ΔήμοιΠεριφέρειες

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Καινοτόμο πρόγραμμα καταπολέμησης δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της ΠΚΜ

Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρωτοβουλία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων υλοποιείται Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Οσμών, με χρήση ειδικών τεχνολογιών αιχμής στη Δυτική Θεσσαλονίκη, για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας.

Το πρόγραμμα είναι καινοτόμο και αξιοποιεί εκτός από τις νέες τεχνολογίες και προηγμένες ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης (e-Noses), μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η συνεχής μέτρηση και καταγραφή των δύσοσμων χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ειδικά στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος είναι ο εντοπισμός όλων των πιθανών πηγών πρόκλησης δυσοσμίας στην περιοχή, η πρόληψη δημιουργίας νέων δυνητικών πηγών, ο σχεδιασμός μέτρων και η ανάληψη δράσεων για την εξάλειψη του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Οσμών, προβλέπεται και η ενεργοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των παραπόνων πολιτών με ταυτόχρονο γεωεντοπισμό των συμβάντων.

Για το λόγο αυτό συστήθηκε Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, εξειδικευμένοι Καθηγητές τόσο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσο και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και ειδικοί τεχνικοί σύμβουλοι σε θέματα οσμών.

Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με διασφαλισμένους πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, όπως και από πόρους του Δήμου αλλά και της εταιρίας “Ελληνικά Πετρέλαια ΔΕΠΠΠ”.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν:

1.Άμεση εγκατάσταση και λειτουργία προηγμένων αισθητήρων e-Νoses σε ένα ευρύ δίκτυο εντός του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου (π.χ. σχολεία, μονάδες υγείας, περιοχές προέλευσης παραπόνων). Ήδη αισθητήρες e-Noses έχουν εγκατασταθεί σε τρία σημεία στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και σε τρία σημεία κοντά στην περίφραξη των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης της “Ελληνικά Πετρέλαια ΔΕΠΠΠ”, οι οποίοι μπορούν να τεθούν άμεσα σε λειτουργία για την παρακολούθηση των οσμών.

2.Ενεργοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής παραπόνων πολιτών με γεωεντοπισμό οχλήσεων (εφαρμογή σε κινητό).

3.Αποτίμηση – ανάλυση καταγραφών, συνεχείς και περιοδικές μετρήσεις συγκέντρωσης οσμών.

4.Αξιοποίηση των δεδομένων με υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των e-Noses.

Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κ. Μανδαλιανός

Ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, δήλωσε σχετικά: «Ένας από τους στόχους που έθεσε κατά προτεραιότητα η διοίκηση μας είναι η επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης και της δυσοσμίας στο Δήμο μας και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των δημοτών μας και που από την πρώτη μέρα είμαστε σε διαρκείς επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξάλειψή του. Οι τελευταίες εξελίξεις δρομολογήθηκαν χάρη στην πρωτοβουλία του Δήμου μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποιούνται θέτοντας τις βάσεις για να οδηγηθούμε σε μία οριστική και βιώσιμη λύση. Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Οσμών, με τη χρήση ειδικών τεχνολογιών αιχμής στη Δυτική Θεσσαλονίκη, είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εργαζόμαστε με μεθοδικότητα σε συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο ζήτημα, αναζητώντας το αποτέλεσμα και όχι τις εντυπώσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πάψει να υφίσταται ένα πρόβλημα που αφορά τη ζωή μας και μας ταλανίζει εδώ και δεκαετίες».

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας: «Δημιουργούμε από κοινού με τους εμπλεκόμενους φορείς, για πρώτη φορά στα χρονικά, έναν μόνιμο μηχανισμό συνεχούς καταγραφής και παρακολούθησης των συμβάντων δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες τους κατοίκους της περιοχής. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ο πρώτος φορέας εδώ και 40 χρόνια, που ασχολήθηκε επισταμένως με το πρόβλημα και σε συνεργασία με τον Δήμο και τους επιστήμονες το μελέτησε διεξοδικά και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα. Κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο βήμα, μέσα από το νέο καινοτόμο πρόγραμμα, που αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής και τις πιο προηγμένες ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης των οσμών οι οποίες χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για την επόμενη μεγάλη πρωτοβουλία μας για την εξάλειψη του προβλήματος της δυσοσμίας, μετά την ανάθεση και τη χρηματοδότηση το 2018, της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στόχος μας είναι η Δυτική Θεσσαλονίκη να απαλλαχτεί από τη δυσοσμία, που επί δεκαετίες συνιστά παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το νέο πρόγραμμα για τη αντιμετώπιση της δυσοσμίας, είναι ακόμη ένα βήμα μας, μετά την παρέμβαση για την εξυγίανση και την αναβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να βελτιώσουμε αποφασιστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Χάλκης: Ο καλύτερος Δήμαρχος της χώρας

@dmin

ΥΠΕΣ Μακεδονίας Θράκης: Συνάντηση εργασίας του Στάθη Κωνσταντινίδη με την Δήμαρχο Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου

@dmin

7η Ενημερωτική Ημερίδα και Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR στην Κεντρική Μακεδονία

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα