ΔήμαρχοιΟΤΑ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Ο σκοταδισμός που επιθυμεί στασιμότητα στην πόλη ξαναχτυπά

Αντίδραση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης προκάλεσε η κατάθεση Προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Ελληνική Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της  Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας  εναντίον της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό μετρό της Βενιζέλου.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο φορείς που προσέφυγαν στο ΣτΕ αναφέρουν μεταξύ των άλλων τους λόγους που τους οδήγησε στην απόφαση αυτή, καθώς η  μετατροπή του χώρου από αρχαιολογικό, (με τα επάλληλα στρώματα της ιστορίας του και τα άυλα στοιχεία της ζωής των κοινωνιών που για αιώνες τα κατοίκησαν) σε απλά εκθεσιακό χώρο, θα ξεριζώσει ένα κομμάτι της πόλης και θα το μετατρέψει σε σκηνογραφική εγκατάσταση διακόσμησης των χώρων του σταθμού».

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία αναγνωρίζουμε τη σημασία να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το Μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2023 και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό, χωρίς την ταυτόχρονη λειτουργία του σταθμού Βενιζέλου.

Τη δυνατότητα αυτή παρέχει μόνο η κατασκευή του σταθμού με την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Για τους λόγους αυτούς προσφεύγουμε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης, που υποθηκεύει την ιστορία και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και στερεί από τη διεθνή κοινότητα έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να παρέχονται καν οι εγγυήσεις για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού και ως συνέπεια για τη λειτουργία της γραμμής του Μετρό μέσα στο 2023», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης : Σκοταδισμός που επιθυμεί στασιμότητα 

Με αφορμή την προσφυγή το ΣτΕ από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κάνει λόγο για “σκοταδισμό” από πλευράς “κάποιων ενεργών συμπολιτών μας και ευαίσθητων συλλογικοτήτων”, όπως δηκτικά τους χαρακτηρίζει σε δήλωσή του, «που επιθυμούν τη στασιμότητα».

Τους κατηγορεί ότι «θέλουν την ακύρωση του έργου».

«Η διοίκηση του Δήμου δεσμεύεται ότι θα επιβλέπει την υλοποίηση του έργου, ως βασικός θεματοφύλακάς του, μέχρι να μπει ο πρώτος επιβάτης στον πρώτο συρμό. Τον Απρίλιο του 2023».

Επισημαίνει ότι αν δεν ολοκληρωθεί το έργο το 2023 το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ και τονίζει ότι «δεν θα τους το επιτρέψουμε».

Το μετρό και ιδιαίτερα ο σταθμός Βενιζέλου (που αποτελεί τον κεντρικό και πιο πολυσύχναστο σταθμό του) θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2023″.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου κ.Ζέρβα:

«Την ίδια μέρα που η Αττικό Μετρό ΑΕ εγκαινιάζει τρεις νέους σταθμούς στην επέκταση της γραμμής 3 στον Πειραιά, αλλάζοντας τον κυκλοφοριακό χάρτη και τη ζωή στους δήμους της περιοχής, κάποιοι «ενεργοί» συμπολίτες μας και κάποιες «ευαίσθητες» συλλογικότητες προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων του σταθμού της Βενιζέλου.

Η νέα αυτή προσφυγή, μάλιστα, κατατίθεται ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει νόμιμη και συνταγματική τη μεταφορά και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των έργων στον σταθμό της Βενιζέλου με την υπ’ αριθμ. 2611/2016 απόφασή του, με την οποία το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που είχαν προβληθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε αίτηση ακύρωσης που είχε κατατεθεί από την τότε Διοίκησή του.

Και σήμερα βλέπουμε πάλι το ίδιο έργο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο γνωστός σκοταδισμός που επιθυμεί τη στασιμότητα στην πόλη ξαναχτυπά με τον ίδιο φανατισμό, με την απόκρυψη της αλήθειας ότι τα αρχαία θα αποσπασθούν και θα επανέλθουν στη θέση τους κατά 92% με τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους.

Και για τις αρχαιότητες και για το έργο!  Με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόσθηκε στον όμορο σταθμό της Αγίας Σοφίας.

Το θέμα συνεπώς, μέσα από αυτήν την άσκοπη ταλαιπωρία των τελευταίων ετών, έχει κριθεί και νομικά και τεχνικά.

Δεν τους αρκούν τα 130 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για τις αρχαιολογικές ανασκαφές μέχρι στιγμής, ούτε τα 10 χρόνια καθυστέρησης.

Αποκρύπτουν το γεγονός ότι, αν ως το 2023 δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ.

Και με καμία απολύτως προοπτική χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης του έργου.

Θέλουν προφανώς να φτάσουν στον τελικό τους στόχο: στην ακύρωση του έργου. Στο να μείνει η πόλη στάσιμη, έρμαιη των διαχρονικών της προβλημάτων.

Το πράττουν άλλωστε ευθαρσώς σε κάθε περίπτωση. Ενάντια σε κάθε εξέλιξη της πόλης (περιφερειακή οδός, πλατεία Διοικητηρίου, επέκταση παλαιάς παραλίας, υποθαλάσσια αρτηρία, δημαρχιακό μέγαρο, ανάπλαση ΔΕΘ κτλ), κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ματαιώσουν την εξέλιξη της πόλης.

Καταφεύγουν μονίμως στην ιδεολογικοποίηση κάθε έργου υποδομής και εκσυγχρονισμού της πόλης.

Και η πόλη να μένει στάσιμη επί δεκαετίες προς δόξαν ακτιβιστών και πολιτικών περσόνων. Σήμερα δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Το μετρό και ιδιαίτερα ο σταθμός Βενιζέλου (που αποτελεί τον κεντρικό και πιο πολυσύχναστο σταθμό του) θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2023.

Σε αυτό έχουν δεσμευθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (κυβέρνηση, Αττικό Μετρό ΑΕ, ανάδοχος του έργου, φορείς της πόλης).

Είναι η δέσμευση απέναντι σε πολίτες κι επισκέπτες, απέναντι στην ιστορία της πόλης.

Και αυτήν τη δέσμευση, αυτήν την υλοποίηση του έργου θα επιβλέπει κάθε μέρα η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ως βασικός θεματοφύλακας του, μέχρι να μπει ο πρώτος επιβάτης στον πρώτο συρμό Τον Απρίλιο του 2023!

Η πόλη συντάσσεται σε αυτόν τον στόχο, πλην αυτών που ανήκουν στο παρελθόν.

Το παρελθόν της απραξίας, της αβελτηρίας, της ανικανότητας. Εμείς κοιτάμε μπροστά.

Το 2023 η Θεσσαλονίκη πρέπει ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη”.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Παύλου Μελά: Επαναφορά διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των ΚΕΠ

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Αιτήσεις για Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο

@dmin

Δήμος Κομοτηνής: Βράβευση σχολείων για τη συμμετοχή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης

@dmin
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα