ΔήμαρχοιΟΤΑ

Λ. Κυρίζογλου: Τα σχολεία δε θα έχουν τις μάσκες προστασίας

Επίθεση κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της προμήθειας μασκών εμφανίζεται ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο Parallaxi “οι ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου τους καλοκαιρινούς μήνες και αποφάσισαν μόλις στις 22 Αυγούστου, λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, να “πετάξουν” το μπαλάκι στους δήμους και την ΚΕΔΕ για την προμήθεια των μασκών που θα δοθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς”

Ο ίδιος μάλιστα είχε από την πρώτη στιγμή αντιδράσει στην απόφαση αυτή του υπουργού Εσωτερικών. “Δεν ήταν δουλειά των δήμων η προμήθεια μασκών, το υπουργείου Παιδείας όφειλε να τις προμηθευτεί”, τονίζει.

“Η εκπαίδευση είναι δημόσια, όχι δημοτική”. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων που είναι και αντιπρόεδρος στην ΚΕΔΕ, καταψήφισε μάλιστα την αποδοχή από την ΚΕΔΕ του κονδυλίου των 6.195.000 χιλιάδων για την προμήθεια 5 εκατομμυρίων μασκών, στις 26 Αυγούστου.

Η διαδικασία για την προμήθεια των μασκών πήρε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο μόλις την προηγούμενη Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και την ίδια μέρα εκδόθηκε η ανάλογη πράξη.

Το βράδυ της ίδιας μέρας και καθώς ο αγώνας ταχύτητας για την κατασκευή και προμήθεια των μασκών κορυφώνονταν, υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τους κατασκευαστές.

Προέβλεπαν παράδοση σε 7 μέρες. “Αυτό όμως σημαίνει ότι οι μάσκες θα είναι έτοιμες στην καλύτερη περίπτωση στις 15 Σεπτεμβρίου, δε θα μπορέσουν να μοιραστούν σε παιδιά και εκπαιδευτικούς την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς,” υποστηρίζει ο δήμαρχος, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι κάποιοι κατασκευαστές δεν προσκόμισαν έγκαιρα τις εγγυητικές επιστολές που απαιτούνταν με αποτέλεσμα να απορριφθούν και να βγουν από τη διαδικασία.

Πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται κι άλλη “τρύπα” στην κατασκευή και διάθεση των μασκών στα σχολεία. Επιπρόσθετα σήμερα 27.000 μάσκες που παραλήφθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης με σκοπό να μοιραστούν σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος κρίθηκαν  ακατάλληλες, καθώς δεν τηρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Και ίσως να μην είναι αυτή  η μοναδική ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα.

Τι συνέβη;

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αν και απέστειλε σήμερα το πρωί στο δήμο Θεσσαλονίκης τις μάσκες για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, λίγες ώρες αργότερα… τις ζήτησε πίσω, επειδή προφανώς κρίθηκαν ακατάλληλες από την επιτροπή παραλαβής της ΚΕΔΕ.

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου τονίζει μάλιστα ότι προβλέποντας ο ίδιος ότι οι μάσκες δε θα έφθαναν ποτέ στα σχολεία, εξαιτίας των χειρισμών της τελευταίας στιγμής της κεντρικής εξουσίας, προμηθεύθηκε  με έξοδα του δήμου τις μάσκες που αναλογούν στα σχολεία της ευθύνης του. Το ίδιο, όπως δηλώνει έπραξε και ο δήμος Θέρμης.

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης  λοιπόν έχει ήδη προμηθευτεί 7.200 μάσκες, οι οποίες στοίχισαν περίπου 10.000 ευρώ, τις οποίες έχουν ήδη αποσταλεί στα σχολεία ενώ αυτές που δικαιούται ο δήμος από την ΚΕΔΕ θα δοθούν, όταν φθάσουν ως η  δεύτερη μάσκα που θα πρέπει να έχουν γονείς και εκπαιδευτικοί.

«Πληρώσαμε τις μάσκες, με χρήματα του Δήμου, για να μην εκτεθούμε στα μάτια γονέων και μαθητών αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει την επόμενη Δευτέρα με τα σχολεία της χώρας.

“Πως θα ανοίξουν χωρίς να έχουν προμηθεύσει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τις απαραίτητες μάσκες;” αναρωτιέται.

Ένα ερώτημα που θα απαντηθεί μοιραία την επόμενη Δευτέρα…

Read more at: https://parallaximag.gr/epikairotita/l-kyrizoglou-ta-scholeia-de-tha-echoun-tis-maskes-prostasias-tin-erchomeni-deftera

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ: Την Δευτέρα ξεκινάει στον Βόλο το ετήσιο συνέδριο της

Μήνυμα του δημάρχου Βόλβης Διαμαντή Λιάμα σχετικά με τον κορωνοϊό

admin

Δημήτρης Παπαστεργίου: Συνεργασία Δήμων με επιχειρήσεις

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα