Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Εβδομάδα αιτήσεων για εργαζόμενους, εργοδότες και επιχειρήσεις

Εκπνέουν την ερχόμενη εβδομάδα οι προθεσμίες για τις δηλώσεις των αναστολών που αφορούν τον μήνα Ιούλιο, καθώς ολοκληρώνονται στις 24 Αυγούστου για τους εργοδότες και στις 25 Αυγούστου για τους εργαζόμενους.

Οι δηλώσεις για τις αναστολές Ιουλίου αφορούν τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, καθώς και τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Εφόσον η αναστολή διαρκεί 30 ημέρες, τότε ο εργαζόμενος θα λάβει το πλήρες ποσό των 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει την αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, αφού προηγουμένως το δηλώσει ο εργοδότης τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τον Ιούνιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ.ΙΒΑΝ).

Προσοχή, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό δεν έχουν δικαίωμα αναστολής για τον Ιούλιο, θα έχουν όμως για Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Έως τις 31 Αυγούστου έχουν περιθώριο οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε εποχικές επιχειρήσεις καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων, να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, για να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ.

Επιχειρήσεις – ελεύθεροι επαγγελματίες

Περιθώριο μέχρι την 31η Αυγούστου έχουν οι επιχειρήσεις συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων λόγω κορονοϊού, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 300 και 534 ευρώ για τον Ιούνιο, ανάλογα με τον ΚΑΔ στον οποίο ανήκουν.

Η αίτηση υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, ενώ το επίδομα θα κατατεθεί απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό και αφορά τον μήνα Ιούνιο.

Επέκταση των μέτρων

Δέσμη μέτρων για την τόνωση της απασχόλησης και την ανάσχεση της ανεργίας που «καλπάζει» λόγω της πανδημίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αναστολής συμβάσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους και για άλλους κλάδους που θεωρούνται πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, εκτός από εκείνους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εστίασης.

Υπό εξέταση είναι και η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι και τον Δεκέμβριο, το οποίο κανονικά ισχύει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Μπορεί ο μηχανισμός να μην απέδωσε τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση, γι αυτό και μεσολάβησαν τροποποιήσεις όπως η επιδότηση από το Κράτος του 100% των εργοδοτικών εισφορών και η ένταξη των εποχικά εργαζόμενων σε αυτό, ωστόσο κρίνεται πως πρέπει να συνεχιστεί, ίσως με κάποιες επιπλέον βελτιώσεις.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καταργείται στους ΟΤΑ ο προληπτικός έλεγχος του ελεγκτικού συνεδρίου

admin

ΕΕΤΤ τέρμα στα παραπλανητικά SMS από πενταψήφιους με τσουχτερές χρεώσεις

Ioannis Terzakis

ΑΑΔΕ: Bonus 20% επί των λαθραίων για κάθε «κάρφωμα»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα