Διεθνής Σύνοδος με τίτλο «Transport Investment Summit» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από την Κοινότητα Μεταφορών, (η ευρωπαϊκή δομή της ΕΕ για την προσέγγιση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), με σκοπό την συζήτηση γύρω από τα έργα διασυνδεσιμότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Το Συνέδριο επιχειρεί να κινητοποιήσει Ελληνικές και ευρωπαϊκές επενδυτικές και κατασκευαστικές εταιρείες και να προσελκύσει κεφάλαια από τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα έργα που διασυνδέουν τα δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και την Ουκρανία με την Ε.Ε., ειδικά όσα εντάσσονται στον Διάδρομο Δυτικών Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου (WBEM), στο πλαίσιο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., με τις μεταφορές, την ενέργεια και τα logistics να λειτουργούν ως θεμελιώδεις πυλώνες ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, εξελισσόμενη σε περιφερειακό κόμβο και σε πύλη προς την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε την σημασία της σωστής ιεράρχησης των έργων, της αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και της διαλειτουργικότητας των υποδομών. Όπως σημείωσε, οι νέοι ευρωπαϊκοί διάδρομοι —μεταξύ αυτών και ο συνδετήριος άξονας προς τη Μολδαβία— μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται υποδομές ανθεκτικές, ικανές να υποστηρίξουν, όταν απαιτείται, ακόμη και στρατιωτική κινητικότητα.
Η Mona Bjorklund, διευθύντρια συντονισμού Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η δημιουργία ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου είναι κομβικής σημασίας για την προσέλκυση επενδυτικών φορέων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι για τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», το εκτιμώμενο κόστος για το σύνολο των έργων ανέρχεται στα 35 δισ. ευρώ, ενώ τα 11 δισ, από αυτά είναι εξασφαλισμένα.
Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας, Aleksandar Nikoloski, αναφέρθηκε στα σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και στοχεύουν στη δημιουργία δικτύου ικανού να υποστηρίξει ταχύτητες έως 200 χλμ./ώρα. Όπως σημείωσε, στόχος είναι η ολοκλήρωση των έργων μέσα στην επόμενη πενταετία, με σκοπό την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και γρήγορου συστήματος μεταφορών για επιβάτες και εμπορεύματα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η υλοποίηση του έργου θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα της διασύνδεσης Ελλάδας–Βόρειας Μακεδονίας, επιτρέποντας στους επιβάτες να μετακινούνται από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια σε περίπου 2,5 ώρες, ενώ τα φορτία από τον Πειραιά θα μπορούν να φτάνουν έως τη Βιέννη μέσα σε 24 ώρες. Παρά την αισιόδοξη προοπτική, στάθηκε και στις υφιστάμενες προκλήσεις, κυρίως στις καθυστερήσεις των οδικών μεταφορών και στα συνοριακά περάσματα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει προβλεψιμότητα όταν ένα φορτηγό μπορεί να μείνει στα σύνορα για 5 ώρες ή και για 5 ημέρες», τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα στις μεταφορές.

