ΟΤΑ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Εμφύλιος πριν κρυώσει η κάλπη

Ο πόλεμος άρχισε με αφορμή τη διαφωνία μεταξύ της παράταξης του ΚΚΕ και των υπολοίπων που εξελέγησαν στο Γ.Σ της ΠΟΕ – ΟΤΑ για ένα σκισμένο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΟΤΑ που στη β΄ κατανομή έπαιξε καθοριστικό ρόλο για μια ακόμη έδρα.

Σε κλίμα έντασης και διχασμού καλείται να δώσει τους αγώνες της το επόμενο διάστημα η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ –ΟΤΑ, καθώς δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ οι δύο πρώτες παρατάξεις που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό εδρών, έβγαλαν “μαχαίρια” με αφορμή τη διαφωνία τους για ένα σχισμένο ψηφοδέλτιο που κρίθηκε ως άκυρο από την εφορευτική Επιτροπή με ψήφους 4-2 στη διάρκεια των εκλογών.

Η διαμάχη προέκυψε ανάμεσα στην παράταξη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, τη ΔΑΣ –ΟΤΑ, η οποία ήρθε δεύτερη στις εκλογές, λαμβάνοντας 9 έδρες και στις υπόλοιπες που εκλέχθηκαν στο νέο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, με πρώτη την παράταξη «Συνδικαλιστική Ανατροπή» που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ που κέρδισε τις εκλογές, λαμβάνοντας 15 έδρες.

Η έντονη διαφωνία που όμως πήρε γρήγορα διαστάσεις, φτάνοντας ως τα δικαστήρια, αφορούσε σε ένα ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ που βρέθηκε σχισμένο στην κάλπη, και για το οποίο στελέχη της ΔΑΣ – ΟΤΑ ζητούσαν από την Εφορευτική Επιτροπή να κριθεί έγκυρο, ισχυριζόμενα ότι σκίστηκε… κατά λάθος την ώρα που έβγαινε από το φάκελο.

Ωστόσο όπως τόνισαν, μιλώντας στο makthes.gr συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η διαφωνία μετατράπηκε γρήγορα σε “πόλεμο”, καθώς το ψηφοδέλτιο αυτό ήταν καθοριστικό για να λάβει μια ακόμη έδρα η ΔΑΣ – ΟΤΑ στη δεύτερη κατανομή, όπου εν τέλει η εν λόγω παράταξη ισοψήφησε με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και μετά από κλήρωση η έδρα πιστώθηκε στην τελευταία.

Ζήτησαν προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕ – ΟΤΑ, με εντολή της ΔΑΣ.-ΟΤΑ., τρία σωματεία που ελέγχονται πλήρως από τις δυνάμεις του ΚΚΕ, ο «Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας», ο «Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης» και το «Σωματείο Οδηγών Αυτοκίνητων Δήμου Πατρέων», κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πρωτοδικείο Αθηνών, που θα απαγορεύει στο νεοεκλεγμένο Γενικό Συμβούλιο να συνεδριάσει και να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Καταστατικού της.

Αφορμή, όπως επισημαίνει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε η διαφωνία της ΔΑΣ -ΟΤΑ για ένα σχισμένο ψηφοδέλτιο που κρίθηκε ως άκυρο από την εφορευτική Επιτροπή με ψήφους 4-2 στις πρόσφατες εκλογές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η προσφυγή της παράταξης του ΚΚΕ στο δικαστήριο σήμανε συναγερμό στους κόλπους της ΠΟΕ –ΟΤΑ, η οποία κινήθηκε διαπαραταξιακά, αφού σύσσωμες οι υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά και πολλοί σύλλογοι –μέλη της Ομοσπονδίας αντέδρασαν στην απόφαση της ΔΑΣ – ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι ισχυρισμοί της τελευταίας, όπως και το αίτημά της για έκδοση Προσωρινής Διαταγής για απαγόρευση συνεδρίασης των οργάνων Διοίκησης της ΠΟΕ –ΟΤΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με εκπροσώπους του συνδικαλιστικού οργάνου, ενδεχόμενη αποδοχή των ισχυρισμών της ΔΑΣ – ΟΤΑ με την έκδοση δικαστικής απόφασης θα είχε σαν αποτέλεσμα να μπει στον «πάγο» μέχρι την τελεσίδικη κρίση των δικαστηρίων, δηλαδή για την επόμενη τουλάχιστον 3ετία, η καθημερινή λειτουργία της ΠΟΕ –ΟΤΑ θα έβαζε στο “γύψο” 80.000 εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Θα ήταν αδύνατο να αποφασιστούν δράσεις και κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους για τους οποίους κατά τα άλλα κόπτονται. Σε μια δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους επιχείρησαν να αδρανοποιήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέροντας όπως πάντα πολύτιμες υπηρεσίες σε όσους χρόνια τώρα προσπαθούν ανεπιτυχώς να «σπάσουν» την συνοχή και την δυναμική της Ομοσπονδίας» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ –ΟΤΑ.

Tι απαντά η ΔΑΣ -ΟΤΑ

Για ευφάνταστες, πλην όμως αστείες ιστοριούλες, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η παράταξη ΔΑΣ-ΟΤΑ τονίζοντας ότι η “Συνδικαλιστική Ανατροπή” δήθεν ανακαλύπτει υβριστές, τραμπούκους και εχθρούς της δημοκρατίας στις ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ.

“Ωστόσο όμως από τα αποτελέσματα του 48ου Συνεδρίου της ομοσπονδίας και την συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της ΔΑΣ-ΟΤΑ, προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν και την δημοκρατικότητα, και την αγωνιστικότητα και την συνεργασία της ταξικής παράταξης μας.

Από την λήξη των εκλογών του συνεδρίου, ως ΔΑΣ-ΟΤΑ εξαντλήσαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην φτάσουμε σε δικαστική διαμάχη και την κατανομή των εδρών τελικά την αποφασίσουν τα αστικά δικαστήρια. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης Βασίλη Πετρόπουλου στην διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκλήθηκε την Τρίτη 10/5/2022 και η παρουσία του Δημήτρη Κουτζή, εκλεγμένου μέλους της εφορευτικής επιτροπής με την ΔΑΣ-ΟΤΑ στην παράτυπη συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής που συνεδρίασε πέντε ημέρες μετά τις εκλογές του συνεδρίου (11/5/2022) χωρίς τον πρόεδρο της (δικαστικό αντιπρόσωπο), προκειμένου να «διορθώσει» εκ των υστέρων το ήδη υπογεγραμμένο από όλους και σφραγισμένο πρακτικό των αρχαιρεσιών” επισημαίνει στην ανακοίνωση της.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι “η ομόφωνη απόφαση των πέντε διορισμένων δικηγόρων από τον δικηγορικό σύλλογο Χαλκιδικής ως δικαστικών αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας, που έκριναν ομόφωνα ως έγκυρο το ψηφοδέλτιο που σκίστηκε κατά το άνοιγμα του φακέλου από σύνεδρο που δεν ήταν μέλος της εφορευτικής επιτροπής αλλά εκπρόσωπος της ΣΥΝ.ΑΝ. για την καταγραφή και μόνο των αποτελεσμάτων, δεν λέει τίποτα για την ηγεσία της ΣΥΝ.ΑΝ και το παραλείπουν από όλες τις αναφορές τους. Όπως εσκεμμένα παραλείπουν από όλες τις αναφορές τους ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος και πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ψήφισε υπέρ της εγκυρότητας του ψηφοδελτίου.

Μας κατηγορούν τα «συνεταιράκια» σε όλα τα επίπεδα, ΣΥΝ.ΑΝ. (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) για την προσφυγή μας στα δικαστήρια, όταν οι ίδιες δυνάμεις στο κατάπτυστο δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Αρ. Πρωτ. 362 / 13-5-2022) μας παρακινούν και μας αναγκάζουν να προσφύγουμε στα δικαστήρια για να διεκδικήσουμε τη δίκαιη αποτύπωση της έκφρασης των συνέδρων. Αυτό άλλωστε δεν πράττουν όλοι σε τέτοιες περιπτώσεις, από τοπικά σωματεία μέχρι ομοσπονδίες και η ΑΔΕΔΥ;

Μιλώντας και με την γλώσσα των αριθμών, κατά την δική τους κοντόφθαλμη εκτίμηση, οι ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ δεν κατέγραψαν άνοδο(+12 ψήφους) που θα μπορούσε να τους επιφέρει μία επιπλέον έδρα στο Γενικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας, ωστόσο αντιμετωπίζοντας το ίδιο κοντόφθαλμα τα υπόλοιπα αποτελέσματα θεωρούν «τρομακτική» άνοδο, στις δυνάμεις της ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) τους +5 ψήφους από το προηγούμενο συνέδριο, ικανή να τους δώσει επιπλέον έδρα στο Γενικό Συμβούλιο.

Φαίνεται στα αποτελέσματα ότι η ΔΑΣ είχε μείωση και για αυτό διαμαρτύρεται; ή μήπως προβληματίζει το γεγονός για το πως μια παράταξη με +5 ψήφους θα πάρει μια έδρα και θα τη χάσει αυτή η παράταξη που πήρε +12;;;;;

Ως εκφραστές του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι ξεκάθαρες οι εκδουλεύσεις τους προς τα κόμματα εξουσίας, που είτε είναι στην κυβέρνηση είτε την διεκδικούν. Θέλουν να τα έχουν καλά μαζί τους σε βάρος όμως των εργαζομένων, των αγώνων και των διεκδικήσεων τους. Σε άλλη περίπτωση η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ θα έπρεπε να είχε κρατήσει ουδέτερη στάση και όχι να ρίχνει λάδι στη φωτιά και με απειλές και φραστικούς τραμπουκισμούς ακόμα και στα δικαστήρια να προσπαθεί να διαμορφώσει πολεμικό κλίμα απέναντι στις ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ. Οι απειλές τύπου «δεν θα ξαναδείτε γραμματεία», «δεν θα σας αφήσουμε να ανέβετε ούτε στις σκάλες της ομοσπονδίας» και άλλες παρόμοιες απειλές και πρακτικές «Παναγόπουλου» στη ΓΣΕΕ, δια στόματος του απερχόμενου προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής που είναι της ίδιας «σχολής», δεν αγγίζουν το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα” καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΣ -ΟΤΑ.

Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή για την makthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Σε λειτουργία το Mykeplive

@dmin

Δήμος Ωραιοκάστρου: Υπογράφηκε σύμβαση ασφαλτόστρωσης οδού της κεντρικής εισόδου στον Πεντάλοφο

@dmin

Δήμος Λαγκαδά: Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα