Οδηγός του Πολίτη

ΟΑΕΔ: Νομοθετήθηκε η πληρωμένη γονική άδεια 4 μηνών

Ψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή με 158 θετικές ψήφους.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για γονική άδεια με επιδότηση του ΟΑΕΔ:
  • Γονική άδεια 4 μηνών σε εργαζόμενους γονείς η οποία χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρόνων.
  • Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει συμπληρώσει 6 μήνες απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό.
  • Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη πρέπει να αποφασίσουν ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι κατ’ εξαίρεση, γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων τέκνων δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα, ενώ δικαιούνται να λάβουν το επίδομα για δύο μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί.

Επίσης γονείς μόνοι, λόγω θανάτου του άλλου γονέα, δικαιούνται τη γονική άδεια και το επίδομα εις διπλούν.

Η άδεια χορηγείται κατόπιν σχετικής αίτησης του εργαζόμενου και μπορεί να χορηγηθεί με κάθε ευέλικτο τρόπο που εξυπηρετεί τον εργοδότη και τον εργαζόμενο με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου ή σε ημέρες άδειας, οι οποίες μπορούν να κατανέμονται σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα του εργαζόμενου να λάβει το επίδομα γονικής άδειας.

Ο εργοδότης εξετάζει την αίτηση και μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να αποφασίσει αν εγκρίνει ή όχι την αίτηση χορήγησης της γονικής άδειας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στον χρόνο ανανέωσης της κάρτας ανεργίας

@dmin

Επίδομα 800 ευρώ και όχι 534 στους εργαζόμενους

Παρατείνεται η προθεσμία απόσυρσης ταμειακών μηχανών

Ioannis Terzakis

2 σχόλια

Κατριν Μπεντικογλου 15/11/2021 at 7:25 ΜΜ

Δυστυχως φτασαμε 5 μηνες απο τη ψηφιση του σχετικου νομου ομως ο Οαεδ δεν εχει λαβει ακομη σχετικη εγκυκλθο για να δωσει το επιδομα ανατροδης παιδιου.ΑΙΣΧΟΣ!!!

Απάντηση
ΑΝΤΙΓΟΝΗ 16/12/2021 at 10:37 ΠΜ

Ναι & από ό,τι με ενημέρωσαν από τον ΟΑΕΔ ό,τι επειδή έχει παρέλθει η γονικη άδεια, μπορεί & να μην γίνει δεκτή η πληρωμή . Έτσι απλά

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα