Δήμοι

Έτοιμο το υπουργείο, αλλά όχι όλοι οι δήμοι για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Σε επιπλέον 103 δήμους επεκτείνεται από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2019-2020) το μέτρο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών.

Αν και 52 δήμοι ανά τη χώρα είχαν δηλώσει αδυναμία εφαρμογής του μέτρου από το νέο έτος λόγω έλλειψης υποδομών, εν τέλει στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Σε αντίθεση με τους παραπάνω, είναι 13 οι δήμοι που επιμένουν να δηλώνουν «μερικώς ή ολικώς» -σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας- αδυναμία να εφαρμόσουν το μέτρο.

Ανάμεσά τους και ο δήμος του προέδρου της ΚΕΔΕ και νέου περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, ο οποίος ζητούσε αναστολή του μέτρου κατά ένα χρόνο για όσους δήμους υπάρχει έλλειψη υποδομών.

Τελικά στο Μαρούσι και σε ακόμη 39 δήμους η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση θα εφαρμοστεί από το έτος 2020-2021 –τελευταία χρονιά βάσει του αρχικού σχεδιασμού (επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου) για την εφαρμογή του μέτρου.

Προβλήματα

Ως γνωστόν η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση εφαρμόστηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά (2018-2019) σε 184 δήμους της χώρας, κυρίως περιφερειακούς. Για την ερχόμενη χρονιά ο σχεδιασμός προέβλεπε την ένταξη επιπλέον 116 δήμων στο μέτρο.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση της υπουργού και της υφυπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και Σοφίας Ζαχαράκη, με την ανάληψη των καθηκόντων τους «η αρμόδια υπηρεσία μας ενημέρωσε ότι 52 από τους 116 δήμους (…) εξέφραζαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου λόγω έλλειψης υποδομών». Οι ελλείψεις αντιμετωπίστηκαν σταδιακά με τη συνδρομή των αρμόδιων Διευθύνσεων, πλην 13 από τους 52 δήμους, των οποίων η ένταξή στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση μετατέθηκε για το σχολικό έτος 2020-2021.

Για τους 13 δήμους «έχει ήδη ληφθεί μέριμνα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου παιδιά που διαμένουν σε αυτούς να ενταχθούν το φετινό διδακτικό έτος, κατά το δυνατόν, σε δομές προσχολικής αγωγής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς» αναφέρουν οι υπουργοί.

Πρόκειται για τους Δήμους Κομοτηνής, Παιανίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Μαραθώνα, Αμαρουσίου, Ηρακλείου (Αττικής), Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Κεντρικής Κέρκυρας, Μαλεβιζίου, Κω και Ρόδου. Ως εκ τούτου, μαζί με τους 27 δήμους που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του Κ. Γαβρόγλου, θα αυξηθούν σε 40 οι δήμοι που το μέτρο θα εφαρμοστεί τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο αναστολής εφαρμογής του μέτρου για όσους δήμους διαπιστώνεται έλλειψη υποδομών, άνοιξε κατά την προ ενός μήνα συνάντηση του κ. Πατούλη με την κ. Κεραμέως. Και τελικά επελέγη η πρακτική των «εκπτώσεων» για όσους δήμους δεν αντιμετωπίστηκαν οι ελλείψεις υποδομών.

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Ioannis Terzakis

«ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» στην ενημέρωση με την Χριστίνα Σιδηροπούλου

admin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα