ΟΤΑΠεριφέρειες

Εντυπωσιακές μειώσεις αέριων ρύπων στην Θεσσαλονίκη, λόγω κορωνοϊού

Εντυπωσιακές μειώσεις στις τιμές  των αέριων ρύπων στην Θεσσαλονίκη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Η απαγόρευση  της κυκλοφορίας, ήταν σαφές ότι θα μας «προσέφερε» πιο καθαρή ατμόσφαιρα,  για όσο τουλάχιστον διαρκούν  τα περιοριστικά μέτρα.

Τα  συγκριτικά αποτελέσματα των μετρήσεων για  το διάστημα  των 41 ημερών από τις 11 Μαρτίου έως και τις 20 Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που δίνει στη δημοσιότητα η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας  είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Λόγου  χάριν, είναι  χαρακτηριστικό ότι  είχαμε σημαντική μείωση των  τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων.

Μάλιστα η μείωση ήταν  μεγαλύτερη στην περιοχή της Σίνδου φτάνοντας στο 25, 6%. Πρόκειται  για μια ημιαστική περιοχή  που «επηρεάζεται» κατά βάση από  τα καυσαέρια των Ι.Χ. και ο δραστικός περιορισμός της κίνησης των οχημάτων,  τόσο εντός αυτής της περιοχής όσο και στην εθνική οδό που είναι δίπλα, είναι οι βασικοί λόγοι της μείωσης.

Στην περιοχή της Αγίας Σοφίας όμως, στο κέντρο  της πόλης, οι τιμές   των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν  μόνο  κατά 14%  σε σχέση με την ίδια περίοδο  πέρυσι.

Σε αυτή την περίπτωση, αν και  μειώθηκαν στο ελάχιστο  οι εκπομπές  καυσαερίων, έπαιξαν το  ρόλο τους οι κεντρικές θερμάνσεις που έως τις 20 Απριλίου  τουλάχιστον,  ήταν  σε λειτουργία.

Εντυπωσιακές μειώσεις  κατέγραψαν οι σταθμοί μέτρησης  της Περιφέρειας και σε ό, τι αφορά στο διοξείδιο του αζώτου. Αν και ποτέ τα τελευταία  χρόνια οι τιμές του διοξειδίου  του αζώτου  δεν  υπερέβησαν τα  επιτρεπόμενα όρια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας  της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων μειώθηκαν έως και 58% στο Πανόραμα , έως  46% στην περιοχή του ΑΠΘ και έως 26,3% στην περιοχή του Κορδελιού.

Οι γενικώς χαμηλές τιμές του διοξειδίου του αζώτου και προ κορονοϊού,  καθώς και η  σχεδόν μηδενική κυκλοφορία οχημάτων, είναι οι βασικοί παράγοντες για τις  πρόσφατες εντυπωσιακές  μειώσεις των τιμών  του που καταγράφουν οι Σταθμοί Μέτρησης Αέριων Ρύπων της Π.Κ.Μ.  «Η σημαντική βελτίωση  της ποιότητας της ατμόσφαιρας, κατά το διάστημα που ’μένουμε σπίτι‘, μπορεί να είναι επακόλουθο της απουσίας οποιασδήποτε  δραστηριότητας, μπορεί ωστόσο, να γίνει αφορμή για  σκέψη και προβληματισμό  σχετικά με τις δυνατότητες μας να διατηρήσουμε χαμηλά  τα επίπεδα των αέριων ρύπων και μετά  την επάνοδο μας στην κανονικότητα. Είναι μια καλή αφορμή για να επανεξετάσουμε όλοι, πολίτες και φορείς,  τις επιλογές  μας  και να γίνουμε  πιο δεκτικοί στη χρήση  εναλλακτικών μέσων μεταφοράς», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ.  Γιουτίκας.

 

 

 

Μέσοι όροι τιμών NO2 από 11/3 ως 20/4
  ΣΙΝΔΟΣ Α.Π.Θ. ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΚΟΡΔΕΛΙΟ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ
2019 19,51 30,78 7,52 23,29 21,46
2020 16,32 16,68 3,17 17,17 19,12
μείωση 16,4% 46% 58% 26,3% 11%

 

Μέσοι όροι τιμών PM10c από 11/3 ως 20/4
  ΣΙΝΔΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΚΟΡΔΕΛΙΟ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ
2019 33,32 19 33,71 36,27
2020 24,8 17,41 30,46 31,2
μείωση 25,6% 8,4% 9,6% 14%

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα αντιλυσσικού εμβολιασμού κόκκινων αλεπούδων

Δήμος Ωραιοκάστρου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες ορεινού Τριάθλου – Διάθλου – Ορεινού Τρεξίματος και Ποδηλασίας

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Πασχαλινές Δραστηριότητες για παιδιά στην Πλατεία Ευόσμου

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα