ο Ματθαίος Αμπατζίδης.

Ερωτηματικό υπάρχει ως προς τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 είχε υποστηρίξει τον δικηγόρο Δημήτρη Αρκούδη επιτυγχάνοντας μόλις 7,7%. Έως τώρα, πάντως, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει υπάρξει κάποια υποψηφιότητα. Το ΚΚΕ θα κατεβάσει σίγουρα συνδυασμό, πιθανότατα με επικεφαλής και πάλι τον Βικέντιο Αντωνάκη. Τέλος, κάποια κινητικότητα παρατηρείται από δεξιά στελέχη τα οποία εμφανίζονται δυσαρεστημένα με τον Δαρδαμανέλη, χωρίς όμως προς το παρόν, να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Νεάπολη-Συκιές

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών το τοπίο μοιάζει άλλα δεν είναι ξεκάθαρο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά τη δυναμική που φαίνεται ότι έχει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος έχει αποφασίσει να διεκδικήσει για όγδοη φορά τη δημαρχία. Ο επί σχεδόν 30 χρόνια «πράσινος» δήμαρχος θα έχει… γνώριμους αντιπάλους και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τον Ηλία Ζάχαρη που το 2019 υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ, και το Λάζαρο Ωραιόπουλο που κατέβηκε με τη «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, στο στρατόπεδο του κ. Δανιηλίδη επικρατεί έντονος προβληματισμός και για την πρόθεση του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Ζιγκερίδη που προέρχεται από τη ΝΔ αλλά συμπορεύτηκε με την ομάδα της διοίκησης στις εκλογές του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την παράταξη της διοίκησης και να ανεξαρτητοποιηθεί, προκειμένου να δημιουργήσει τη δική του παράταξη. Το ενδεχόμενο αυτό όμως θα δημιουργήσει μία μεγάλη «ρωγμή» στην ομάδα Δανιηλίδη, καθώς δύο από τα στελέχη του Δ. Ζιγκερίδη θα τον ακολουθήσουν και η ανησυχία είναι ότι επειδή προέρχονται ο ένας από τη δημοτική ενότητα Πεύκων και ο άλλος από τη δημοτική ενότητα Νεάπολης, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει απώλεια ψήφων από τη δεξαμενή του δημάρχου.

Την ίδια ώρα πονοκέφαλο προκαλεί στο επιτελείο του δημάρχου το ενδεχόμενο μη εκλογής του Αντώνη Σαουλίδη, δημοτικού συμβούλου, άλλοτε στενού συνεργάτη του κ Δανιηλίδη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίος κινείται πολύ δυναμικά ενόψει των εθνικών εκλογών, ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο κ. Σαουλίδης χάσει το τρένο για τη βουλή, είναι πολύ πιθανό να στήσει ομάδα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με στόχο τη διεκδίκηση του δήμου τον οποίο υπηρετεί χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των «μνηστήρων» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παράταξη του κ. Δανιηλίδη.

Υποψήφιος θα είναι και πάλι ο προερχόμενος από τον χώρο της ΝΔ, Η. Ζάχαρης και συνεργάτες του λένε πως τρέχει με… χίλια για την προεκλογική εκστρατεία, ενώ το ψηφοδέλτιό του θα απαρτίζεται κατά βάση από τους ανθρώπους που το στελέχωσαν και στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο ο ίδιος μιλά για μεγάλες εκπλήξεις και ενδιαφέρουσες μεταγραφές.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνική Συνεργασία» σχολιάζοντας την υποψηφιότητά του τόνισε πως «όλοι οι αγώνες έχουν δύο ημίχρονα. Εμείς παίξαμε το πρώτο πήγαμε αρκετά καλά, παραλάβαμε μία παράταξη από το 7% και την φτάσαμε στο 20%. Στο δεύτερο ημίχρονο γίνονται πολλές ανατροπές, οπότε καλό είναι να μπούμε στο γήπεδο και να το παίξουμε».

Υποψήφιοι αναμένεται να είναι επίσης ο προερχόμενος από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, Λάζαρος Ωραιόπουλος και από τον χώρο του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Βέλλης.

Αμπελόκηποι-Μενεμένη

Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης σε αναζήτηση… αντιπάλου βρίσκεται ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος αποτελεί «καθαρή περίπτωση» υποψηφίου, αφού μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να απειλείται στην εκλογική κούρσα, στην οποία αν δεν υπάρξει κάποια υποψηφιότητα έκπληξη θα τερματίσει πρώτος. Ο κ. Κυρίζογλου, που συγκαταλέγεται στην ομάδα των παλαιότερων και ισχυρών αυτοδιοικητικών, καθώς εκλέγεται με συντριπτικά ποσοστά, θα διεκδικήσει για έκτη φορά το δημαρχιακό θώκο, στον οποίο βρίσκεται από το 2002. Το γεγονός αυτό μάλιστα λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς νέους που θα σκέφτονταν να είναι υποψήφιοι, καθώς γνωρίζουν πως έχουν να κάνουν με ένα δύσκολο αντίπαλο.

Η παράταξη του δημάρχου θα είναι ανανεωμένη αισθητά και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ ο δήμαρχος ως επικεφαλής μαζί με τους συνεργάτες του έχουν αρχίσει ήδη να σχεδιάζουν τη προετοιμασία του προεκλογικού αγώνα.

Την ίδια ώρα ο βασικός αντίπαλος του κ. Κυρίζογλου, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πολίτες σε Δράση» Γιώργος Κυριλλίδης, που είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε εδώ και καιρό ότι αποχωρεί από την παράταξη και δεν είναι εκ νέου υποψήφιος. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό ποιος και αν θα κρατήσει τα ηνία της παράταξης, καθώς ο κ. Κυριλίδης έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει σε «δαχτυλίδια» που συνοδεύουν συνήθως τα διάδοχη κατάσταση. Το επόμενο διάστημα πάντως αναμένεται να γίνει συνεδρίαση των στελεχών για να αποφασιστεί αν κάποιο μέλος επιθυμεί να πορευτεί ως επικεφαλής ενόψει των εκλογών.

Ο ίδιος πάντως μπορεί να αποχώρησε από το δήμο μετά από 20 χρόνια, αλλά δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την αυτοδιοίκηση. Σκέφτεται σοβαρά να μεταπηδήσει στο γειτονικό δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, με στόχο να ενταχθεί σε κάποια παράταξη, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις και διεργασίες με υποψηφίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αναζήτηση επικεφαλής βρίσκεται και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά το θάνατο του Γιάννη Νοτάκη επικεφαλής αναζητά και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Πυλαία-Χορτιάτης

Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ο οποίος έχει στο ενεργητικό του έξι δημαρχιακές θητείες καθώς εξελέγη πρώτη φορά το 1998, θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Μάλιστα στις εκλογές του 2019 είχε συγκεντρώσει το πολύ υψηλό ποσοστό του 70%. Σίγουρος αντίπαλός του εμφανίζεται μέχρι στιγμής μόνον ο Πάρης Τσογκαρλίδης ο οποίος διετέλεσε αντιδήμαρχος, αλλά τον περασμένο Μάρτιο αποχώρησε από την παράταξη της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσογκαρλίδης πρόκειται να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του στις 8 Οκτωβρίου, δηλαδή ακριβώς έναν χρόνο πριν από τις εκλογές.

Από ’κει και πέρα, είναι άγνωστο εάν η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ελένη Ρουσάκη (είχε λάβει 8,56% το 2019) θα είναι ξανά υποψήφια. Το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και εδώ θολό. Το 2019 είχε κατεβάσει υποψήφιο τον Γιώργο Αντωνόπουλο (είχε συγκεντρώσει 7,66%) ο οποίος στη συνέχεια απεβίωσε. Έκτοτε την παράταξη την τρέχει η Μαρία Γκουραμάνη η οποία ίσως είναι αυτή επικεφαλής.

Ο Κωνσταντίνος Καρπούζης, ο οποίος το 2019 είχε κατέβει ως ανεξάρτητος και 7,04% δηλώνει πως θα είναι ξανά υποψήφιος. Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ η οποία είχε κατεβάσει τον Οδυσσέα Μαάιτα Τζαμ (6,66%) ενδέχεται αυτή τη φορά να αλλάξει επικεφαλής (ακούγεται το όνομα του δημοτικού συμβούλου κ. Μότα).

Θέρμη

Ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος εκλέγεται αδιαλείπτως από το 1998, θα είναι εκ νέου υποψήφιος, διεκδικώντας έβδομη θητεία. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» η οποία έχει στους κόλπους της στελέχη σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα. Το 2019 είχε εκλεγεί με ποσοστό 54,79%.

Υποψήφια θα είναι εκ νέου και η δικηγόρος Άννα Τσιφτελίδου, επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση Πολιτών» η οποία υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε λάβει ποσοστό 14,89%.

Νέα υποψηφιότητα θα θέσει πιθανότατα και ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, δικηγόρος Χρήστος Φάσσας ο οποίος είχε λάβει 14,67%. Το ΚΚΕ θα κατεβάσει εκ νέου τον εκπαιδευτικό Φάνη Καρκατζούνη, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα ο Δημήτρης Βλαχομήτρος, από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ο οποίος έλαβε το 2019 1,36%.

Θερμαϊκός

Στις εκλογές του 2019 στο δήμο Θερμαϊκού είχαν κατέβει οκτώ υποψήφιοι. Αυτή τη φορά αναμένεται να είναι λιγότεροι καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για συνεργασίες. Ο Γιώργος Τσαμασλής ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος στο δεύτερο γύρο με 55,01% παρότι στον πρώτο γύρο ήταν περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον τότε δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη (29,14% έναντι 33,30%), θα διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του. Μαζί του θα συμπράξει και ο Σίμος Καψάλας ο οποίος είχε λάβει το 2019 ποσοστό 6,17%, αλλά στη συνέχεια προσχώρησε στην παράταξη του κ. Τσαμασλή.

Ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης θα είναι ξανά υποψήφιος. Μάλιστα είναι σε προχωρημένες συζητήσεις, με πολλές προοπτικές συνεργασίας, τόσο με τον Γιώργο Χατζηβαλάση (7,32%) ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τον Νίκο Παράσχου (5,91%) ο οποίος προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Ο Θεόδωρος Τζέκος ο οποίος είχε έρθει τρίτος το ’19 (10,39%) ενδέχεται να είναι ξανά υποψήφιος, ωστόσο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το μέτωπο Μαυρομάτη, Χατζηβαλάση, Παράσχου καθώς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις όλων με όλους. Δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση του ο Δημήτρης Καπλάνης (3,57%) ο οποίος, ωστόσο, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει συνδυασμό.

Ερώτημα υπάρχει ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποφάσεις να μετατίθενται για αργότερα. Αντιθέτως, το ΚΚΕ θα κατεβάσει ξανά την Κωνσταντίνα Μώραλη, η οποία το 2019 έλαβε ποσοστό 4,21%.

Βόλβη

Ο δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχοντας και ως μαγιά την άνετη επικράτησή του στις εκλογές του 2019, από την πρώτη Κυριακή με 55,32%. Ο κ. Λιάμας, ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου στο τέλος του 2013 μετά την παραίτηση του Δημήτρη Γαλαμάτη και εξελέγη άλλες δύο φορές, το 2014 και το 2019.

Ο δεύτερος των εκλογών του 2019 Δημήτρης Στοΐτσας ο οποίος είχε λάβει ποσοστό 29,31% δεν θα κατέβει στις εκλογές καθώς θα είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ. Από στελέχη της παράταξής του (Κώστας Νουράκης, Γιώργος Νανάκος κ.ά.) καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να συγκροτηθεί ένας ισχυρός συνδυασμός προκειμένου να αναμετρηθεί με τον κ. Λιάμα. Σε αυτές τις συζητήσεις συμμετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Θεοχάρης Ελευθεριάδης ο οποίος είχε λάβει 7,01% το 2019, όπως επίσης και ο Γιώργος Μπουρλής, πρώην αντιδήμαρχος του κ. Λιάμα.

Το ΚΚΕ θα κατεβάσει υποψήφια και πάλι την Βασιλική Πολυζωίδου (είχε λάβει 4,55%), ενώ υποψήφιος δηλώνει πως θα είναι ξανά και ο ακτινολόγος, Ιωάννης Βαλερής.

Δέλτα

Εξαιρετικά ασαφές είναι το τοπίο στο δήμο Δέλτα. Ο λόγος είναι ότι τρεις υποψήφιοι των εκλογών του 2019 οι οποίοι μετεκλογικά συνεργάστηκαν με τη διοίκηση του Γιάννη Ιωαννίδη, διατηρούν ενεργές τις παρατάξεις τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιοι.

Πρόκειται για τον Γιώργο Γλώσση (τρίτος το ’19 με 20,52%) ο οποίος είναι σήμερα αντιδήμαρχος Έργων, τον Αλέξανδρο Διαμαντόπουλο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (τέταρτος το ’19 με 15,43%) ο οποίος είναι πρόεδρος τον Οργανισμό Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής και τον Σπύρο Σταματάκη (πέμπτος με 9,39%) ο οποίος είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑ. Και οι τρεις τους, μαζί με τον δήμαρχο κ. Ιωαννίδη λειτουργούν ως ομάδα διοίκησης, αλλά παράλληλα διατηρούν και τις παρατάξεις τους, καλού κακού.

Ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος εξελέγη τη δεύτερη Κυριακή με 53,2% (ήταν δεύτερος με 22,8% την πρώτη Κυριακή) θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ωστόσο, μένει να φανεί ποια θα είναι η νέα παράταξη, μετά τις μετεκλογικές συνεργασίες με τους τρεις άλλους υποψηφίους δημάρχους.

Ασάφεια υπάρχει και ως προς τις προθέσεις του τέως δημάρχου Μίμη Φωτόπουλου, η ήττα του οποίου το 2019 θεωρήθηκε έκπληξη. Ο κ. Φωτόπουλος είχε έρθει πρώτος στον πρώτο γύρο με 25,96%, αλλά στο δεύτερο γύρο συγκέντρωσε 46,8%. Σε δηλώσεις του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοκιμάσει ξανά, χωρίς όμως να είναι κατηγορηματικός. Κάποια άλλα σενάρια τον θέλουν υποψήφιο με τη ΝΔ στο νομό Γρεβενών απ’ όπου κατάγεται.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα κατεβάσει ξανά την Λίνα Χατζηκυριάκου (είχε πάρει 5,91%). Σε αδιέξοδο φαίνεται πως βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το 2019 είχε υποστηρίξει τον συνδυασμό του κ. Ιωαννίδη, αλλά δεν κατάφερε να εκλέξει ούτε έναν δημοτικό σύμβουλο.

Λαγκαδάς

Μάχη μεταξύ «γαλάζιων» θα δοθεί και στο δήμο Λαγκαδά, όπου ο νυν δήμαρχος Γιάννης Ταχματζίδης έχει δηλώσει πως θα είναι ξανά υποψήφιος. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι θα διεκδικήσει ακόμα μια θητεία και μετά θα αποχωρήσει. «Θα διεκδικήσω για άλλη μία φορά την ψήφο των δημοτών. Το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη. «Τα οκτώ χρόνια» είπε, είναι ένας καλός χρόνος για να αφήσω τρία με τέσσερα έργα που θα είναι εμβληματικά για τον δήμο Λαγκαδά».

Αντίπαλο δέος του κ. Ταχματζίδη είναι η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκη Ανδρεάδου, η οποία έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφια δήμαρχος, η οποία μάλιστα κινείται πολύ δυναμικά και στοχεύει να συγκροτήσει ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ταχματζίδης, επικράτησε της κ. Ανδρεάδου το 2019 στον δεύτερο γύρο των εκλογών, λαμβάνοντας 59,32% και περίπου 4.000 ψήφους περισσότερες από τη συνυποψήφιά του. Η διαφορά των 4.000 ψήφων ήταν ανάλογη και την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όταν ο κ. Ταχματζίδης έκοψε το νήμα πρώτος, με ποσοστό 33,07% και η κ. Ανδρεάδου είχε λάβει 20,79%. Μέχρι σήμερα πάντως άλλαξαν πολλά στο δήμο του Λαγκαδά.

Τρίτος πόλος που αναμένεται να είναι καθοριστικός είναι αυτός του πρώην δημάρχου Γιάννη Αναστασιάδη ο οποίος κινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μία προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται έχει έρθει σε συμφωνία με τον Θ. Τζιαμπάζη, ο οποίος στις εκλογές του 2019 κατέλαβε την 4η θέση, ενώ η επίσης υποψήφια δήμαρχος στις τελευταίες εκλογές Μαρκέλλα Ταυρίδου έχει δηλώσει επίσημα ότι δεν πρόκειται να κατέλθει στις επόμενες εκλογές. Υποψήφιος θα είναι και ο Φίλιππος Γεωργουδάκης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ωραιόκαστρο

Στο δήμο Ωραιοκάστρου μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί επισήμως δύο υποψηφιότητες. Του δημάρχου Παντελή Τσακίρη και του Παντελή Σκαρλάτου. Ο κ. Τσακίρης εξελέγη το 2019 στον δεύτερο γύρο με υψηλό ποσοστό (69,27%), έναντι του τότε δημάρχου Αστέριου Γαβότση (30,73%). Με τον κ. Τσακίρη θα συνεργαστούν πολλά στελέχη της παράταξης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (15,13%), κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη προσχωρήσει στη συμπολίτευση, ενώ άγνωστο είναι εάν ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πολιτευτεί στις εκλογές του 2023.

Ο κ. Γαβότσης πιθανότατα δεν θα κατεβάσει συνδυασμό οπότε τα στελέχη του θα αναζητήσουν στέγη σε άλλες παρατάξεις. Ο κ. Σκαρλάτος ο οποίος ήταν τρίτος στις εκλογές του ’19 με 17,88% έχει ανακοινώσει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος και είναι σε συζητήσεις με στελέχη παρατάξεων οι οποίες δεν θα κατέβουν στις εκλογές.

Ο Ανέστης Πολυχρονίδης, ο οποίος στις εκλογές του 2019 ήταν τέταρτος με 16% επιδιώκει να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Αντιθέτως, φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Σωτήρη Μπάτου ο οποίος θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν, στην Περιφέρεια, υποψήφιος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διασπασμένος στον δήμο Ωραιοκάστρου. Ο Γρηγόρης Εδιρνέλης ο οποίος είχε την υποστήριξη του κόμματος το 2019 λαμβάνοντας μόλις 4,46% παραιτήθηκε και επικεφαλής της παράταξης ανέλαβε ο Πασχάλης Χατζηευαγγέλου ο οποίος όμως δεν είναι αποδεκτός από σημαντική μερίδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως ο Άγγελος Θεμελής θα είναι και πάλι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ΚΚΕ.

Χαλκηδόνα

Σε αναζήτηση ισχυρού αντιπάλου, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, βρίσκεται ο δήμαρχος Χαλκηδόνος Σταύρος Αναγνωστόπουλος, καθώς όσοι εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο δεν φαίνεται να έχουν την επιρροή που χρειάζεται σε όλα τις δημοτικές ενότητες.

Ο δήμαρχος, όντας νέος στην αυτοδιοίκηση δεν έχει εκκινήσει ακόμη τις προεκλογικές διαδικασίες σε επίπεδο παράταξης, παρότι βρίσκεται -άτυπα- σε επαφές και συζητήσεις με διάφορα στελέχη, καθώς έχει αποφασίσει να στήσει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο ενόψει των εκλογών του 2023. Ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της υλοποίησης του δημοτικού έργου του, αφού για τον ίδιο και τη διοίκησή του δεν είναι πρωτεύον ακόμη οι επίσημες συμφωνίες για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του.

Την ίδια ώρα κινητικότητα, ενόψει των εκλογών, καταγράφεται στα αντίπαλα στρατόπεδα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαυρουδή Μηντσιούδη να οργώνει την ευρύτερη περιοχή του δήμου, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει υπέρ του το κλίμα με στόχο τη νίκη στις εκλογές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Μηντσιούδης, όσο και ο έτερος αντίπαλος του δημάρχου, Κώστας Σαραφίδης, που ήρθε τρίτος στην εκλογική αναμέτρηση του 2019, φαίνεται ότι έχουν δυναμική κυρίως στη δημοτική ενότητα Κουφαλίων. Οι ίδιες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο και για ένα ψηφοδέλτιο «έκπληξη» το οποίο στήνεται και αφορά πρόσωπα από τη Χαλκηδόνα που αποτελεί σημαντικό «κάστρο» που αν καταληφθεί θα δώσει τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές. Για τη συγκρότηση της κίνησης πάντως, αλλά και του ψηφοδελτίου τηρείται προς το παρόν μεγάλη μυστικότητα, η οποία αναμένεται να… σπάσει το φθινόπωρο.

Σημαντικό ρόλο ωστόσο πάντως αναμένεται να παίξει και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Τσουκνιδάς, που μέχρι σήμερα δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα, αναφορικά με τυχόν δική του υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του δήμου ή την παροχή στήριξης σε έναν από τους μνηστήρες.

Επίσης, υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας φέρεται να έχουν εκδηλώσει ο Μηνάς Μηντζαρίδης, που προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιώτης Μαρκίδης από τον χώρο του ΚΚΕ, ενώ υποψήφια αναμένεται να είναι και η Στέλλα Βαλσαμάκη, μοναδική γυναίκα στην κούρσα των εκλογών του 2023. Η κ. Βαλσαμάκη είναι η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής, δραστήρια και διεκδικητική, η οποία με δεδομένη τη δημοφιλία που απέκτησε μέσω των συνδικαλιστικών της καθηκόντων, αποφάσισε να κάνει ένα τολμηρό βήμα.

Άρθρο Νίκου Ηλιάδη και Φανής Σοβιτσλή για το Makthes

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 02.10.2022

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης παρουσίασε τους πρώτους 156 υποψήφιους συμβούλους

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Η υποψήφια δήμαρχος Μαρία Μανούκα παρουσίασε τα πρώτα 55 στελέχη του συνδυασμού

@dmin

ΟΤΑ: Το «μισθολόγιο» δημάρχων – αντιδημάρχων και προέδρων Δ.Σ

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα