Περιφέρειες

Ενσωμάτωση μεταναστών και όχι διαχωρισμό, ζητούν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες

Ενσωμάτωση και όχι διαχωρισμός. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενσωμάτωσης στην ευρωπαϊκή κοινωνία και όχι από ένα προσωρινό σχέδιο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Αυτό ήταν το μήνυμα εκδήλωσης με θέμα τη μεταναστευτική κρίση και τις εμπειρίες δήμων και περιφερειών στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών, στα πλαίσια της  Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών 2019.

Η ένταξη και η ενσωμάτωση των μεταναστών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην δυνατότητα πρόσβασης τους στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον της χώρας στην οποία εγκαθίστανται. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την αποδοχή τους από το γηγενή πληθυσμό: όσο πιο στρατηγικά δομημένη και εφαρμοσμένη στην πράξη είναι η διαδικασία ένταξης των μεταναστών, τόσο πιθανότερο είναι οι κάτοικοι να «αγκαλιάσουν» τους ανθρώπους αυτούς και τη νέα αυτή πτυχή της κοινωνίας τους.

Ομιλητές και παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ανέφεραν ως βασική προτεραιότητα για την ενσωμάτωση των μεταναστών την επένδυση σε κοινωνικές δομές και δράσεις αλλά και την υποστήριξη σχεδίων καταπολέμησης της ανεργίας στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Με άλλα λόγια, η ενσωμάτωση των μεταναστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική και πολιτισμική τους ένταξη αλλά και από την συνεργασία τους με το ντόπιο πληθυσμό σε καθημερινή βάση, τόσο εργασιακά όσο και κοινωνικά, δίχως να υποβόσκουν η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών.

Κουλτούρα, νοοτροπία και εργασία τα κλειδιά

Επιπρόσθετα, ως άλλη βασική προτεραιότητα για την ενσωμάτωση των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινότητες, χαρακτηρίστηκε η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και η υπομονή για την καλλιέργεια αποτελεσμάτων.

«Χρειαζόμαστε ενσωμάτωση και όχι διαχωρισμό», τόνισε η Προϊστάμενη της Μονάδας Εδαφικών Διαλόγων και Κέντρου Μετανάστευσης για την Επιχειρηματικότητα, τις ΜΜΕ, τις Περιφέρειες και τις Πόλεις στον ΟΟΣΑ, Claire Charbit, προσθέτοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ισχυρών μηνυμάτων, ενός αφηγήματος που θα συνδέει την παρουσία των μεταναστών με την διατήρηση και ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, και όχι απλώς η διαμόρφωση πολιτικών με μοναδικό επίκεντρο την κοινωνία ή την εργασία και την απασχόληση.

«Είδαμε ότι οι μεμονωμένες πολιτικές απλώς δεν λειτουργούν», πρόσθεσε ο Miguel Motas Guzmán, από την περιφέρεια της Murcia στην Ισπανία, υπογραμμίζοντας ότι αυτού του είδους οι πολιτικές που δεν δημιουργούν συνδέσμους μεταξύ ανθρώπων, δημόσιων αρχών και θεσμών, δεν αποδίδουν εν τέλει μακροπρόθεσμα, αφού δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τον κάθε μετανάστη και τις ανάγκες του σε σχέση με το περιβάλλον από το οποίο προέρχεται και αυτό στο οποίο καταλήγει.

«Επιτυχία είναι να βοηθάς τους ανθρώπους να ενταχθούν και κατόπιν να βρουν εργασιακή απασχόληση. Άνθρωποι με ψυχικά τραύματα δεν μπορούν να εργαστούν και να προχωρήσουν παρακάτω», σημείωσε.

euractiv.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΣΠΑ: Νέος εξοπλισμός για τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Θεσσαλίας

Ioannis Terzakis

ΠΚΜ: Εγκαινιάστηκε το νέο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη

@dmin

ΠΚΜ: Εργασίες συντήρησης στο ύψος της Γέφυρας Κορδελιού (Μυτιληνάκια)

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα