ΔήμαρχοιΟΤΑ

Δήμος Κορδελιού -Ευόσμου: Μετά τα αποκαΐδια μπαίνει τάξη στις αυτοσχέδιες χωματερές

“Φρένο” σε κάθε απόπειρα να μετατρέπονται, από δω και στο εξής, σε αυτοσχέδιες χωματερές δημοτικά και ιδιωτικά οικόπεδα πρόκειται να βάλει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, ο οποίος πριν από ένα μήνα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, όταν εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά σε οικόπεδο που βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής στον Εύοσμο.

Ο καθαρισμός και η ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα, καθώς μετά το συμβάν, η δημοτική αρχή επίσπευσε τις διαδικασίες και έχει ήδη στα χέρια της την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της σύμβασης για την ανάθεση του έργου σε εργολάβο.

Και επειδή το πάθημα έγινε μάθημα, όπως είχε δηλώσει την ημέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου ανέλαβε την ευθύνη και απομάκρυνε αυτό το διάστημα κλαδιά και άλλα απορρίμματα στο εν λόγω οικόπεδο, ενώ δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκληθεί νέα φωτιά.

Βοήθεια από την περιφέρεια

Παράλληλα, ο δήμος έχει απευθυνθεί στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης να του διαθέσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και οχήματα, προκειμένου να καθαριστούν δημοτικά οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή, ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου.

«Στο χώρο όπου προκλήθηκε η φωτιά είχαμε λάβει τα μέτρα μας από τον περασμένο Δεκέμβριο και σχεδιάσαμε τον καθαρισμό του, καθώς πράγματι είχαν σωρευτεί τόνοι απορριμμάτων, που αποτελούν καύσιμη ύλη, αλλά το κακό μας πρόλαβε» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Χρήστος Δεμερτζής και πρόσθεσε ότι στην καθυστέρηση συνέβαλε η γραφειοκρατία αναφορικά με τον έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ωστόσο, όπως είπε, η έγκριση ήρθε και άμεσα θα αρχίσουν οι εργασίες στο χώρο του οικοπέδου, όπου θα γίνει και ένα είδος ανάπλασης.

«Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς ως διοίκηση έχουμε αποφασίσει να καθαρίσουμε, ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, όλα τα δημοτικά οικόπεδα, με τη συνδρομή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» σημείωσε ο κ. Δεμερτζής.

Στην “τσιμπίδα” του δήμου τα ιδιωτικά οικόπεδα

Στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής Κορδελιού – Ευόσμου εντάσσεται και ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων που υπολογίζονται σε περίπου 350 στις δυο δημοτικές ενότητες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου, είναι μια επιβεβλημένη δράση και ο δήμος έχει ήδη αυστηρή προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες να τα καθαρίσουν.

«Σε όσους ανταποκρίνονται και είναι πολλοί ο δήμος βοηθά με τα συνεργεία του στον καθαρισμό και την αποψίλωση των χόρτων και επιβάλει το σχετικό τέλος, που όμως είναι χαμηλό, σε σχέση με το κόστος ενός ιδιωτικού συνεργείου» επισήμανε ο κ. Δεμερτζής.

Εξήγησε ότι παρότι είναι αποκλειστική υποχρέωση των ιδιωτών ο καθαρισμός των οικοπέδων τους, ο δήμος βρήκε τρόπο να βοηθήσει για να επισπευστεί η διαδικασία και να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων του για την θωράκιση της περιοχής του, ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, κατέθεσε αίτημα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για άμεσο καθαρισμό των ρεμάτων άνωθεν την περιφερειακής οδού, με στόχο να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα τόσο την περίοδο του καλοκαιριού, όσο και το επόμενο φθινόπωρο.

Φανή Σοβιτσλή*

Η Φανή Σοβιτσλή είναι Δημοσιογράφος της εφημερίδας Μακεδονία

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Θέρμης: Ασκήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς και σεισμού

@dmin

Η «Καθημερινή» για τον Δήμαρχο Τρικκαίων: «Ο νέος είν’ ωραίος»

Ioannis Terzakis

ΠΚΜ: Απαγόρευσης Κυκλοφορίας στο Σέιχ-Σου – Ωραιόκαστρο – Πυλαίας- Χορτιάτη και Θέρμη

@dmin
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα