Σώματα ασφαλείας

ΕΛ.ΑΣ: Συμμετοχή στη επιχείρηση «OPERATION PANDORA V»

Από την Ελληνική Αστυνομία σχηματίσθηκαν 26 δικογραφίες, πραγματοποιήθηκαν 34 συλλήψεις και κατασχέθηκαν 6.757 αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «OPERATION PANDORA V», για την καταπολέμηση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Europol στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης EMPACT Organized Property Crime, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων και την INTERPOL.

Οι κοινές επιχειρησιακές δράσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 1 Ιουνίου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, με τη συμμετοχή 31 χωρών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν 67 άτομα και κατασχεθήκαν πάνω από 56.400 αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αρχαιολογικά αντικείμενα, έπιπλα, νομίσματα, πίνακες ζωγραφικής, μουσικά όργανα και αγάλματα.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά στην κοινή αστυνομική επιχείρηση, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές της χώρας μας, με εθνικό σημείο επαφής το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας:
  • διενεργήθηκαν πολυάριθμοι έλεγχοι σε καταστήματα, πλανόδιους πωλητές, συνοριακά σημεία εισόδου/εξόδου (αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, χώρους πέριξ των λιμένων κλπ), καθώς και σε αρχαιολογικούς και ιστορικού ενδιαφέροντος χώρους και
  • πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε ύποπτες αγγελίες πώλησης αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας, καθώς και σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στο πλαίσιο αυτό, σχηματίσθηκαν 26 δικογραφίες για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και συνελήφθησαν 34 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 6.757 αντικείμενα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και 11 ανιχνευτές μετάλλων.

Ενδεικτικά:
  • Τον Ιούλιο του 2020 από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατασχέθηκαν 5.553 νομίσματα και συνελήφθη 64χρονος ημεδαπός στη Δράμα (Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου)
  • Τον Ιούλιο του 2020 από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνελήφθη ημεδαπός, ο οποίος μαζί με συνεργό του αποπειράθηκαν να πουλήσουν 6 μαρμάρινες και πήλινες αρχαιότητες έναντι του ποσού των 150.000 ευρώ (Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου)
  • Τον Οκτώβριο του 2020 από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη ημεδαπός, ο οποίος αποπειράθηκε να πωλήσει 8 μαρμάρινες και πήλινες αρχαιότητες, έναντι του ποσού των 100.000 ευρώ (Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου)
  • Πέραν των ειδικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, σημαντική ήταν και η προσφορά των περιφερειακών Υπηρεσιών της επικράτειας στις δράσεις της επιχείρησης, οι οποίες επιλήφθηκαν συνολικά σε 19 σχετικές υποθέσεις (Δείτε εδώ σχετικό παράρτημα με ενδεικτικές υποθέσεις).

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΠΚΜ: Παράδοση εξοπλισμού στη 2η ΕΜΑΚ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία

@dmin

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ελάχιστο ύψος για άνδρες-γυναίκες στις Σχολές Αστυνομίας

@dmin

ΕΛ.ΑΣ: Αστυνομικός διευθυντής και Αντιδήμαρχος στο κύκλωμα της οργάνωσης

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα