Δελτία Τύπου

Τα πρόσφατα κρούσματα σε γηροκομεία της Θεσσαλονίκης οδήγησαν σε δεκάδες θύματα

Τα πρόσφατα κρούσματα σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία της Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν και σε δεκάδες θύματα ως τώρα, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σε σχέση με το τι μπορεί να συμβεί στο προσεχές μέλλον, παίρνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο.

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Μακεδονίας για την λειτουργία μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων στην στην Π.Κ.Μ 

Χρόνια τώρα κυβερνήσεις, αρμόδια υπουργεία και Περιφερειακές Αρχές αφήνουν στα χέρια των επιχειρηματιών και των «φιλάνθρωπων» την φροντίδα των ηλικιωμένων και των ανήμπορων.

Ούτε καν σε αυτές τις συνθήκες, μετά από την έναρξη της πανδημίας δεν έχει γίνει γνωστό αν στην Περιφέρειά μας έχουν γίνει οι προβλεπόμενοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθούν το κατά πόσο οι μονάδες που λειτουργούν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, ποιες είναι ακατάλληλες με βάση την πραγματική κατάσταση της λειτουργίας τους κατά πόσο τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας, αν διαθέτουν επαρκές και κατάλληλο προσωπικό και υποδομές, κατά πόσο ο πραγματικός αριθμός φιλοξενούμενων δεν υπερβαίνει τα όρια ασφάλειας σύμφωνα με τις διατάξεις για τη διασφάλιση της υγείας τους.

Πρόσφατα στην Αττική αποκαλύφθηκε ότι λειτουργούν τέτοιες μονάδες που δεν έχουν άδειες λειτουργίας, ή που φιλοξενούν μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο αριθμό ηλικιωμένων ή χαρακτηρίζονται ως «ακατάλληλες» μονάδες, με βάση τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ή με παραβάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια όσων φιλοξενούν. Σοβαρά ζητήματα που αναδείχθηκαν και καταγγέλθηκαν από το Σύλλογο των Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής

Παρά την έναρξη της πανδημίας από το Μάρτη του 2020 δεν φροντίσατε ακόμα ώστε να πραγματοποιηθούν μαζικοί και επαναλαμβανόμενοι εργαστηριακοί έλεγχοι για covid-19 σε όλους τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Παρά την έναρξη της πανδημίας δεν έχετε πάρει μέτρα ώστε να δημιουργηθούν χώροι, που να μπορούν να λειτουργήσουν ως Δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων (πχ με επίταξη ξενοδοχείων) προκειμένου να μεταφερθούν ηλικιωμένοι και βαριά ανάπηροι, που τυχόν φιλοξενούνται σε Μονάδες που θα εντοπιστούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή θα είναι υπεράριθμοι ή βρίσκονται σε «ακατάλληλες» Μονάδες.

Κατά την εκτίμησή μας οι μόνες ουσιαστικές προσεγγίσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα είναι

· να ιδρυθούν σύγχρονες δημόσιες επαρκείς δομές φροντίδας ηλικιωμένων,

· να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων,

· να θεσμοθετηθούν αυξημένα μέτρα προστασίας των ηλικιωμένων που

«φιλοξενούνται» σε αυτά,

· να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού,

· να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου των χώρων αυτών, και να νομοθετηθούν σοβαρές και εφαρμόσιμες κυρώσεις,

· να συνταχθεί σχέδιο για την ιατρική κάλυψη όλων αυτών των ιδρυμάτων και δομών για την μόνιμη, πλήρη και σταθερή αντιμετώπιση των αναγκών τους,

· να γίνονται μαζικοί και επαναλαμβανόμενοι εργαστηριακοί έλεγχοι για covid-19 σε όλους τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

· να μπει τέλος στην απαξίωση των Διευθύνσεων Υγείας των Περιφερειών και να ενταχθούν ουσιαστικά στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας με επαρκές προσωπικό και μέσα ώστε να εξασφαλιστεί η εντατικοποίηση των ελέγχων και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων

Θεωρώντας πως η φροντίδα των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των επιχειρηματιών και των «φιλάνθρωπων», να αποτελεί πεδίο για επενδύσεις και μπίζνες κερδοφορίας, να αντιμετωπίζεται ως ατομικό πρόβλημα αλλά να αποτελεί κοινωνική – κρατική υποχρέωση, μέσα από την ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος υγείας – πρόνοιας, που να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις

Επερωτάται ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης

Ποια μέτρα θα πάρει ώστε:

· Να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο του δημόσιου ελέγχου και να εφαρμόζεται πλήρως συνεχώς και αποτελεσματικά με την ευθύνη των αρμόδιων Υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας η λειτουργία των δομών αυτών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του προσωπικού.

· Να διασφαλισθεί η ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών της ΠΚΜ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιδιαίτερα σε ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας κ.α), η εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και η ένταξη των υπηρεσιών αυτών σε ένα κεντρικό κρατικό σχεδιασμό ελέγχου και αντιμετώπισης της πανδημίας.

· Να επιταχθούν ξενοδοχεία και να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για να λειτουργήσουν ως Δομές Φιλοξενίας, προκειμένου να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι που αυτή τη στιγμή είτε είναι σε δομές που πρέπει να κλείσουν, είτε είναι σε «ακατάλληλα» ιδρύματα, είτε μένουν μόνοι τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν (με δεδομένες και τις ανεπάρκειες να καλυφθούν οι ανάγκες τους από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»).

· Να διασφαλιστεί η στελέχωση όλων των δομών με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και η επάρκεια υποδομών και μέσων για να μπορέσουν να

αντιμετωπίσουν την πανδημία με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους.

· Να χορηγούνται παντού όλα τα απαραίτητα υλικά (στολές, μάσκες αυτοπροστασίας, αντισηπτικά, απολυμαντικά κ.ά.) που χρειάζονται σ’ αυτές τις συνθήκες.

Τέλος ζητάμε να μας ενημερώσετε για το σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αναλυτικά και συγκεκριμένα στοιχεία όλων των ελέγχων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων (αριθμός ελέγχων επί του συνόλου των λειτουργούντων μονάδων, πόσες και ποιες μονάδες δεν αριθμός έχουν άδεια λειτουργίας, σε πόσες και σε ποιες μονάδες έχουν διαπιστωθεί σοβαρές παραβάσεις, σε πόσες και σε ποιες μονάδες έχουν εφαρμοστεί κυρώσεις και ποια τα αποτελέσματα τους).

491169 (657)/11-9-2020

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πρόσκληση σε εθελοντές από τον δήμος Θεσσαλονίκης για πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας

admin

Δ. Βαρτζόπουλος: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός του πληθυσμού»

Ioannis Terzakis

Ανοιχτή Επιστολή προς του Δημάρχους και την ΚΕΔΕ

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα