Στην ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων και στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών της προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων και ενημερωτικών δράσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Δημήτρη Δαμάσκου, στα δύο κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας: στο κτίριο «ΛΙΡΑ» στην Παλλήνη και στο κτίριο της Διεύθυνσης Μεταφορών στην Αγία Παρασκευή.
Το πρόγραμμα του 2026 επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς τομείς της πολιτικής προστασίας: την πυρασφάλεια, τις πρώτες βοήθειες και την αντισεισμική προστασία, δίνοντας στους εργαζομένους τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με πρακτικές αντιμετώπισης επικίνδυνων περιστατικών.
Άσκηση πυρασφάλειας και οργανωμένη εκκένωση στην Παλλήνη
Στο πλαίσιο της άσκησης «ΛΙΡΑ–ΠΑΛΛΗΝΗ 2026», πραγματοποιήθηκε προσομοίωση περιστατικού πυρκαγιάς, με τη συμμετοχή του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών και της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε διαδικασίες απεγκλωβισμού ατόμου, οργανωμένης εκκένωσης του κτιρίου, καθώς και επίδειξης της σωστής χρήσης των πυροσβεστικών μέσων.
Στόχος ήταν η πρακτική εξοικείωση του προσωπικού με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, ώστε να περιορίζονται οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή.
Εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην παροχή πρώτων βοηθειών, με τη συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για βασικές πρακτικές αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και απέκτησαν χρήσιμες γνώσεις για τη διαχείριση καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην καθημερινότητα.
Η γνώση των πρώτων βοηθειών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά που απαιτούν γρήγορες και σωστές ενέργειες.
Αντισεισμική προστασία με τη συνεργασία του ΟΑΣΠ
Το τρίτο σκέλος του προγράμματος αφορούσε την αντισεισμική προστασία και την προετοιμασία των εργαζομένων για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου σεισμού.
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικό σεμινάριο και άσκηση ετοιμότητας, με επιστημονική ενημέρωση από τη δρ Ασημίνα Κούρου.
Στη δράση συμμετείχαν εργαζόμενοι τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά, ενημερώνοντας και ενισχύοντας τις γνώσεις τους γύρω από τα μέτρα προστασίας και τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε περίπτωση σεισμού.
Δημήτρης Δαμάσκος: «Η ασφάλεια των εργαζομένων αποδεικνύεται με πράξεις»
Στη σημασία της πρακτικής εκπαίδευσης και της πρόληψης αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Δημήτρης Δαμάσκος, υπογραμμίζοντας ότι οι δράσεις του 2026 δεν περιορίστηκαν στη θεωρητική ενημέρωση, αλλά περιλάμβαναν ουσιαστικές ασκήσεις και πρακτική εκπαίδευση.
Παράλληλα, ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον ΟΑΣΠ και τους εργαζομένους για τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή τους.
Όπως επισήμανε, η πρόληψη και η πολιτική προστασία αποτελούν σταθερές προτεραιότητες για την Περιφέρεια Αττικής, υπό την καθοδήγηση του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ενισχύθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών της Ανατολικής Αττικής, ενώ οι εργαζόμενοι εξοικειώθηκαν περισσότερο με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και τη λειτουργία των Ομάδων Εκτάκτων Αναγκών.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναδεικνύει τη σημασία της συστηματικής εκπαίδευσης και της πρόληψης, καθώς η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας κρίσης ξεκινά πολύ πριν από την εκδήλωσή της.
