Οδηγός του Πολίτη

Πως θα μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα

Τρόποι για να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα για να μειωθεί αυτό το οικολογικό «χρέος» προς τον πλανήτη είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, στο βαθμό και τομέα που ο καθένας μπορεί.

1. «Εξορίστε» τα πλαστικά μιας χρήσης

Το πλαστικό είναι ένα υλικό που δεν διασπάται. Κατά μέσο όρο χρησιμοποιούμε ένα πλαστικό καλαμάκι, ένα πλαστικό ποτήρι και μία πλαστική σακούλα για μερικά λεπτά και έπειτα καταλήγουν στα σκουπίδια. Αντικαταστήστε λοιπόν τα παραπάνω με αντίστοιχα προϊόντα πολλών χρήσεων που είναι περισσότερο ανθεκτικά και προκαλούν μικρότερη σπατάλη.

2. Καταναλώστε λιγότερο κρέας

Η βιομηχανία του κρέατος είναι μία τεράστια πηγή περιβαλλοντικών ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παράλληλα, ζητήματα όπως η ηθική εκμετάλλευση και ευζωία των ζώων, η σπατάλη νερού και η υποβάθμιση της γης είναι καλοί λόγοι για να ξανασκεφτείτε πόσο κρέας καταναλώνετε. Μειώστε λοιπόν το κρέας που καταναλώνετε, κάνοντας ένα μεγάλο δώρο στον πλανήτη και την υγεία σας!

3. Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση παρατείνει τη ζωή των υλικών, συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και μειώνει τη μόλυνση του αέρα και των υδάτων.

Επιπλέον εξοικονομεί χώρο στις χωματερές που ξεχειλίζουν απόβλητα. Ανακυκλώστε λοιπόν όσο περισσότερο μπορείτε. Ακόμη, μεταποιήστε τα προϊόντα, εάν πιστεύετε ότι έτσι μπορείτε να παρατείνετε τη ζωή τους.

4. Λιγότερη οδήγηση

Τα αυτοκίνητα είναι γνωστό πως απελευθερώνουν πολλούς ρύπους στον αέρα και τους ωκεανούς. Όταν λοιπόν έχετε την εναλλακτική να ταξιδέψετε με τα ΜΜΜ ή κάποιο άλλο μέσο μαζικής συγκοινωνίας, προτιμήστε το. Ακόμη, για δικό σας όφελος, επιλέξτε τα πόδια ή το ποδήλατο για τις καθημερινές βόλτες-δουλειές μέσα στην πόλη. Όχι μόνο γυμνάζεστε, αλλά συμβάλλετε στη σωτηρία του πλανήτη!

5. Λιγότερη σπατάλη νερού

Το νερό είναι πολύτιμο είναι πηγή ζωής για όλα τα είδη πάνω στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Εκτός από τη βιομηχανία, η άρδευση και η οικιακή χρήση προκαλούν τεράστια σπατάλη στους υδάτινους πόρους του πλανήτη. Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε μία πιο λελογισμένη χρήση στην καθημερινότητά σας. Γεμίστε το πλυντήριο για να πλύνετε τα ρούχα σας.

Μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει όταν κάνετε μπάνιο, πλένετε τα πιάτα ή βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ακόμη, ελέγξτε για τυχόν διαρροές τις βρύσες του σπιτιού και αποφύγετε να ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο. Εναλλακτικά, επαναχρησιμοποιήστε το νερό από το μπάνιο ή το πλύσιμο των πιάτων σας για να ποτίσετε τα φυτά σας.

6. Οικολογική μόδα

Γνωρίζατε ότι όταν πλένετε τα ρούχα σας στους 30ο C αντί για τους 60ο C, εξοικονομείτε τη μισή ενέργεια και όταν τα απλώνετε αντί να χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο, θα έχετε εξοικονομήσει περίπου 2-3 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα;

Μην αγοράζετε καινούρια ρούχα εάν δεν τα χρειάζεστε.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά

admin

Ακατάσχετος λογαριασμός αυξάνεται το όριο για οφειλέτες

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στον χρόνο ανανέωσης της κάρτας ανεργίας

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα