Περιφέρειες

ΠΚΜ για την 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2020

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την «1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2020»

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την 1η Δεκεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»:

« Από το 1988, η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αποτελεί μία αφορμή για να εντατικοποιηθούν οι δράσεις που αφορούν στην πρόληψη και τη θεραπεία του AIDS. Ακόμη, να επαναπροσδιοριστούν οι δαπάνες για την υγεία και τη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας και να γίνει υπενθύμιση στους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις ότι ο HIV δεν έχει φύγει.

Κάθε Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα για το 2020 θα είναι «Η Παγκόσμια Αλληλεγγύη – Κοινή Ευθύνη».

Για την 1η Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί παγκόσμιους ηγέτες και πολίτες να δηλώσουν «παγκόσμια αλληλεγγύη» και να διατηρήσουν ουσιαστικές τις υπηρεσίες για τον HIV κατά τη διάρκεια της πανδημίας που οφείλεται στον COVID 19.

Η προστασία των ατόμων με λοίμωξη HIV κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η διασφάλιση ότι τα άτομα μπορούν να διατηρήσουν και να συνεχίσουν την θεραπεία τους

Στην Ελλάδα κατά τον ΕΟΔΥ οι νέες διαγνώσεις για το 2019 (έως 31/12/2019) ήταν: 603 νέα περιστατικά HIV, εκ των οποίων 468 (77,6%) αφορούσαν σε άνδρες και 135 (22,4%) σε γυναίκες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό η μετάδοση οφειλόταν στη σεξουαλική επαφή .Τα περιστατικά κατά τη διάγνωση τους τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες αφορούσαν ηλικίες 30-39 ετών .

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τους ιατρούς της και μέσα από το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ, εκπόνησε και

εφαρμόζει, εδώ και οκτώ χρόνια, το Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Αγωγής Υγείας για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των εφήβων.

Οι δράσεις ενημέρωσης που προγραμματίζονταν για το 2020 ανεστάλησαν λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, υπάρχει σχεδιασμός για την απομακρυσμένη εκπαίδευση των μαθητών εφ’ όσον αυτό θα είναι εφικτό στο μέλλον.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, εδώ και 10 συνεχόμενα έτη, οι γιατροί του Τμήματος Δημόσιας Υγείας – Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εκδήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2020 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο σύνδεσμο Join the WHO World AIDS Day virtual event https://who.zoom.us/webinar/tJcqcO-sqT8uE9YgP1UtE9hpUDrgxP74T3WM/ics?icsToken=98tyKuCrqTwsHtORtBCFRowqB4_CM-jwtilbj_pkmy-0NjR2OwvmA8ZQNapPR4zk

Στόχος των παγκόσμιων οργανισμών είναι να τεθεί σε πλήρη έλεγχο η νόσος έως το 2030».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αγαπημένος προορισμός τουρισμού για τους Έλληνες η Κεντρική Μακεδονία

Ioannis Terzakis

Στο «μικροσκόπιο» του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι Δήμοι και οι Περιφέρειες

admin

ΠΚΜ: Με ένα κλικ το ραντεβού των εξετάσεων 15.000 υποψηφίων οδηγών σε όλη την περιφέρεια

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα